Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»
Με το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών κατά 90% ικανοποιούνται οι εκπρόσωποι των τραπεζών και ο εκπρόσωπος των διαχειριστών των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».
Ο Υπουργός προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων απέρριψε το νομοσχέδιο, αφού για πρώτη φορά τα φυσικά πρόσωπα εντάσσονται στη διαδικασία της πτώχευσης, ενώ για πρώτη φορά επίσης, εντάσσεται στο πτωχευτικό μέρος το μελλοντικό εισόδήμα του οφειλέτη. Αυτό αναγκάζει τον δανειολήπτη αυτόν που έχει μπει σε πτώχευση να κάνει ένα αγώνα ανελέητο και σκληρό για την επιβίωση, μέσα σε συνθήκες που έρχονται μετά από 8,5 χρόνια λιτότητας και μνημονίων και σήμερα πανδημίας. Επίσης ο υπουργός προσπάθησε να αποδείξει ανεπιτυχώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την προστασία της α΄κατοικίας στις 31/3/2019, αγνοώντας τους νόμους 4592/2019 και 4605/2019. Όσο για το ποιός έριξε την οικονομία στα βράχια, είναι γνωστό ποιοί οδήγησαν το 2010 τη χώρα σε χρεοκοπία.
Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Θα μιλήσω κυρίως με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, χθες, στο κλείσιμο της τρίτης συνεδρίασης, όπου πράγματι, ο κ. Σταϊκούρας, τεκμηριωμένος και ήπιος, ταυτόχρονα, όμως, μετρ στην επικοινωνία και στην προπαγάνδα, διότι καταφέρνει και κάνει το μαύρο άσπρο, κυρίως χρησιμοποιώντας επιλεκτικά επιχειρήματα και από στατιστικές και της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από στοιχεία τα οποία ακούσαμε, για παράδειγμα, στη συζήτηση με τους φορείς, επιλέγοντας τα σημεία που θέλει και σβήνοντας όλα τα υπόλοιπα. Δημιουργεί έτσι μια συνολική πραγματικότητα, η οποία είναι στρεβλή, δεν είναι η πραγματικότητα η οποία υπάρχει. Και εξηγούμαι. Πρώτο θέμα. Μίλησε για το ακατάσχετο, ότι θα φέρει νομοτεχνική ρύθμιση, την οποία περιμένουμε να δούμε, εάν πράγματι θα μείνει το ύψος των 1.250 ευρώ, που είναι και από εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αν θα μείνει ακατάσχετο.
Αυτό όμως δεν αναιρεί τη διάταξη που υπάρχει στο νόμο ότι υπάρχει υποχρέωση καταβολής για τρία χρόνια όσων δανειοληπτών πτώχευσαν να δίνουν το υπερβάλλον εισόδημα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Επομένως, δεν λέει τίποτα το ακατάσχετο εάν δεν διαγράφεται και η υποχρέωση του πτωχεύσαντος να δίνει το παραπάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, εάν παραδείγματος χάρη πρόκειται για ένα φυσικό πρόσωπο ή και για ζευγάρι δύο φυσικά πρόσωπα. Για πρώτη φορά δηλαδή, εντάσσεται στο πτωχευτικό μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη. Αυτό γίνεται για πρώτη πραγματικά φορά και αναγκάζει τον δανειολήπτη αυτόν που έχει μπει σε πτώχευση να κάνει ένα αγώνα ανελέητο και σκληρό για την επιβίωση, μέσα σε συνθήκες που έρχονται μετά από 8,5 χρόνια λιτότητας και μνημονίων και σήμερα πανδημίας.
Δεύτερο ζήτημα, αναφέρατε κύριε Σταϊκούρα ότι περίπου αναγνωρίστηκε ως θετικό το νομοσχέδιο απ' όλους τους φορείς στη διαβούλευση και ότι δεν ισχύει επίσης ότι κυρίως ικανοποιούνται τα αιτήματα των τραπεζών. Εγώ σας προκαλώ να διαβάσετε τα πρακτικά να σταχυολογήσετε όλα αυτά τα οποία έχουν ήδη ειπωθεί. Εγώ τα διάβασα όλα σημείωσα με πράσινο αυτά τα οποία είναι θετικά σχόλια, με κόκκινα αυτά τα οποία είναι αρνητικά και με κίτρινο τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις. Σας λέω λοιπόν ότι κατά 90% ικανοποιούνται οι εκπρόσωποι των τραπεζών και ο εκπρόσωπος των διαχειριστών των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και σε ότι αφορά τους άλλους φορείς, η μεγάλη πλειοψηφία των λεχθέντων είναι απορριπτικά.
Σε ότι αφορά όμως ειδικότερα –λείπει ο κύριος Υπουργός αλλά θα διαβάσει τα πρακτικά αν θέλει-τον κύριο Χατζηθεοδοσίου ο οποίος είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Εκτός από τα αυτονόητα θετικά τα οποία είπε δηλαδή ενοποίηση νομοθεσίας, έγκαιρη προειδοποίηση και λοιπά και λοιπά, διαβάστε τι λέει για την υποχρέωση καταβολής μέρους του εισοδήματος για τρία χρόνια για τις προϋποθέσεις απαλλαγής, για την εξαίρεση των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών από τους ευάλωτους οφειλέτες, για την αύξηση των ορίων της προστασίας πρώτης κατοικίας και λοιπά. Αντίθετα, η μόνη ουσιαστική διαφωνία εκ μέρους των τραπεζών που εκφράστηκε από τον κύριο Χατζηνικολάου τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, είναι η γενικευμένη δυνατότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτή ήταν η ουσιαστική αντίρρηση του κυρίου Χατζηνικολάου. Διαβάστε προσεκτικά τι θα το δείτε.
Τρίτο σημείο, η απάντηση σχετικά με το ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας -γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση πάλι τις τελευταίες μέρες-τον Ιανουάριο του 2015 και ποιος έριξε τη χώρα στα βράχια. Και πάλι αναφέρεται επιλεκτικά σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρότι απαντήθηκαν αναλυτικά από την εισηγήτρια μας την κυρία Αχτσιόγλου. Εγώ θα προσθέσω κάποια πράγματα. Αμφισβητείτε ότι τα δημόσια ταμεία μάλλον δεν το αμφισβητείτε γιατί τότε το είχατε παραδεχθεί στις αρχές του 2015 είχαν μόνο 200 εκατομμύρια τον Γενάρη του 2015 που έφταναν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου; Αμφισβητείτε ότι εμείς παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019 37 δις; Αμφισβητείτε ότι υπήρχε ανεργία τον Ιανουάριο του 2015 γύρω στο 26,5% και όταν παραδώσαμε εμείς η ανεργία έφτασε λίγο πάνω από τα 16%;
Αμφισβητείτε ότι είχατε συμφωνήσει με πλεονάσματα 4,5% έως το 2030 και ότι εμείς συμφωνήσαμε 3,5% μέχρι το 2022; Αμφισβητείτε ότι αφήσαμε ρυθμισμένο χρέος; Αμφισβητείτε ότι η χώρα έχασε το 25% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, δηλαδή του εθνικού πλούτου, από το 2000 έως το 2014; Αμφισβητείτε ότι προβλέπατε την «αριστερή παρένθεση», για αυτό και αφήσατε τα ταμεία άδεια και, επίσης, ότι δώσατε το σύνθημα, με δημόσιες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών τότε, ακόμα και από το εντευκτήριο της Βουλής, για απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες; Σας τα θυμίζω όλα αυτά για να θυμηθείτε λίγο το περιβάλλον του Δεκεμβρίου 2014 και το τι γινόταν τον Γενάρη του 2015.
Τέταρτο σημείο, έχει ειπωθεί κατά κόρον και σήμερα και από την κυρία Αχτσιόγλου και από τον κύριο Τσακαλώτο και από άλλους ομιλητές μας, για το θέμα της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας. Λοιπόν, εσείς λέτε συνεχώς και επαναλαμβάνετε ότι ούτε διασφαλίστηκε η πρώτη κατοικία με το ν.4592/2019 μέχρι τις 31/3/2019, ούτε με τον μετέπειτα ν.4605/2019. Βεβαίως, υπάρχει η επιχειρηματολογία «λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει στο τέλος». Ποιοι, όμως, έβαζαν τα εμπόδια έτσι ώστε ο ν.4605/2019 να μην έχει την επιτυχία που έπρεπε να έχει, που πράγματι δεν είχε επιτυχία, στην ένταξη στην πλατφόρμα; Ποιοι έβαζαν αυτά τα εμπόδια;
Να σας πω ποιοι έβαζαν. Δεν ήταν οι τραπεζίτες αυτοί που έβαζαν τα εμπόδια; Δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν οι φίλοι σας οι «ομογάλακτοι» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ήταν οι εποπτεύοντες δανειστές που κυβερνάνε την Ευρώπη. Αυτό το κόμμα μας κυβερνά επί δεκαετίες τώρα και έχει εγκαταστήσει μια νεοφιλελεύθερη λογική σε όλη την Ευρώπη και όσοι είναι ανυπάκουοι μπαίνουν σε μνημόνια και σε δεσμεύσεις σκληρές, για να μην μπορούν να ορθοποδήσουν. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα θα τα πουμε στην ολομέλεια».
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου