Αλλάζει η νόμος για το λάδι – Απαιτούνται ειδικοί τιμοκατάλογοι για άτομα με προβλήματα όρασης - Ξεκινούν έλεγχοι από την Διεύθυνση Εμπορίου
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Ευστρατίου ενημερώνει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, (ΓΓΕΠΚ), του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν από τον Ιανουάριο του 2018, πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων να υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης. Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο σφραγισμένο ελαιόλαδο μπορεί να χρεώνεται στον πελάτη, και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται και στον τιμοκατάλογο του καταστήματος.
Από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουν έλεγχοι από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα έχουν πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα. Θα δοθεί περιθώριο δέκα ημερών στους ιδιοκτήτες και εστιάτορες για να προετοιμαστούν, ενώ οι έλεγχοι θα επαναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθούν εάν τηρούνται οι νέοιθ κανόνες.
Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να μεταβούν στην Ρόδο κλιμάκια και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από την Αθήνα για να διενεργήσουν μια σειρά από ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ποιότητα, την ποσότητα, τα στοιχεία των ειδών που διατίθενται στους καταναλωτές και τις τιμές που αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους.
Σύμφωνα με τη ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄ 2983/30-8-2017) και το άρθρο 70 παρ. 1Β, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένα κατάλογος στον κώδικα Μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών).
Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα δοθεί μια προθεσμία τριών μηνών να προμηθευτούν τουλάχιστον έναν τιμοκατάλογο ενώ θα επακολουθήσουν νέοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η τήρηση ή όχι των νέων κανόνων.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, (ΓΓΕΠΚ), η αναθεώρηση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ενσωμάτωση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου