naxospress
Η Νάξος επιστρέφει… Πιο δυναμικά από ποτέ… Όχι ότι είχε αποχωρήσει ποτέ. Αλλά έτσι να λέμε… Η πρώτη και δεύτερη ανάγνωση που έχουμε μέσα από την ιστορία των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το 2012 έως σήμερα και με την βοήθεια της ημερήσιας εφημερίδας «Κυκλαδικής» διαπιστώνουμε ότι οι απόφοιτοι των δύο Λυκείων της Νάξου έχουν την τάση να
γράφουν ιστορία. Κάθε χρόνο υπάρχει ένας ή δύο ή και τρεις μαθητές που φτάνουν να περάσουν το κατώφλι Σχολής ως πρώτοι ή ανάμεσα στους καλύτερους. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό…. Ακόμη θυμάμαι το 2013 εκείνη την τριάδα των Γιάννη Φουτάκογλου (2ος στην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών), Αρετή Πολυκρέτη (2η στη σχολή Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο) και Βαγγελίτσα Ψαρρά (1η στην Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Αθηνών) που μας είχαν αφήσει άφωνους με τις επιδόσεις τους. Μάλιστα η Ψαρρά ήταν η 1η Ναξιώτισσα που μετά από αρκετά χρόνια είχε ανέβει στο Νο 1…. Από τότε πέρασε μία τριετία, μία φουρνιά ουσιαστικά ώστε να δούμε και πάλι μεγάλες επιτυχίες… Όχι ότι δεν είχαμε στο ενδιάμεσο έτσι δεν είναι; Ενδεχομένως και να μην είχε γίνει γνωστό. Όμως, φέτος βλέπουμε τον Θανάση Σπυριδώνη να μπαίνει ως 1ος στην σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, ενώ ο Γιώργος Βερύκοκκος μπήκε 11ος στο αντίστοιχο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ της Αθήνας και η Γεωργία Γρυλλάκη ως 13η στην Ιατρική Αθηνών… Όπως σημαντική είναι και η επιτυχία της Χριστίνας Κωνσταντάκη που μπήκε ως 19η στην Ιατρική Πάτρας….
Οι γιατροί
Ιατρική λοιπόν… Και η Νάξος έδειξε και πάλι τη δύναμή της στον τομέα αυτό… Το 2011 είχε στείλει στις Ιατρικές σχολές 8 παιδιά… Ναι οκτώ. Εντυπωσιακό ε; έναν χρόνο αργότερο έχει στείλει τέσσερις και στη συνέχεια έρχεται μία πτώση με αποτέλεσμα το 2014 να έχουμε δύο (συν έναν στην οδοντιατρική) όπως και πέρυσι. Όμως, φέτος επιστρέψαμε. Και φτάσαμε στους πέντε. Και το καλύτερο όλων; Είμαστε το πρώτο νησί στις Κυκλάδες στην παραγωγή …γιατρών. Είναι λίγο παράξενο είναι η αλήθεια αλλά η δουλειά που γίνεται στο σχολείο, το φροντιστήριο συν την διάθεση των παιδιών να ανέβουν ακόμη περισσότερο κοινωνικά και να προσφέρουν στους συνανθρώπους, ωθεί αυτά τα παιδιά ώστε να επιλέξουν τις πιο δύσκολες σχολές. Και έτσι φέτος έχουμε πέντε παιδιά που θα περάσουν το κατώφλι των Ιατρικών σχολών στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας: Γεωργία Γρυλλάκη (Αθήνα), Χριστίνα Κωνσταντάκη (Πάτρα), Μαριάννα Ανεβλαβή (Ιωάννινα) και Πέτρος Κορρές – Φλώρα Χουζούρη (Ηράκλειο Κρήτης)… Παιδιά για φίλημα και με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή όλα αυτά τα παιδιά που πλέον ξεπερνούν τα 20 από το 2011 να επιστρέψουν και να στελεχώσουν αρχικά το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου προσφέροντας ότι μπορούν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού τους… Και βέβαια θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε ότι και στις …παραϊατρικές σχολές όπως Νοσηλευτική ή Φυσικοθεραπείας δεν υπάρχει η αντίστοιχη καλή παρουσία. Αντίθετα, φέτος δεν έχουμε μαθητή που μπήκε την Φαρμακευτική κι αυτό οφείλετε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι βάσεις εκτινάχθηκαν
Οικονομικά
Από εκεί και πέρα, φέτος είδαμε μία πολύ μεγάλη στροφή προς τις Οικονομικές Επιστήμες με 32 παιδιά τόσο από το ΓΕΛ Νάξου όσο και από το ΓΕΛ Τραγαίας ενώ αποφεύγουμε σταθερά τις καθαρά σχολές με τουριστικό αντικείμενο. Προτιμούμε μέσα από τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πρωτονοταρίου, Κάβουρα, Σέργης κ.α.) να εμπλακούμε με το συγκεκριμένο τομέα…. Οι θεωρητικές σχολές παραδοσιακά στη Νάξο έχουν την τιμητική τους. Άλλωστε είπαμε ότι οι μικρές κοινωνίες αναζητούν σχολές με κύρος και μπορεί σήμερα μία Φιλοσοφική ή Ιστορίας Αρχαιολογίας να μην έχει την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όμως προσφέρει πολλές δυνατότητες και κυρίως κρατάει ακόμη το ειδικό της βάρος. Κι έτσι είδαμε λοιπόν τα Ναξιωτάκια να παίρνουν κι αυτό το δρόμο προς τις σχολές αυτές…
Νομική
Η ίδια λογική και με σχολές όπως αυτές των Μαθηματικών ή της Χημείας. Σχολές που προσφέρονται για μαθητές που το μυαλό …πετάει όμως η επαγγελματική αποκατάσταση δεν ήταν ποτέ εύκολη. Κι όμως φέτος είδαμε παιδιά όπως η Σκουλάτου, ο Μανιός, η Γρατσία και ο Σκάρκος να μην φοβούνται και να ακολουθούν την καρδιά του. Αντίθετα, η Νομική μοιάζει πιο σίγουρη επιλογή. Μην ξεχνάμε ότι η Νάξος διαθέτει έναν σύλλογο που αριθμεί περισσότερους από 40 δικηγόρους, οπότε είναι λογικό να υπάρχει μία …ροπή μαθητών προς τις σχολές της Νομικής και έτσι φέτος είχαμε και εδώ το παρών με επικεφαλής τις Κατερίνα Μαστρογιαννοπούλου και Πόπη Κρητικού. Είπαμε… οι Ναξιώτες καλύπτουν όλα τα φάσματα σχολών καθότι το Λύκειο Νάξου όχι μόνο είναι από τα μεγαλύτερα στο Νότιο Αιγαίο ως σχολικά συγκροτήματα αλλά και με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών φτάνοντας φέτος στο εντυπωσιακό + 85% εάν προσθέσουμε τα παιδιά και των δύο σχολείων. Βλέπετε οι περισσότεροι βλέπουμε μόνο το ΓΕΛ Νάξου αλλά και στο αντίστοιχο της Τραγαίας η δουλειά που γίνεται από τους καθηγητές είναι εξίσου καλή ενδεχομένως περισσότερο αθόρυβη... Από εκεί και πέρα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες συνεχίζουν τη δική τους παράδοση (Προμπονάς – Χατζηπέτρος κ.α.) και παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν βοηθάει την επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως, το DNA των Ναξίων ως προς αυτές τις σχολές ισχυρό και συν τοις άλλοις οι Αρχιτέκτονες δεν είναι απλοί κατασκευαστές. Έχουμε μία ροπή προς την τέχνη.
Όχι Κρήτη αλλά Αθήνα
Αυτό που εντυπωσιάζει τέλος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στροφή από την Κρήτη προς το …Κέντρο. Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια είχαμε το μεγαλύτερο κύμα φοιτητών να πηγαίνουν προς τις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ίσως να ήταν μία καλή μαγιά στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας που ώθησε στη συνέχεια τους υπόλοιπους να ταξιδέψουν προς τη μεγαλόνησο. Κι έτσι φτάσαμε πέρυσι να έχουμε 25 μαθητές ενώ πριν από δύο χρόνια είχαμε 13 σε όλα τα τμήματα της Κρήτης. Η καλύτερη χρονιά πάντως το 2012 με 31 φοιτητές…. Φέτος όμως έχουμε 16 μαθητές ενώ και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έχουν το μερίδιό τους με έξι ακόμη μαθητές… Η Πελοπόννησός παραδοσιακά κρατάει ένα καλό μερίδιο στη πίττα (10 και 4 στη Δυτική Ελλάδα) όταν το 2014 είχαμε 20 ενώ και η Βόρεια Ελλάδα έλκει τους Ναξιώτες (8 έναντι 21 το 2014) με τη Θεσσαλονίκη φέτος να έχει μόλις έναν μαθητή… Και η Αθήνα με τον Πειραιά φέτος είναι αυτή που έχει τραβήξει το μεγαλύτερο μερίδιο των μαθητών. 37 συνολικά. Η κρίση δεν θα παίζει τόσο ρόλο, όσο το γεγονός ότι η φετινή φουρνιά μαθητών άντεξε στην αύξηση των βάσεων και επέλεξε να παίξει …δυνατά και να ρισκάρει τις καλύτερες σχολές. Και πέτυχε…
Δείτε εδώ τους μαθητές της Νάξου που προέρχονται από το ΓΕΛ Χώρας Νάξου και Τραγαίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου