Ντοκουμέντο βαρύτατων ευθυνών για τη δραματική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, που πιθανόν αποτελέσουν και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής, αποτελεί έγγραφο της οικονομικής διευθύντριας της ΔΕΗ Αλεξάνδρας Κονίδα προς τη Διοίκηση.
Το έγγραφο του αρμόδιου στελέχους της επιχείρησης, με
ημερομηνία 20 Μαϊου 2019 (μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και 50 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές), περιλαμβάνει τα προκαρκτικά οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου τα οποία αποτελούσαν συνέχεια αντίστοιχων στοιχείων του 2018 και δραματοποιούσαν την κατάρρευση που βρισκόταν η δημόσια επιχείρηση.
https://www.lykavitos.gr/stathakis-panagiotakis-kai-kyvernisi/?fbclid=IwAR0Gmyk9Z67tN67N0zvVYpMRxet5NtgYfMkrxBgfBpkXGTF7DATyydYpOac
Αναδεικνύοντας την αδράνεια της διοίκησης Παναγιωτάκη και του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, το έγγραφο – κόλαφος επιβεβαιώνει την πορεία εκτροχιασμού της ΔΕΗ, κάνοντας αναπόφευκτα έκτακτα μέτρα σωτηρίας της επιχείρησης.
Το έγγραφο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και, σύμφωνα με αυτό, η επιχείρηση δέχεται πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές της να αυξήσει τα τιμολόγια, λόγω της δυσχερούς οικονομικής της θέσης, διαφορετικά δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της και το επενδυτικό της πρόγραμμα από τις αγορές κεφαλαίου.
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ παραμένουν σε μεγάλο ύψος» αναφέρει το έγγραφο και «παραμένει το οξύ πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ τιμολογίων (εσόδων) και δαπανών». Η Κυρία Κονίδα ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Διοίκησης της επιχείρησης για τη λήψη έκτακτων μέτρων και στη συνέχεια συζήτηση επί του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είχε επισημανθεί από την οικονομική διεύθυνση της ΔΕΗ ένα χρόνο πρίν. Πάλι η Κυρία Κονίδα με έγγραφό της την 21η Σεπτεμβρίου 2018, απευθυνόμενη και τότε στον Διοικητή Μανώλη Παναγιωτάκη, τόνιζε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των ομολογιακών δανείων της επιχείρησης, επισυνάπτοντας σχετικό έγγραφο της Credit Suisse.
Από σειρά υπηρεσιακών εγγράφων αποκαλύπτεται ότι όλοι οι αρμόδιοι στη ΔΕΗ και την κυβέρνηση Τσίπρα γνώριζαν τις δραματικές συνθήκες της επιχείρησης και αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα για να αποφευθεί η κατάρρευση της εταιρίας.
Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της για τη ΔΕΗ, πολύ περισσότερο γιατί αυτό δεν θα την εξυπηρετούσε εν όψει τριπλών εκλογών.
Μπροστά στο πολιτικό κόστος από την ομολογία κακοδιαχείρισης της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να περάσει τον μουντζούρη στην επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όλους τους φορολογούμενους…
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στη ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ είπε πως το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη θέση του κατηγορούμενου και όχι του κατηγόρου και αν υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη θα πάνε στη Δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου