«Η κυβέρνηση πάλι απούσα από κρίσιμες αποφάσεις στην Ε.Ε στον τομέα της Γεωργίας.
Αλλαγή κανονισμού για την εμφιάλωση των αλκοολούχων ποτών .»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα των αλλαγών που προτείνονταν με το σχέδιο της πρότασης του Κανονισμού για τα αλκοολούχα και την εμφιάλωση τους είχε κάνει σχετικές ερωτήσεις προς την Ευρωπαική Επιτροπή ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των Ελληνικών εμβληματικών αλκοολούχων ποτών.
Μετά τη συνεργασία που είχε με τους βουλευτές του νομού Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο που είχε κάνει παρέμβαση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή του και Χρήστο Κέλλα, κατέθεσε με τους συναδέλφους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Γραμματικάκη 34 τροπολογίες που υπερψηφίσθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 1η Μαρτίου 2018.
Στις τροπολογίες αυτές περιλαμβάνονται:
1. Η διαγραφή των άρθρων που δίνουν την δυνατότητα επέμβασης της Επιτροπής με εξουσιοδοτικές πράξεις σε κρίσιμα σημεία του Κανονισμού όπως στις κατηγορίες των Αλκοολούχων ποτών (τροποποίηση , ένταξη νέων, κλπ) και στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (επισημάνσεις, τρόπος ορισμού Περιοχής Παραγωγής, αποκλίσεις κλπ).
2. Η διαγραφή των άρθρων που επιτρέπουν στην Επιτροπή με πρωτοβουλία της να διαγράφει υπάρχουσες καταχωρημένες Γεωγραφικές Ενδείξεις.
3. Η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην εμφιάλωση εκτός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ειδικότερα αναφορικά με εμφιάλωση εκτός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης πέτυχε τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:
1.Οι υπάρχουσες γεωγραφικές ενδείξεις για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αντίστοιχος τεχνικός φάκελος πρέπει αυτομάτως να προστατευθούν ως γεωγραφικές ενδείξεις από τον νέο κανονισμό και δεν θα πρέπει να χάσουν την προστασία τους μετά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και
2. Διατάξεις που διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις παραδοσιακές πρακτικές.
Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της 23ης Απριλίου 2018, η κυβέρνηση ήταν για άλλη μια φορά απούσα. Επίσης είναι γνωστή η εκπρόθεσμη συζήτηση του σχεδίου του Κανονισμού στην αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Βουλής το Μάρτιο του 2017. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να δώσει τη δέουσα προσοχή, να διαπραγματευτεί και να στηρίξει τις ήδη ψηφισμένες θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου