«Εκλεκτός» των Ευρωπαίων, ο νέος ΥΠΟΙΚ πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις, όντας η «φωνή της λογικής» και ο άνθρωπος που μιλούσε με τη «γλώσσα των αριθμών» - Οι σχέσεις του με Τσίπρα, Τσακαλώτο και Βαρουφάκη και οι μυστικές τηλεδιασκέψεις στο ΜαξίμουΈνας εκ των πρωταγωνιστών της «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές είναι ο νέος, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά του την Παρασκευή, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον απελθόντα Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η είδηση της ανάληψης του υπουργικού θώκου στο ΥΠΟΙΚ από τον κ. Χουλιαράκη έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ίδιος θεωρείται... άνθρωπος των δανειστών -ή, για να το θέσουμε πιο... κομψά, η «φωνή της λογικής».
Μια «φωνή της λογικής» που, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, μίλησε στους ομολόγους του στα ευρωπαϊκά οικονομικά επιτελεία με τη «γλώσσα των αριθμών», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις... ανοησίες της «δημιουργικής ασάφειας» του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και από την πολιτική επιχειρηματολογία επί τεχνικών ζητημάτων, που συχνά επιχειρούσε να προκρίνει η κυβέρνηση.
Η... αφανής «φωνή της λογικής»Μολονότι δεν συμμερίστηκε ποτέ τις «εξαλλοσύνες» του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Χουλιαράκης ουδέποτε εξέφρασε τη δυσαρέσκεια ή τη διαφωνία του με πράξεις, κινήσεις ή παραλείψεις του πρώτου.
Επιλέγοντας συνειδητά να παραμένει στην αφάνεια, ο κ. Χουλιαράκης απέφευγε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης -τουλάχιστον μέχρι χθες- «όπως ο διάολος το λιβάνι». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών, κάθε φορά που τους συναντούσε, ο ψηλόλιγνος μελαχρινός κύριος με το ευγενικό παρουσιαστικό τους χαιρετούσε βιαστικά και απέφευγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
Ο παραγκωνισμός επί Βαρουφάκη και η «αποκατάσταση» με ΤσακαλώτοΈτσι, όσα πραγματικά γνωρίζουμε για το νέο υπουργό Οικονομικών, προέρχονται κατά κύριο λόγο από «διαρροές» από την πλευρά των δανειστών. Έχοντας αρχικά βασικό ρόλο στο Brussels Group και τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Χουλιαράκης παραγκωνίστηκε κατά την περίοδο της παντοδυναμίας του Γιάνη Βαρουφάκη. Αντ' αυτού, αναδείχθηκε στο προσκήνιο ο κ. Νίκος Θεοχαράκης, όντας ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και, φυσικά, στενός συνεργάτης του «ροκ σταρ» υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.
Όταν όμως η διαπραγμάτευση πέρασε στα χέρια του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υποκαθιστώντας, στην ουσία, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης «αποκαταστάθηκε».
Αυτό είχαν ζητήσει, εξάλλου, οι δανειστές, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο, με τον οποίο μπορούσαν να συνομιλούν και, το πιο σημαντικό, να βρίσκουν την κατανόηση και συνεννόηση που δεν είχαν με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Πήγαινε στο Μαξίμου για μυστικές τηλεδιασκέψεις με τους δανειστέςΚατά πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης διαθέτει καλές προσωπικές σχέσεις με τον απελθόντα πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περίοδο που η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει, ο κ. Χουλιαράκης -και όχι ο υπουργός Οικονομικών- ήταν εκείνος που αναλάμβανε το «βαρύ» φορτίο των τηλεδιασκέψεων.
Μάλιστα, επειδή στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπήρχε η πεποίθηση ότι, εάν οι τηλεδιασκέψεις αυτές διεξάγονταν στο υπουργείο Οικονομικών, τίποτα και κανένας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον κ. Βαρουφάκη από το να συμμετέχει σε αυτές, ο κ. Χουλιαράκης μετέβαινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνταν εκεί.
«Ο άνθρωπος των δανειστών» ενδέχεται να μην είναι απλά... περαστικός από τη θέση του ΥΠΟΙΚΠολύ καλός οικονομολόγος, που χαίρει εκτίμησης τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, φειδωλός σε δηλώσεις, πιστός στον Αλέξη Τσίπρα και... τσακωμένος με τον Γιάνη Βαρουφάκη (λέγεται ότι δεν αντάλλασσαν ούτε κουβέντα μεταξύ τους), ο κ. Χουλιαράκης υπήρξε ένας εκ των υποψηφίων για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών μετά τον ανασχηματισμό. Προτιμήθηκε, ωστόσο, η «γραμμική» λύση, ήτοι η ανάληψη του υπουργικού θώκου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ούτως ή άλλως λειτουργούσε ως υπουργός Οικονομικών, ακόμα και κατά την περίοδο της υπουργίας Βαρουφάκη, ο οποίος είχε παραγκωνιστεί.
Πλέον, ο θεωρούμενος ως «άνθρωπος των δανειστών» κ. Χουλιαράκης, που σηματοδοτεί και τη μνημονιακή «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών. Πολλοί, μάλιστα, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν αποκλείουν -τουναντίον, θεωρούν εξαιρετικά πιθανό- το σενάριο ο κ. Χουλιαράκης να παραμείνει στη νέα του θέση ακόμα και μετά τις εκλογές, εάν από αυτές προκύψει μία κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ -και με δεδομένο ότι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε καν ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου