Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου Κώστας Ν. Μπιζάς: «Αλληλεγγύη “ασπίδα” της νησιωτικότητας»

Ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου, Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς παραχώρησε συνέντευξη, για τους πρώτους μήνες της περιφερειακής θητείας, στην καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης...
Την προάσπιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας μέσω ενότητας κι αλληλεγγύης ανάμεσα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μέσω της ανάπτυξης αποφάσεων που θα απαντούν αποτελεσματικά στα πλείστα ζητήματα του ευαίσθητου νησιώτικου χώρου επισημαίνει ως πρώτιστο μέλημα των αυτοδιοικητικών στη συνέντευξή του ο έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς.
Έχοντας διανύσει τα πρώτα βήματα στην ευθυνοφόρα θέση που κατέχει, μιλά αναλυτικά για θέματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, για τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της ΠΝΑΙ στους τομείς Υγείας και μετακίνησης, ενώ τοποθετείται αναφορικά και με τις ενέργειες της τουριστικής προβολής των νησιών, καθώς και σχετικά με το σοβαρό θέμα του ΦΠΑ.

· Έχουν συμπληρωθεί αρκετοί μήνες από τη νέα θητεία, τί παραλάβατε στο επαρχείο Πάρου - Αντιπάρου και ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που συναντήσατε;
«Ξεκινήσαμε 1η Σεπτεμβρίου του 2014. Παραλάβαμε υποστελεχωμένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την Περιφέρεια και όλες τις περιφερειακές ενότητες, οι οποίες υπολειτουργούν. Συγκεκριμένα στην Πάρο ήδη πέντε χρόνια δεν υπάρχει γεωπόνος. Δεν υπάρχει επίσης στο Τμήμα Τεχνικών Έργων πολιτικός μηχανικός ενώ υπάρχει μόνον ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ως επόπτης υγείας εργάζεται μία υπάλληλος, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί μετά βίας στις χιλιάδες αιτήσεις για τους υγειονομικούς ελέγχους. Ο ένας κτηνίατρος σε δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί όπως και μία ακόμη υπάλληλος. Αν δεν υπάρξουν ριζικά μέτρα για να στελεχωθούν οι περιφερειακές ενότητες και η έδρα της κυρίως, σε λίγα χρόνια πρέπει να βάλουμε λουκέτο. Από τη στιγμή που υφίστανται οι δομές και υπάρχει ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης για να λειτουργεί αξιοκρατικά και να προσφέρει σοβαρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες, θα πρέπει να στελεχωθεί. Και δεν εννοώ με προσωπικό βοηθητικό, αλλά με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες στην ώρα τους».

· Ο ρόλος των επάρχων θεωρείτε ότι είναι ουσιαστικός;
«Καταργήθηκε ο ρόλος με το νόμο του Καλλικράτη το 2010, αλλά και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να υπάρχει ένας περιφερειακός σύμβουλος που θα επιβλέπει και θα συντονίζει την καλή λειτουργία κάθε περιφερειακής ενότητας. Σήμερα υπάρχουν 11 υπάλληλοι στην Πάρο ενώ κάποτε υπήρχαν 25. Το σύνολο αυτών κάπως πρέπει να συντονιστεί για να παρέχει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ορίσει εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους. Με διάταξη που υπήρξε τον Απρίλιο του 2014 επανήλθε ο θεσμός τους επάρχου. Νομίζω ορθά επανήλθε γιατί τα προβλήματα είναι πολλά».

· Πρόσφατα υπερψηφίστηκε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιατρούς. Ποια είναι η θέση σας;
«Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική πρόταση και δεν το υποστηρίζω επειδή προέρχεται από την πλειοψηφία. Άλλωστε είναι μία πρόταση που χαιρέτησε και ο κ. Κουρουμπλής ενώ σε συνάντηση στο Υπουργείο και ο κ. Ξάνθος επεσήμανε ότι είναι μία ουσιαστική πρωτοβουλία που θα πρέπει να επεκταθεί και στο Βόρειο Αιγαίο. Η υποστελέχωση των δομών Υγείας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Τόσο η οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια, όσο και η παροχή κινήτρων από τους Δήμους όπως προβλέπεται, θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο που οι επικουρικοί ιατροί θα στελεχώνουν τα νησιά μας για να επουλωθεί το πρόβλημα. Η οριστική επίλυση θα έρθει με μόνιμες προσλήψεις και διορισμούς και είναι θέμα της Πολιτείας. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι πως στην Πάρο επί 20 χρόνια είχαμε δύο παιδίατρους, ενώ εδώ και πέντε χρόνια, ούτε έναν. Δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, δεν μπορεί μία οικογένεια να δίνει για κάθε ραντεβού 40 ή 50 ευρώ».

· Η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε τις διαδικασίες για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων. Θεωρείτε ότι η εν λόγω απόφαση θα λύσει προβλήματα σε επίπεδο μετακινήσεων ή αφορά περισσότερο στο τουριστικό πεδίο;
«Είναι μία θετική πρωτοβουλία. Ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια πήρε την απόφαση να φτιάξει τις μελέτες, τις υποδομές και να φροντίσει μετά για τη λειτουργία στα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία. Άρα, έρχεται και συνδράμει στη λειτουργία τους και ταυτόχρονα φτιάχνει και μία κλίμακα βιώσιμη ώστε να μην χρειάζεται κάθε Λιμενικό Ταμείο που θα έχει υδατοδρόμιο να έχει δεξαμενή για καύσιμα ή για ανεφοδιασμό. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Αν δεν έχεις υποδομές, δε θα έρθει καμία εταιρεία. Άρα, είναι σημαντικό γεγονός η δημιουργία του δικτύου. Θα προηγηθούν η Σύρος και η Ρόδος και μετά τα υπόλοιπα νησιά. Σίγουρα θα βοηθήσουν στη μετακίνηση αφού υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ένα ταξίδι από την Πάρο στη Σύρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Είναι η έδρα μας η Σύρος, εκεί είναι και το Νοσοκομείο, τα Δικαστήρια και δεν υπάρχει η κατάλληλη ακτοπλοϊκή γραμμή και διασύνδεση. Πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να έχουμε καλύτερη σύνδεση τουλάχιστον με το κέντρο. Όσον αφορά στο τουριστικό κομμάτι, το ζητούμενο των νησιών είναι να έχουν διασύνδεση με τα νησιά που διαθέτουν μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Εφόσον δημιουργηθούν τα μεγάλα υδατοδρόμια, πιστεύω θα ωφεληθούμε και σε αυτόν τον βαθμό».

· Αναφορικά με τα βήματα της Περιφερειακής Αρχής μέχρι σήμερα για την τουριστική προβολή των νησιών, δηλώνετε ικανοποιημένος; Έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες;
«Η Περιφέρεια και η τουριστική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 21 άτομα, ανάμεσα στα οποία συμμετέχουν και οι έπαρχοι, καταγράφει τα αιτήματα από κάθε νησί και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να προβληθεί ο κάθε τόπος. Ζητήθηκε να σταλούν οι προτάσεις ενώ σαφώς η Περιφέρεια συμμετέχει στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται. Βέβαιως, στη σημερινή εποχή των κοινωνικών δικτύων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, δεν θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις. Είναι πιο σημαντικό να διαθέτεις σημαντικούς προορισμούς, όμορφα συντηρημένους και να έχεις καλοδιατηρημένα μνημεία ώστε να είναι επισκέψιμα και ο κάθε ένας να έχει καλή εικόνα κατά την παραμονή του. Να συμμετέχεις μόνον σε εκθέσεις και να προβάλεις μέσω φωτογραφιών τα ηλιοβασιλέματα και τις παραλίες και να μη διατηρείς ένα προσεγμένο παραδοσιακό οικισμό, τότε αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει να μεριμνούμε για τον τόπο μας και ταυτόχρονα όσα αξίζουν να τα προβάλλουμε. Άξιο παράδειγμα είναι ενδεικτικά οι περιπατητικές διαδρομές με υπεύθυνο τον κ. Αναστασίου, προσπάθεια που τη θεωρώ αξιόλογη καθώς αφορά σε θεματικό τουρισμό, μέσω του οποίου δύναται να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και να έλθουν καλύτερης ποιότητας επισκέπτες και στα πιο μικρά νησιά».

· Στο προσκήνιο βρίσκεται εκ νέου η συζήτηση για τον ΦΠΑ και είναι ανοικτό το σενάριο για έναν διαχωρισμό των νησιών. Ποια είναι η θέση σας;
«Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο με πολλούς φορείς. Υπήρξε ένα ψήφισμα και μία έντονη διαμαρτυρία. Πριν λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης ζήτησε συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη από κοινού με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Χατζηδιάκο για να θέσουν επί τάπητος το θέμα. Εκτός από τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου που ακούσθηκαν για την πρώτη γραμμή αύξησης του ΦΠΑ, θεωρούμε ότι αυτό θα είναι κερκόπορτα και θα “ανοίξει” την όρεξη για να χτυπηθούν οι συντελεστές σε όλα τα νησιά. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη. Θα πρέπει να μην επιτρέψουμε την απώλεια αυτού του κατοχυρωμένου δικαιώματος. Διότι δεν μπορείς να πεις ότι είσαι πλούσιο νησί ή εύπορο όταν ισχύουν αυτά που προαναφέραμε. Η υποστελέχωση, τα προβλήματα στις δομές Υγείας και η μετακίνηση των πολιτών στην Αθήνα ακόμη και για το παραμικρό πρόβλημα. Πρέπει με αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα νησιά, να αντικρούσουμε όσους επεξεργάζονται τέτοια σχέδια. Δεν πρέπει να διασπαστούμε».

Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Δεν υπάρχουν σχόλια :