Βήμα PressΣε εφαρμογή τέθηκαν τα μέτρα στήριξης ύψους 6,8 δισ. ευρώ πού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και θα ισχύσουν για τον μήνα Απρίλιο, με τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις δόσεις ρυθμίσεων, πλην του ΦΠΑ, που έχουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου ισχύει η έκπτωση 25%. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, και στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ίση με το μισό του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού τους. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων η Πράξη Νομοθετικου Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αφορά τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα σε ότι αφορά φορολογικά και άλλα ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών η νέα ΠΝΠ διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
-Το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠε, καθώς επίσης στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταβάλλεται για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού.
-Για τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στα μέτρα στηριξης εκπίπτει ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των δόσεων των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών τους με ημερομηνία καταβολής από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Απριλίου 2020, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εκπίπτει ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της δόσης της ρύθμισης. Εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.
-Αναστέλλεται για διάστημα 75 ημερών η πληρωμή επιταγών που λήγουν στο διάστημα απο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαίου
-Αναβάλλεται έως 30 Απριλίου η κοινοποίηση προστιμων της φορολογικής Διοίκησης.
-Κανένα μέτρα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης ( κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κτλ) δεν θα επιβάλλεται όσο είναι κλειστά τα Δικαστήρια λόγω της πανδημίας.
-Αναστέλλεται για 3 μήνες η έναρξη του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων
-Παρατείνεται έως 31 Ιουλίου η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων που λήγουν απο 30 Μαρτίου έως 31 Μαίου.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% – Ποιους αφορά
Επίσης, στην ΠΝΠ προβλέπεται δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους παρέχεται στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (A’ 43), εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020.
Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί διά του συντελεστή 0,20.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που προαναφέρθηκε, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68). Τέλος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής, καθώς και ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.
Δείτε την ΠΝΠ εδώ:
Πηγή: economistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου