slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΑΣΟΚ: ΔΕΝ «φυτρώσαμε με την τελευταία βροχή» ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,  ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ:
Σπεύδω να πω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση της Προέδρου του σώματος για την εκ νέου σύσταση Επιτροπής, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Είναι, ωστόσο, αξιοπρόσεκτο το θέμα της διαδικασίας με την οποία εισηγείσθε την ανωτέρω επιτροπή, κυρία Πρόεδρε. Στη σχετική πρότασή σας, επικαλείσθε το άρθρο 49Α του ΚτΒ, δηλαδή το σχετικό με την  Επιτροπή ΔΕΚΟ. Προφανώς για να συμμετάσχετε και εσείς. Πολλές φορές όταν παρακολουθούμε τον τρόπο που προεδρεύετε, δίδετε, άθελά σας βέβαια, την εντύπωση, πως αν ήσασταν αθλήτρια ταχύτητος, θα θέλατε να τρέχετε ταυτοχρόνως και στις οκτώ διαδρομές του σταδίου. Είναι προφανές, πως  την καταλληλότερη βάση για την σύσταση της Επιτροπής που εισηγείσθε, παρέχει το άρθρο 44 του ΚτΒ, που αφορά επιτροπές για εθνικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα. Αυτή τη διαδικασία άλλωστε ακολούθησε η Βουλή κατά την προηγούμενη περίοδό της, ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Κατά σειρά δεύτερο, αλλά πολύ ουσιαστικότερο του πρώτου, θέμα, θέλω να θέσω, αυτό του κειμένου της πρότασης της Προέδρου. Συμφωνούμε με όσα λέτε στην πρώτη σελίδα, αλλά από την δεύτερη αρχίζουν τα προβλήματα. Διαγράφοντας με τρόπο βάρβαρο και πολιτικώς ανεπίτρεπτο τις προσπάθειες δεκαετιών για το θέμα αυτό, εμφανίζετε κυρία Πρόεδρε ως αφετηρία των διεκδικήσεων της χώρας μας το 2012 και, με έναν τρόπο αχαρακτήριστο, ως έχοντα τη σχετική πρωτοβουλία τον Πρόεδρο του κόμματός σας και το ίδιο το κόμμα σας.
Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Τα πρακτικά της Βουλής της προηγούμενης περιόδου αποκαθιστούν την αλήθεια. Και τα επικαλούμαι, για τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης, αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών που μας παρακολουθούν. Οι ενέργειες των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη διεκδίκηση της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου  και την εκ μέρους της Γερμανίας καταβολής  των χρημάτων για τις πολεμικές επανορθώσεις ήταν οι εξής : 

1.     1990
 Με εντολή του τότε Υπουργού Εξωτερικών ο έλληνας πρέσβης στη Βόννη επέδωσε διακοίνωση στον γερμανό ΥφΥΠΕΞ, με την οποία ετίθετο με τρόπο νομικά τεκμηριωμένο το ζήτημα του κατοχικού δανείου και εν γένει της διεθνούς ευθύνης της Γερμανίας.

2.      1997
 Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης σε επίσκεψή του στην Ο.Δ.Γ. έθεσε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

3.      1998
Ο πρέσβης και μετέπειτα Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Ηλιανός έθεσε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ. της Γερμανίας.
4.      2000
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος έθεσε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον γερμανό ομόλογό του, κατά την εδώ επίσκεψη του τελευταίου.
5.      2011
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκεί παρέμβαση στης Ελληνικής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη που εκκίνησε με προσφυγή της ίδιας της Γερμανίας, η οποία ζήτησε, επικαλούμενη την ετεροδικία της, έναντι των άλλων κρατών, να υψώσει φραγμό στη διεθνή της ευθύνη για όσα συνέβησαν στον ΄Β. Π. Π.
6.      2013
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. κ. Ευ. Βενιζέλος έθεσε και τα δύο θέματα στους γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών.
7.    2014
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. κ. Ευ. Βενιζέλος ζητά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το πόρισμα του τελευταίου ως προς τις γερμανικές επανορθώσεις  και το κατοχικό δάνειο, να μετατραπεί σεγνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη για τη σχετική διεκδίκηση νομική οντότητα. Ως προς το περιεχόμενο του πορίσματος ο Υπ. ΕΞ. Ενημέρωσε την αρμόδια επί του θέματος Επιτροπή της προηγούμενης Συνόδου της Βουλής, στις 25 Φεβρουαρίου του 2014. Στην ομιλία του εκείνη αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ισραηλίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διεκδικώντας αποζημίωση για τα λύτρα που κατέβαλε στις δυνάμεις κατοχής, την περίοδο όπου ο ανδρικός πληθυσμός της κοινότητας βρισκόταν υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας. Ταυτοχρόνως, ο ΥΠ.ΕΞ. σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ζήτησαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προσδιοριστεί το ύψος των δύο διεκδικήσεων, της Ελλάδας,  τόσο δηλαδή του κατοχικού δανείου, όσο και των πολεμικών επανορθώσεων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέθεσε την σχετική επίσημη εκτίμησή του στις 19 Ιανουαρίου του 2015, την οποία ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να διατυπώσει εν ολομελεία τη σχετική γνωμοδότησή του, την οποία και αναμένουμε. 
8.      2014
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. κ. Ευ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γ. κ. JGauk, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα (6 Μαρτίου 2014).
9.       2015
Με εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. κ. Ευ. Βενιζέλου, ο έλληνας πρέσβης στην Ο.Δ.Γ. επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό ΥΠ.ΕΞ., με την οποία ετέθησαν εκ νέου τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου 
10.  Τέλος, όλη η ελληνική πολιτική κοινότητα θυμάται τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στον αγώνα του για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα του μαρτυρικού Διστόμου, που βρήκε δικαίωση με την απόφαση του ιταλικού Άρειου Πάγου, με την οποία κρίθηκαν ως εκτελεστές οι σχετικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Είναι λοιπόν προφανές, πως όσοι θέλουν να ισχυριστούν πως «φυτρώσαμε με την τελευταία βροχή» έχουν αντίπαλό τους τα ίδια τα γεγονότα.
Είναι σωστό λοιπόν, η Βουλή και στην παρούσα περίοδό της να συστήσει Επιτροπή για τις πολεμικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο κ.τ.λ. ούτως ώστε να συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης Επιτροπής, το οποίο διακόπηκε λόγω της διενέργειας γενικών βουλευτικών εκλογών για τους γνωστούς λόγους. Κι έτσι με την κατάληξη της Επιτροπής σε σχετικό πόρισμα, που θα βασιστεί οπωσδήποτε στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και στη συνολική τεκμηρίωση που διαθέτουμε ως Ελληνική Δημοκρατία, θα διεκδικήσουμε τα θεμελιωμένα σε σταθερές βάσεις δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: