Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τουρισμού, για «την επίλυση του προβλήματος στέγασης και συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στα νησιά», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.
«Στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διαπιστώνεται ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα κατοικίας και ..........
ακόμα περισσότερο κατοικίας με προσιτό ενοίκιο από τους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία και όσους δεν είναι ντόπιοι. Το πρόβλημα αφορά τόσο τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης παρουσιάζεται οξύτερο σε νησιά με τουριστική κίνηση.
Με βάση τους Νόμους 4368/2016 και 4483/2017 η Περιφέρεια και κάποιοι δήμοι, επιδοτούν τη διαμονή γιατρών, αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων, χωρίς όμως, με τον τρόπο αυτό, να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες ακόμη και των κατηγοριών αυτών σε όλα τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει εξίσου έντονο στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ενδεικτικά περιλαμβάνουν, εκτός από ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και Σώματα Ασφαλείας, στρατιωτικούς, δημοτικούς υπαλλήλους, μόνιμους εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά. Τα ποσοστά κάλυψης για τη δημιουργία κατοικιών για τους στρατιωτικούς παραμένουν χαμηλά. Προβλήματα επίσης δημιουργεί στο λαό των νησιών και η έλλειψη τοπικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας, υποβάλλοντάς τον σε επιπλέον οικονομική αφαίμαξη και ψυχολογική επιβάρυνση.
Η κατάσταση αυτή αποθαρρύνει άτομα αντίστοιχων ειδικοτήτων στο να ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών. Η όλη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για το λαό των νησιών, αλλά και για τα εκατομμύρια επισκεπτών το καλοκαίρι.
Η επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων είναι τεράστια. Όσοι από αυτούς αποφασίσουν, να κάνουν το βήμα να εργαστούν στα νησιά, ή μετατίθενται υποχρεωτικά, αντιμετωπίζουν αφενός ένταση της δουλειάς από την υποστελέχωση και τη συνεχή αύξηση των αναγκών και αφετέρου άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν κατακόρυφα αυξημένα περιστατικά κατά την τουριστική περίοδο, διαμένουν αντίστοιχα σε θαλάμους που προορίζονται για ασθενείς και τρεις - τρεις, τέσσερις - τέσσερις σε ακατάλληλα δωμάτια (Σαντορίνη). Εργαζόμενοι πάλι άλλων κατηγοριών κοιμούνται στις παραλίες, ή στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Εκεί που υπάρχει παντελής κρατική αδιαφορία είναι σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους εποχιακά, σε επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό, με την εντατικοποίηση της δουλειάς σε 10 - 12ωρο ωράριο, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης το υπόλοιπο 24ωρο.
Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί οι ανάγκες να καλύπτονται μέσω της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς να την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Έχει αναλάβει αρμοδιότητες, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια από την κυβέρνηση. Έτσι -και οι δυο τους- καταλήγουν μέσα από την τοπική φορολογία, να φορτώνουν όλο και νέα βάρη το νησιωτικό λαό, σαν να μην είναι ήδη υπεραρκετά όσα πληρώνει στην εφορία.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα κατοικίας και της γενικότερης διαβίωσης των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενόψει μάλιστα της ερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου