slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κορωνοϊός - Διαλύοντας τους μύθους: Οι απαντήσεις σε «επιχειρήματα» και φόβους των αντιεμβολιαστών

Προειδοποιώντας για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι έναντι σοβαρής λοίμωξης από τον κορωνοϊό, αλλά και για το γεγονός ότι ουσιαστικά λειτουργούν ως «εργαστήριο νέων μεταλλάξεων» ενόσω δίνεται μία τεράστια μάχη κόντρα στην πανδημία, και δη μπροστά στη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, η Μαρία Θεοδωρίδου αποκρούει ορισμένους μύθους, αλλά και φόβους, γύρω από τον εμβολιασμό.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας επί της πορείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, και ειδικά στους νέους.


«Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι εμβολιασθέντες «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων.

Στο «γιατί» πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι, η κ. Θεοδωρίδου παρέθεσε ορισμένους λόγους και διαπιστώσεις, δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις.

Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός στα χρόνια νοσήματα

Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα-ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.

Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες, τις οποίες ο θεράπων ιατρός μπορεί να προγραμματίσει το χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα, και του εμβολίου.

«Συνεπώς, το μένω ανεμβολίαστος γιατί πάσχω από χρόνια νόσημα, δεν ισχύει ως αιτία» υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Εδώ» είναι ο ιός και όχι το φάρμακο

Πολλοί πολίτες δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο έναντι του κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση όμως, ατυχώς, οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

«Μακάρι στο άμεσο ή απώτερο μέλλον να υπάρξει ένα φάρμακο, όμως ο ιός είναι εδώ τώρα, είναι το παρόν» επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σειρά εσφαλμένων αντιλήψεων, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν τους νέους, και επαναλαμβάνοντας στο πλαίσιο αυτό πως ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.

Ο εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους, και ο εμβολιασμός επιτρέπεται ή μάλλον επιβάλλεται για τις θηλάζουσες, ανέφερε.

Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται και δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα, αλλά ακόμη και αν ανιχνευόταν θα καταστρεφόταν με την κατάποση στο στομάχι του μωρού, αποσαφήνισε.

Η «ζυγαριά» στο φόβο για παρενέργειες

Ως προς το φόβο για τυχόν παρενέργειες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν ανεμβολίαστοι από το φόβο για την περίπτωση του ένα, του δύο στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της σοβαρής νόσησης.

Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει υπέρ της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι της δεκάδας που είναι πιο κοντινή, είπε.

Η «αλήθεια» της ΜΕΘ και οι «λαθρεπιβάτες» της ανοσίας

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν -«και άρα γιατί να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει».

«Ξεχνούν το γεγονός, το οποίο πρέπει καθημερινά να θυμόμαστε όλοι ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ορισμένοι πολίτες έχουν επίσης άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων, και η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» διότι πιστεύουν ότι μπορεί να προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου ίδια για να προσθέσει:

«Ας έχουμε υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων. Αυτό τα λέει όλα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις νεότερες ηλικίες, είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας», συνέχισε. Αναφερόμενη στον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος νόσησης για αυτές τις ηλικίες «είναι μικρός, αλλά υπαρκτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: