slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά;



ΦΠΑ υπέρ χρέους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης * Τι προτείνει η Lazard για να κλείσει η συμφωνία * Πως θα απαντήσει το ΥΠΟΙΚ αν τεθεί στην συζήτηση εκ μέρος των δανειστών το σενάριο άμεσης αύξησης της απόδοσης του φόρου μέσω της κατάργησης των εξαιρέσεων του ΦΠΑ; Της κατάργησης, δηλαδή, του πολύ χαμηλού συντελεστή που ισχύει στα... νησιά τα τρόφιμα τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.


Η επιβολή ενός φόρου για το χρέος με κορμό τον ΦΠΑ θα βρίσκεται μεταξύ άλλων στην πρόταση που θα πέσει επίσημα στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς στο Eurorgroup της Δευτέρας όπου η Αθήνα και οι δανειστές της θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από το σύμβουλο της ελληνικής Κυβέρνησης, τον χρηματοοικονομικό οίκο Lazard το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τις μαραθώνιες συσκέψεις που είχε με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Η πρόταση θεωρεί δεδομένη την μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 3 % για το 2015 και 4,5% από το 2016 μέχρι και το 2020 στο 1,5%.

Η διαφορά από το στόχο του ελλείμματος θα καλύπτεται από ένα συγκεκριμένο φόρο ο οποίος συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Με τα δεδομένα αυτά, πρώτος «υποψήφιος» είναι ο ΦΠΑ ως ο βασικός έμμεσος φόρος και συνδέεται με την διακίνηση όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα θα προσφέρει πόρους οι οποίοι θα διοχετευτούν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και θα αποδώσουν μεγαλύτερε ποσά από ΦΠΑ.

Ένα μέρος από τον υπερβάλλοντα έμμεσο φόρο θα παίξει το ρόλο του πρωτογενούς πλεονάσματος απομειώνοντας ισόποσα το χρέος.

Το πρόβλημα με το μέτρο είναι ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες αποδόσεις εντός της ΕΕ βάζοντας στα δημόσια ταμεία περίπου 15 δις ευρώ τον χρόνου ενώ με βάση την κατανάλωση θα έπρεπε να μπαίνουν 24-25 δις ευρώ.
Το θέμα είναι πως θα απαντήσει το ΥΠΟΙΚ αν τεθεί στην συζήτηση εκ μέρος των δανειστών το σενάριο άμεσης αύξησης της απόδοσης του φόρου μέσω της κατάργησης των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

Της κατάργησης δηλαδή του πολύ χαμηλού συντελεστή που ισχύει στα νησιά τα τρόφιμα τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς θα υπάρχει επίσης και η ιδέα για την απομείωση του χρέους με ένα μενού ανταλλαγών (swaps) στα οποία περιλαμβάνονται πια τα περίφημα αέναα ομόλογα (perpetual bonds) για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ αλλά και τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης για τα χρέη προς EFSF /ESM και διμερή δάνεια με τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Η ομάδα αυτή θα έχει επικεφαλή το νέο πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τα στελέχη της Lazard που θα μείνουν στις Βρυξέλλες τουλάχιστον μέχρι και την Δευτέρα κατά την συνεδρίαση του επίσημου Eurogroup . Παρόν θα είναι όλες αυτές τις ημέρες και ο υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για θέματα διεθνών Οικονομικών υποθέσεων κ Ευκλείδης Τσακαλώτος

Οι πρώτες κόκκινες γραμμές
Από την πρώτη μέρα των τεχνικών συζητήσεων οι δανειστές έθεσαν την πρώτη «κόκκινη γραμμή» που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα οποία κοστολογούνται από την Κυβέρνηση στα 11,5 δις ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ξεκάθαροι από την αρχή: «μειώστε τα στο μισό πριν αρχίσουμε να συζητούμε».

Από τις πρώτες τεχνικές επαφές των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) ξεκαθαρίστηκε ότι η λήψη όλων των μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση άμεσα είναι απαγορευτική για την συνέχιση του όποιου διαλόγου.
Επίσης από την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μάθουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αλλαγές που θέλει η Κυβέρνηση να γίνουν στο πρόγραμμα χωρίς να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση.
Από την ελληνική πλευρά τέθηκε ως «κόκκινη γραμμή» η εφαρμογή μέτρων που αφορούν αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας τα οποία αποτελούν και ένα σημαντικό μέρος των «αντίμετρων» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τόνισαν επίσης ότι στο 70% του «αποδεκτού» μνημονίου περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για θέματα διαφθοράς φοροδιαφυγής ενώ χρειάζονται τροποποιήσεις μέτρα που αφορούν τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα.
Κλειστό παραμένει ακόμη το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος γέφυρα όποτε και όταν αυτό υιοθετηθεί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για ένα μενού χρηματοδότησης από έντοκα γραμμάτια καταβολής της δόσης των 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων και επαναφορά την χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση ομόλογα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Σίγουρα πάντως θα πρέπει να αποφασιστεί ένα σχήμα χρηματοδότησης ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί ξεκρέμαστη στο τέλος του μήνα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην σημερινή έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»

πηγή: http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: