Στην κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα «Η πολιτική Υγείας μετά τα Μνημόνια» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του ένατου Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συνεδρίου συμμετείχε ο κ. Μανιός Νίκος την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018.
Μεταξύ άλλων ο κ.Μανιός αναφέρθηκε στην συγκέντρωση σχεδόν όλης της νοσηλευτικής δύναμης της χώρας στην πρωτεύουσα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αλλάξει αυτό, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την ανάγκη αντιμετώπισης όλων των νοσογόνων παραγόντων.
Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι τα φαρμακευτικά μονοπώλια και οι εταιρίες χημικής βιομηχανίας καθορίζουν με μια διαβάθμιση τις πολιτικές σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία και για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μια σημαντική πρόοδο αλλά απαιτείται μεγάλος κόπος και η συναίνεση και συνεννόηση όλων των κοινωνικών φορέων, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των παραγωγών προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία, των χρηστών των υπηρεσιών υγείας και των ανθρώπων που εξυπηρετούν την υγεία, ώστε να θεσπιστούν από την αρχή πραγματικοί μηχανισμοί ελέγχου.
Ο κ.Μανιός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2009 η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν διπλάσια από το μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ήμασταν πιο άρρωστοι από τους λοιπούς Ευρωπαίους αλλά ότι ήμασταν πιο άπληστοι. Για αυτό χρειάζεται να ελέγχονται τόσο οι προμήθειες όσο και οι υπηρεσίες υγείας.
Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη οι σύλλογοι ασθενών να προβάλλουν και να προτείνουν αιτήματα με γνώμονα όχι μόνο το συμφέρον της δικής τους ομάδας ασθενών αλλά και το οικονομικό συμφέρον της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου