«Ανεκμετάλλευτα 250 εκ Ευρώ για τη γνώση και την καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα.», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους που οι ελληνικές αρχές καθυστερούν να προκηρύξουν συγκεκριμένα μέτρα καθοριστικής ενίσχυσης του Αγροτικού Τομέα.
H μεταφορά της γνώσης και η καινοτομία παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων των παραγωγών, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων, για την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, ειδικά ενόψει των απαιτήσεων της ΚΑΠ 2021-2027.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας την επιτυχία αυτών των μέτρων έχει κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ αυτών των χωρών με την χειρότερη απόδοση σε αυτόν τον τομέα, με χαρακτηριστικό περίκλειστο σύστημα μεταφοράς γνώσης και αδυναμία μεταφοράς πληροφορίας που ενδιαφέρει τον παραγωγό.
Την ίδια ώρα που οι Έλληνες αγρότες ζητούν την παροχή επιστημονικής βοήθειας, στην Ελλάδα, το Μέτρο 2 των γεωργικών συμβούλων με Δημόσια Δαπάνη (ΔΔ) 130 εκ. Ευρώ δεν έχει ακόμα προκηρυχτεί, το Μ16 Συνεργασία με ΔΔ 80 εκ. Ευρώ βρίσκεται σε διαδικασία συνεχών παρατάσεων, ενώ στο Μ1 για τη μεταφορά της γνώσης, ΔΔ 50 εκ. Ευρώ γίνονται μόνο οι υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις που αφορούν Νέους Αγρότες δηλαδή έχουν πληρωθεί μόλις 8.833.500 ευρώ.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης των αντίστοιχων μέτρων στις χώρες της Ε.Ε;
-Έχει ενημερωθεί από τις Ελληνικές Αρχές για τους λόγους καθυστέρησης προκήρυξης των συγκεκριμένων μέτρων, δεδομένου ότι ειδικά η ύπαρξη Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ 2021-2027;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου