slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αποκάλυψη Γιάννη Βρούτση: Αύξηση έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις


Γιάννης Φώσκολος
Ο Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής αποκαλύπτει πως η επιστροφή των αναδρομικών από 4/10/2019 θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Ασφαλιστικού


Έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα φτάνουν οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.


Ο κ. Βρούτσης προσθέτει πως η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικούς συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας αποκαλύπτει πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου το Ασφαλιστικό θα έχει ψηφιστεί, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από 4 Οκτωβρίου 2019 και εφεξής θα γίνει «ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».

Είμαστε στην τελική ευθεία για το νέο Ασφαλιστικό. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας από τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει είναι η ψήφιση του νόμου και η διαβούλευση που θα προηγηθεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2020. Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι ένα τυπικό νομοσχέδιο, διότι πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν ότι εναρμονίζεται με τις συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα κινείται εντός του πλαισίου των διεθνών δεσμεύσεων που έχει η χώρα, ταυτόχρονα δε εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας. Ως εκ τούτου, αυτό το καθιστά πιο δύσκολο και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο νομοσχέδιο.

Την τελευταία 10ετία το Ασφαλιστικό έχει μεταρρυθμιστεί πάνω από πέντε φορές. Γιατί χρειαζόμαστε ακόμα μία μεταρρύθμιση;

Πράγματι, από το 2010, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προσαρμογών, έγιναν πολλές προσπάθειες διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των θεσμών. Παρ’ όλα αυτά, παρ α μ έ ν ο υ ν ανοιχτές προκλήσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, την ελκυστικότητα και την ανταποδοτικότητα του συστήματος. Επιπρόσθετα, κρίσιμες θεμελιακές διατάξεις σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως αυτές του ν. 4387/16, κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ολα αυτά μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θα οικοδομηθεί πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

Το νομοσχέδιο που έρχεται θα είναι η πρώτη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της μεταμνημονιακής εποχής. Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα;

Η επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να διαμορφώσει ασφαλιστική συνείδηση στο σύνολο της κοινωνίας και παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να αισθάνονται ασφάλεια και να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αυτό, γιατί θα έχουν ισχυρό κίνητρο στο τέλος του εργασιακού τους βίου να ανταμειφθούν με αξιοπρεπή σύνταξη, ανάλογη των εισφορών τους. Ταυτόχρονα θα είναι απλό, ευέλικτο, κατανοητό από όλους και εναρμονισμένο με τις επιταγές του Συντάγματος.

Εχετε μιλήσει για αυξήσεις αναδρομικά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πόσοι και ποιοι είναι οι ωφελούμενοι; Σε ποιο επίπεδο κυμαίνονται και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά;

Τα πεδία στα οποία έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, βάσει των όσων κρίθηκαν με τις αποφάσεις του ΣτΕ από 4/10/2019, είναι:
Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.
Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

Η επιστροφή των αναδρομικών από 4/10/2019 θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Ποια είναι η φιλοσοφία του νέου Ασφαλιστικού;

Το νέο σύστημα διαπνέεται από μια καινοτόμο διάθεση και βασίζεται σε αρχές και άξονες που είναι οι ακόλουθοι:
Είναι απλό και κατανοητό από όλους.
Αποσυνδέεται από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος.
Αποσυνδέεται από το εισόδημα και έτσι παύει το νέο Ασφαλιστικό να είναι φορολογικό.
Αποσυνδέεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Ευελιξία στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους.
Ειδική πρόνοια για όλους τους νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό βίο (και όχι μόνο στους νέους επιστήμονες), χωρίς η εισφορά τους να αποτελεί οφειλή για το μέλλον όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφοι).

Πώς θα χτίζονται οι νέες συντάξεις;

Οι δύο βασικές αρχές που θα αποτελέσουν πυλώνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, είναι η αναδιανεμητικότητα και η ανταποδοτικότητα. Ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας του συστήματος διατηρείται και ενισχύεται. Ταυτόχρονα, όλες οι θετικές αλλαγές στο ύψος των συντάξεων θα κινηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Το «Rebrain Greece» παρουσιάστηκε πρόσφατα ως καινοτόμος διεπιστημονική πρωτοβουλία για τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ωστόσο πολλοί είπαν ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του brain drain…

Bεβαίως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του brain drain. Αποτελεί, όμως, μια σημαντική και συμβολική, κυρίως, πρωτοβουλία με όχημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας. Είχαμε υποχρέωση, πολιτική και ηθική, να σταθούμε απέναντι στη διαχρονική αδράνεια και στις εύκολες διαπιστώσεις και να προχωρήσουμε σε κάτι τολμηρό και καινοτόμο, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα και πάλι ελκυστική για το επιστημονικό δυναμικό της. Η επιλογή του χρόνου για την έναρξη του «Rebrain Greece - Ελλάδα Ξανά» γίνεται σήμερα καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλάζει το οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας. Μέσα σε πέντε μήνες έχουν ήδη ψηφιστεί το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, στη Δικαιοσύνη, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση και έπεται η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που συνδυαστικά θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και νέες προοπτικές απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: