Οι πρόσφατες αιχμές του υπουργού Εσωτερικών για κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος έχουν δημιουργήσει ανησυχία για την τύχη των έργων που είχαν προγραμματιστεί. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Θεοδωρικάκος προσπαθεί απλώς να δημιουργήσει ένα προσωπικό πελατειακό δίκτυο στην αυτοδιοίκηση όλης της χώρας. Ας δούμε τι ισχύει:
ü Το πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους €1,5 δισ. προερχόμενου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έδωσε για πρώτη φορά μετά από πάνω από δυο δεκαετίες τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε βασικά έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, σχολεία), τα οποία μέχρι σήμερα έμεναν μετέωρα. Ποιοι είναι άραγε υπεύθυνοι για την τεράστια έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στα νησιά μας; Μήπως όσοι κυβέρνησαν επί δεκαετίες τον τόπο;
ü Όλοι οι δήμοι των Κυκλάδων τον αξιοποίησαν, εντάσσοντας 94 μικρά και μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 65.004.196 ευρώ σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, υπόγειων-επιφανειακών υδάτων, αγροτικής οδοποιίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, συντήρησης σχολικών και δημοτικών κτιρίων κ.ά.
ü Για την υλοποίηση των έργων υπάρχει εξασφαλισμένη χαμηλότοκη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, κατά την πάγια πρακτική της Τράπεζας, θα δίνεται τμηματικά στη χώρα μας, όσο θα προχωρούν τα έργα. Το χρηματοδοτικό κενό που δήθεν ανακάλυψε ο κ. Θεοδωρικάκος, πρόκειται να καλυφθεί, δηλαδή, από τις επόμενες δόσεις του δανείου, ΕΦΟΣΟΝ βέβαια τα έργα υλοποιούνται. Μάλιστα, η ΕΤΕΠ είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη δανειοδότηση και πέρα από το 1,5 δισ., για να προστεθούν επιπλέον έργα.
ü Οι δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν για τα έργα, γιατί το δάνειο της ΕΤΕΠ θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους φέτος 1,25 δισ.). Ακόμη και με τη μείωση 500 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για το ΠΔΕ, οι πόροι επαρκούν (απαιτούνται περίπου 70 εκ. ετησίως).
ü Για πρώτη φορά, η χρηματοδότηση των δήμων σχεδιάστηκε επί υπουργίας Χαρίτση μέσω ανοιχτών προσκλήσεων με αντικειμενικούς όρους και κριτήρια κι όχι μέσω απευθείας επιχορηγήσεων από τον εκάστοτε υπουργό στους φιλικούς σε αυτόν δήμους. Κατά κοινή ομολογία όλης της αυτοδιοίκησης, οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν για πρώτη φορά ισότιμα.
ü Εξαρχής το πρόγραμμα Φιλόδημος σχεδιάστηκε ώστε να έχει κοινές βασικές προδιαγραφές με το ΕΣΠΑ. Έτσι μια σειρά από έργα μπορούν να ξεκινήσουν να ωριμάζουν μέσω του Φιλόδημου και στη συνέχεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όταν βγουν οι σχετικές προσκλήσεις. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί τότε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ (κάτι που αποτελεί βασικό στόχο κάθε κυβέρνησης) και παράλληλα να μειωθεί το ύψος πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν αδιαμφισβήτητα ότι υπάρχει χρηματοδότηση για όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στον Φιλόδημο. Το μόνο που απαιτείται είναι οι δήμοι να προχωρήσουν εντατικά στην υλοποίησή τους. Κανένα έργο δεν χρειάζεται να απενταχθεί και να ακυρωθεί για οικονομικούς λόγους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, με τις δηλώσεις του, επιδιώκει ένα πράγμα: Να καταργήσει τον Φιλόδημο απλώς για να τον ξαναδημιουργήσει με πελατειακούς όρους, τον Ιανουάριο!. Να επιβάλει σε όλους τους δήμους να περάσουν από το γραφείο του για να παρακαλέσουν να ξανα-εγκριθούν τα ήδη εγκεκριμένα έργα τους, με όποια πολιτικά ανταλλάγματα τους ζητηθούν!
Η αυτοδιοίκηση, ενωμένη πέρα από κομματικές ταμπέλες, πρέπει να αρνηθεί αυτή την απαράδεκτη συνδιαλλαγή: ΠΕΔ, όπως της Στερεάς Ελλάδας, τάσσονται με ομόφωνο ψήφισμα κατά της κατάργησης του προγράμματος «Φιλόδημος». Απαιτούμε ως νοήμονες πολίτες να υλοποιηθούν τα έργα χωρίς κομματικές-πελατειακές σχέσεις εξάρτησης.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου