slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μυτιλήνη: Με «μαγική» εικόνα η αυτοψία Φάιμαν



«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της» το μήνυμα της Αυστρίας
Πριν την άφιξη του Αυστριακού καγκελάριου με τον Αλέξη Τσίπρα «άδειασαν» το νησί από 7.000 μετανάστες - Τι είδαν στους χώρους υποδοχής προσφύγων και μεταναστών - Άλλοι 4.300 μετανάστες έφτασαν σήμερα στην Αθήνα από τη ΛέσβοΜία αντιπροσωπευτική αν και όχι πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τα κύματα των προσφύγων, είχε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν την Λέσβο.




Ο κ. Φάιμαν, από τους φίλους της χώρας, μας πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη σε συνεννόηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης, "να αποκτήσει εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων, τα αποκαλούμενα «hotspots»". Ο κ . Φάιμαν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών δίνει ιδιαίτερο βάρος στην δημιουργία των hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο. «Εκείνοι που έχουν αυτή την πιθανότητα [χορήγησης ασύλου], θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα πρέπει να στέλνονται πίσω» ανέφερε σε δηλώσεις του πριν φύγει από την Αυστρία. Εδώ όμως δημιουργείται το πρόβλημα καθώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ότι από την χώρα μας θα πιστοποιηθούν και θα διοχετευθούν προς τις χώρες της Ευρώπης περί τους 100.000 πρόσφυγες. Για τους υπόλοιπους όμως που θα συνεχίσουν να φθάνουν στα ελληνικά παράλια και θα είναι πολύ περισσότεροι δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Επίσκεψη στους χώρους υποδοχής

O κ. Φάιμαν συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα, τους υπουργούς αλλά και τους τοπικούς παράγοντες πήγαν στους χώρους συγκέντρωσης των προσφύγων, ωστόσο η κατάσταση δεν θύμιζε τις δύσκολες ημέρες αφού και μόνο χθες περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες αναχώρησαν για τον Πειραιά ενώ άλλοι 4.300 μετανάστες έφτασαν στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης με δύο δρομολόγια.

Ο κ. Φάιμαν είχε τις πρώτες εικόνες αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του καθώς στο δρόμο προς το λιμάνι της Μυτιλήνης είδε δεκάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες οι οποίοι κατευθύνονταν πεζοί προς την πόλη για να πάρουν τα πλοίο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με προορισμό τον Πειραιά. Ο κ. Φάιμαν ήθελε να δει ιδίοις όμασι πως γίνεται η διαδικασία και έτσι επισκέφθηκε τον καταυλισμό Καρά Τεπέ όπου χιλιάδες πρόσφυγες περίμεναν για να πάρουν το χαρτί που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Εκεί συνάντησε τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος Κυριάκο Παπαδόπουλο τον οποίο ρώτησε: “πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;” . Ο ανθυπολοχαγός του απάντησε:

“Περισσότερους από πέντε χιλιάδες”. Ο καγκελάριος δεν άκουσε καλά και του είπε: “πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό”. Όταν όμως του επανέλαβαν ότι δεν είναι πέντε ζωές αλλά πέντε χιλιάδες ζωές είπε “Είσαστε πραγματικός ήρωας”, ενώ ο υπουργός Θεόδωρος Δρίτσας που ήταν παρόν τον ενημέρωσε ότι το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους εννέα μήνες έχει σώσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.

Στους χώρους που ήταν οι Σύριοι πρόσφυγες τα πράγματα ήταν σχετικά καλά, στο Κέντρο πρώτη υποδοχής της Μόριας είχε ανοίξει και ο καινούργιος χώρος όπου καταγράφονται οι πρόσφυγες. Πήγαν όμως και στους χώρους ταυτοποίησης των μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες όπου συχνά σημειώνονται εθικιστικά επεισόδια και οι συνθήκες είναι πολύ πιο άσχημες.

Συνάντηση με τοπικούς παράγοντες

Στο Δημαρχείο της Λέσβου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο οποίος επανέλαβε στους δυο πρωθυπουργούς την ανάγκη υποστήριξης του Δήμου στην προσπάθεια που καταβάλει καθώς «στη Λέσβο δοκιμάζεται η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών, βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους.

Δηλώσεις για κοινή αντιμετώπιση

Οι δύο πρωθυπουργοί ολοκλήρωσαν την κοινή επίσκεψη στο χωριό “Όλοι μαζί” όπου ήπιαν καφέ που τους έφτιαξε ένας από τους Σύρους φιλοξενούμενους που περιμένει δύο μήνες εκεί. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επισκέφθηκαν την την Λέσβο “που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη πως το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης”. Ο Αυστριακός καγκελάριος από την πλευρά του είπε ότι “η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο ενιαία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.Οι δύο συμφώνησαν ότι επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

Πρωτοβουλίες της Αυστρίας

Πριν αναχωρήσει από την Αυστρία και μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Φάιμαν δήλωσε ότι “η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών”. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Φάιμαν συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η χώρα μας να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα αυστριακοί «συντονιστές» από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί, που θα προέρχονται από την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης. Σύμφωνα με την αυστριακή καγκελαρία, οι αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της ΕΕ (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.

Τα μέτρα και οι παραπέρα χειρισμοί στο προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα, καθώς, όπως αναφέρεται από την αυστριακή καγκελαρία, «ο χρόνος πιέζει, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής και τα πρώτα από αυτά θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τέλος του χρόνου».
http://www.protothema.gr/politics/article/515719/faiman-apo-lesvoi-ellada-den-prepei-na-afethei-moni-tis-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: