slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ντόρα: Κουτσογιωργισμοί του Τσίπρα η προσπάθει αλλαγής εκλογικού νόμου- Υπέρ της εκλογήςΠροέδρου από το λαό

«Όταν ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, σκέφτεται έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα καθιστά αδύνατη τη σύμπραξη κυβερνητικής πλειοψηφίας, εάν εκείνος είναι το δεύτερο κόμμα και άρα θα υπάρχει ένα “τερτίπι”, με το οποίο το δεύτερο κόμμα θα κερδίσει. Αυτά είναι “κουτσογιωργισμοί”. Τα περάσαμε προ 25ετίας, την εποχή του αείμνηστου Κουτσόγιωργα. Δεν είναι σοβαρές κουβέντες αυτές, αυτή τη στιγμή», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,Ντόρα Μπακογιάννη, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, τονίζοντας ότι το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα έχει αποτύχει.

Αναλυτικά, είπε:

* Για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία:«Παίζουν ρόλο και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Η Ρώμη είχε την ατυχία να έχει πάρα πολύ κακούς δημάρχους, εξαιρετικά κακούς δημάρχους, της κεντροαριστεράς. Αυτό παίζει ένα ρόλο. Επίσης, η Βιρτζίνια Ράτζι είναι μια χαρισματική γυναίκα, η οποία κέρδισε τη δημαρχία της Ρώμης και ως αντίδραση σε όλο το σύστημα, σε όλο αυτό που προηγήθηκε, αλλά και γιατί οι φουκαράδες οι Ρωμαίοι ελπίζουν ότι μια γυναίκα μπορεί να βάλει τάξη. Είναι πολύ απλούστερο από ό,τι κανείς νομίζει. Έχει δύναμη ο Μπέπε Γκρίλο και είναι ανερχόμενες οι δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες, πολύ προβληματισμένοι από την όλη κατάσταση, ξεχνούν με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία όλα τα καλά της ΕΕ, τα θεωρούν δεδομένα και επιλέγουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσφορίας».

* Για αλλαγή του εκλογικού νόμου:«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και του είπε “υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε ένα κοινό τόπο”. Πού μπορούμε και πρέπει να βρούμε ένα κοινό τόπο; Στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει να βρούμε ένα κοινό τόπο εκεί, πρώτον γιατί το ίδιο το Σύνταγμα μιλά για την ανάγκη της συναίνεσης, γιατί αλλιώς δεν ψηφίζεται τίποτα. Άρα δεν πρέπει να μιλήσουμε για τα σοβαρά, για τις δεσμεύσεις του Συντάγματος, οι οποίες καταρρακώνουν την οικονομία, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη, για τα πανεπιστήμια; Σήμερα, η Κύπρος βγάζει εκατομμύρια, διότι έχει μη κρατικά πανεπιστήμια. Για τα θέματα, δηλαδή, που θα δώσουν δουλειές και με μια δική μας απόφαση απελευθερώνεται η αγορά στο να δημιουργήσει και να έρθουν παιδιά εδώ. Σκεφτείτε ότι τώρα, με το ενδεχόμενο ενός Brexit, τα δικά μας παιδιά -που είναι χιλιάδες στη Μ. Βρετανία-, θα κληθούν να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για τη φοίτησή τους, εάν τελικώς η Μ. Βρετανία βγει. Θα μπορούσε αυτό να γίνει στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται το δεύτερο κόμμα. Αυτά είναι “κουτσογιωργισμοί”. Τα περάσαμε προ 25ετίας, την εποχή του αείμνηστου Κουτσόγιωργα. Δεν είναι σοβαρές κουβέντες αυτές, αυτή τη στιγμή. Όταν ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, σκέφτεται έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα καθιστά αδύνατη τη σύμπραξη κυβερνητικής πλειοψηφίας, εάν εκείνος είναι το δεύτερο κόμμα και άρα θα υπάρχει ένα “τερτίπι”, με το οποίο το δεύτερο κόμμα θα κερδίσει. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…
Προσωπικά, είμαι οπαδός του γερμανικού συστήματος εδώ και χρόνια, το οποίο προβλέπει πολλές μονοεδρικές. Είχα την τύχη να ήμουν βουλευτής μονοεδρικής και βουλευτής της Α’ Αθήνας, άρα έχω τη δυνατότητα να συγκρίνω αυτά τα δύο. Ο βουλευτής της μονοεδρικής είναι βουλευτής του νομού του. Είναι ο άνθρωπος που ξέρουν, γιατί είναι λίγοι άνθρωποι. Είναι αυτό που έχουν οι Άγγλοι, αυτό το οποίο έκανε η αείμνηστη κοπέλα που δολοφονήθηκε, η Κοξ, η οποία μιλούσε με τον κόσμο της για τα δικά του προβλήματα. Αυτό είναι το προσόν της μονοεδρικής. Από την άλλη, σε επίπεδο περιφέρειας, έχει τη δυνατότητα το κόμμα να εκλέξει ανθρώπους, με βάση τις δυνάμεις του, με τη λίστα. Η λίστα, όμως, έχει μια προϋπόθεση, τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Γι’ αυτό λέω ότι ένα από αυτά που πρέπει να υπάρξουν μέσα στο Σύνταγμα, είναι η κατοχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, διότι έτσι πράγματι ο εκπρόσωπος της περιφέρειας είναι εκπρόσωπος της περιφέρειας και όχι εκπρόσωπος του εκάστοτε αρχηγού, αρεστός του εκάστοτε αρχηγού. Εκεί μπορούν να μπουν τα επονομαζόμενα μεγάλα στελέχη, τα οποία χρειάζεσαι για να κάνεις υπουργούς… Εκεί μπαίνουν στελέχη ευρύτερης πανεθνικής αναγνώρισης».

* Για συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητές του:«Επί χρόνια υποστηρίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από τον λαό».
Δημοσιογράφος: Στην άποψη που λέει ότι αυτό αλλάζει, ενδεχομένως, τη φύση του πολιτεύματος;
Ντ. Μπακογιάννη: «Την ακούω, τη σέβομαι ως μια διαφορετική άποψη. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν αλλάζει το σύστημα, όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας. Το απόλυτο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα έχει αποτύχει, κατά τη γνώμη μου. Ενδεχομένως αυτό αποτελεί και τη βασική αιτία πολλών από τα φαινόμενα που βιώνουμε σήμερα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Η ισορροπία για να υπάρξει, χρειάζεται να έχει κάποιες παραπάνω αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κύρος μιας απευθείας εκλογής. Υπάρχει η άποψη μέσα στη Νέα Δημοκρατία και για το ένα και για το άλλο. Η συζήτηση για το Σύνταγμα πρέπει να λειτουργήσει με τη μορφή της Εθνοσυνέλευσης, ώστε πραγματικά ο κάθε βουλευτής να μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να δημιουργηθούν πλειοψηφίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ έχω δίκιο. Αυτή είναι η γνώμη μου. Μπορεί η πλειοψηφία να αποφασίσει το αντίθετο, είναι σεβαστό. Απλώς λέω ότι η άποψή μου είναι αυτή».

* Για το κίνημα “Παραιτηθείτε”:«Εγώ δεν νομίζω ότι ο κόσμος αντέχει άλλο. Τώρα είναι ο καύσωνας, είναι η ζέστη, είναι τα μπάνια του λαού -όπως έλεγε ο αείμνηστος Παπανδρέου-, αλλά θα γυρίσει ο κόσμος και θα πρέπει να πληρώσει αυτά τα οποία καλείται να πληρώσει. Δυστυχώς, επειδή εάν κάποιος βγει στην αγορά θα δει ότι δεν υπάρχει κανείς που να δίνει απόδειξη, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Το να αντιδρά ο κόσμος, είναι απολύτως λογικό. Εμείς, οι φιλελεύθεροι, οι κεντροδεξιοί, δεν είχαμε ποτέ διανοηθεί να έχουμε μια διαδήλωση και να βρίσουμε τους διαδηλωτές. Ήταν αδιανόητο. Μπορεί να καταδικάζαμε -και καταδικάζουμε και σήμερα-, οποιαδήποτε φαινόμενα βίας, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Η ειρηνική διαδήλωση είναι το απόλυτο δικαίωμα του πολίτη στη Δημοκρατία. Ο αυταρχισμός που έβγαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως αντίδραση σε αυτή τη διαδήλωση ήταν ένα τεράστιο καμπανάκι για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας. Δεν έχουν γίνει αυτά τα πράγματα στη μεταπολίτευση. Οι απαξιωτικές, σοβινιστικές, χλευαστικές δηλώσεις… Εγώ είχα πει ότι δεν θα πάω, αλλά είπα στον πρόεδρο του κόμματος ότι νιώθω ότι θέλω να πάω, μόνο και μόνο γιατί ο κ. Νεφελούδης μου είπε, εμένα ως γυναίκα, ότι δεν θέλει να σκίσω το καλσόν μου. Όχι. Μεγαλώσαμε, ξέρουμε τι σήμαιναν όλα αυτά κάποτε, όταν αυτές οι αντιλήψεις κυριάρχησαν στη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο πράγμα. Αυτό τον εκφυλισμό της δημοκρατικής αντίληψης δεν θα τον επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: