slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Μελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές”

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νάξο το Σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Μελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο LANDCARE.
Με επικεφαλής την Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου, πλήρως καταρτισμένοι επιστήμονες από το Εθνικό και....
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Pisa στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο της Lisbon στην Πορτογαλία και το Πανεπιστήμιο της Teheran στο Ιράν, επισκέφθηκαν και φιλοξενήθηκαν στη Νάξο, η οποία αποτέλεσε το φυσικό εργαστήρι στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών αναφορικά με τις περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα φυσικών αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων.
Ο φυσικός πλούτος του νησιού και η πληθώρα των γεωμορφολογικών και περιβαλλοντικών αλλοιώσεων αποτέλεσαν πόλο έλξης της διεπιστημονικής ομάδας, η οποία εργάστηκε με στόχο τον συγκερασμό επιστημονικών ερευνών, γνώσεων και θεωριών. Πανεπιστημιακοί καθηγητές με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και ετερογενές αντικείμενο έρευνας, από σημαντικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που παρατήρησαν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις πιέσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, στην παράκτια διάβρωση, στην υποβάθμιση των εδαφών και στις πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, εκπαίδευσαν επιλεγμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα παραπάνω ιδρύματα μέσω εντατικής εκπαίδευσης, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έλαβε χώρα στην ύπαιθρο.
Η επιστημονική ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αρκετούς χώρους, όπως ορυχεία εξόρυξης σμύριδας, λατομεία μαρμάρου, αλυκές και λίμνες (Γλυφάδα, Άγιος Προκόπιος, περιοχή Αεροδρομίου Νάξου), καθώς και περιοχές που πρόσφατα πλήγηκαν από πυρκαγιές. Επίσης, επισκέφθηκαν την παράκτια περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την παραλία «Χαβάη», στο Αλυκό, στην οποία παρακολουθείται και καταμετράται συστηματικά η διάβρωση από την κα Νίκη Ευελπίδου. Τέλος, η εκπαίδευση περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση σε σημαντικά περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι το φράγμα της Φανερωμένης, η λιμνοδεξαμενήΕγγαρών, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Νάξου και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Με στόχο τη διάχυση όλου αυτού του πλούτου γνώσης στην τοπική κοινωνία, αλλά και την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ανάγκης για επίδειξη του απαιτούμενου σεβασμού στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού, με τη συνεργασία της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Νάξου, κας Σοφίας Κρητκού, μικροί μαθητές εκπαιδεύτηκαν, ώστε η νεότερη γενιά να γνωρίσει την σπουδαιότητα του πλούτου της Νάξου, να αγαπήσει, να σεβαστεί και να προστατέψει το περιβάλλον, στο οποίο ζει. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε, αποτελεί μια εναλλακτική μορφή προβολής της Νάξου, καθώς οι εργασίες επιστημόνων από διάφορα μέρη του κόσμου θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης και περαιτέρω έρευνας , προβολής και προσέγγισης του νησιού για μελλοντικές εργασίες, εξασφαλίζοντας νέες γενιές ερευνητών που θα εργάζονται στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός σημαντικό σε εποχή οικονομικής ύφεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: