slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Η ουσιαστική κατάργηση της Ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, οι διώξεις των αντιφρονούντων, οι σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής είναι ασύμβατες με το κοινοτικό κεκτημένο». Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην ΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Κ,Ο. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η ουσιαστική κατάργηση της Ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, οι διώξεις των αντιφρονούντων, οι σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής είναι ασύμβατες με το κοινοτικό κεκτημένο». Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το πογκρόμ διώξεων και το κλείσιμο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Μετά την καταστολή του πραξικοπήματος στην Τουρκία –ένα απολύτως καταδικαστέο πραξικόπημα- οι τουρκικές αρχές έθεσαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί τρίμηνο.  
Η επιβολή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πράγμα που δίνει μεγάλη εξουσία στον πρόεδρο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Προβλέπεται επίσης ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο και η επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα.
Σε εφαρμογή του νόμου με προεδρικό διάταγμα η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.

Παράλληλα,  οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman. Μάλιστα προσήχθησαν οι Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην συγκεκριμένη εφημερίδα.
Στο μεταξύ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση εκκαθάρισης των ενόπλων δυνάμεων, της Δικαιοσύνης και του δημοσίου τομέα.
Μέχρι στιγμής περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την αίσθηση ότι οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιώντας πλέον ως άλλοθι την καταστολή του πραξικοπήματος διενεργούν διώξεις ήδη προαποφασισμένες κατά αντιφρονούντων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:
-          Προτίθεται να περιλάβει τα παραπάνω στην επόμενη Έκθεση Προόδου για την Τουρκία και πόσο θα επηρεάσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις;
-          Η ουσιαστική κατάργηση της Ελευθεροτυπίας, η μη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και οι σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής είναι συμβατές με τα κοινοτικά κεκτημένα;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: