slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήνυμα Μιχάλη Χάλαρη για την εργατική πρωτομαγιά

Happy 1st May! We want more, better jobs for everyone!

Την ακόλουθη δήλωση έκανε για την εργατική πρωτομαγιά ο επιστήμονας και πολιτικός ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣ, μέσω της προσωπικής σελίδας του στο FACEBOOK και στο twitter, αναπαράγοντας ταυτόχρονα την ανάρτηση του Κόμματος των  Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)
Ο κ. Χάλαρης γράφει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για την απόκτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Για το δικαίωμα να έχουν μια καλύτερη ζωή.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι  της χώρας μας έχουν καταλάβει ότι έπεσαν θύματα σε αυταπάτες και ελπίδες που αποδείχθηκαν φρούδες
Μέχρι σήμερα συνήθεις ύποπτοι για να καταταγούν στις τάξεις των φτωχών ήταν οι άνεργοι –ειδικά οι μακροχρόνια απόντες από την αγορά εργασίας- άντε και οι συνταξιούχοι που αναγκάζονταν να επιβιώσουν μόνο με τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα. Πλέον  είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο φαινόμενο όπου στις τάξεις των φτωχών κατατάσσονται και οι εργαζόμενοι.  Το φαινόμενο αυτό «οι εργαζόμενοι φτωχοί» λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις όπως  αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.
Τα αίτια πολλά, ενδεικτικά μπορεί να αναφερθούν η υπερφορολόγηση –κυρίως μέσω της έμμεσης φορολογίας- η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, η χαμηλή εξειδίκευση, η έλλειψη επενδύσεων και καλά πληρωμένων θέσεων …
Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα αποδέχεται ανεπιφύλακτα την ελεύθερη αγορά αντιλαμβάνεται τις δυσλειτουργίες της και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που αυτή παράγει. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις με σχεδιασμό, ρύθμιση αλλά και αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την κοινωνική ευημερία.
Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει κατ’ αρχήν να σταθούν κριτικά απέναντι στην επικυριαρχία των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών και να περιορίσουν δραστικά τον καπιταλισμό-καζίνο. Θα πρέπει να εγγυηθούν με καινοτόμες πολιτικές αποφεύγοντας όμως την παγίδα του προστατευτισμού, την επιστροφή στην παραγωγική οικονομία με μια περισσότερο ισόρροπη γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας και με περιορισμό της μονοκαλλιέργειας των υπηρεσιών. Να αντιμετωπίσουν την απώλεια θέσεων εργασίας που προκύπτει από την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την ψηφιοποίηση της διοίκησης. Να αντιπαλέψουν και να εξισορροπήσουν την υφιστάμενη τάση αντικατάστασης των χαμένων θέσεων στην μεταποίηση και την διοίκηση από κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών.
Η σοσιαλδημοκρατία για να ανανεωθεί ιδεολογικά και να γίνει ελκυστική σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας θα πρέπει να επεξεργαστεί συνολικά ένα διαφορετικό μοντέλο ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης και έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης με βάση εκτενή κοινωνικό διάλογο και συμμετοχική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: