Τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2015 (ώρα 02:00), σε λιγότερο από 12 ώρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης της χώρας με την ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και την Κρήτη.
Για πρώτη φορά, η νησιωτική Ελλάδα θα υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεοπτικής εκπομπής με κατοχυρωμένες συχνότητες, απαλλαγμένες από παρεμβολές, λύνοντας έτσι οριστικά τα προβλήματα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα για τους κατοίκους των νησιών μας. Ιδιαίτερα για τον ακριτικό πληθυσμό των Δωδεκανήσων, όπου για πρώτη φορά γίνεται μία πλήρης δικτύωση, η συγκεκριμένη μετάβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έκτου και τελευταίου switch-off, 52 κέντρα εκπομπής θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου.
Ταυτόχρονα, με την ενεργοποίηση αυτών των κέντρων της τελευταίας μετάβασης, συνολικά επιτυγχάνεται κάλυψη άνω του 95% του πληθυσμού της χώρας, όπως έχει προβλεφθεί από την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο κ. Μαθιός, Γενικός Διευθυντής της Digea δήλωσε σχετικά: «Με την ενεργοποίηση των 52 κέντρων εκπομπής των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και της Κρήτης ολοκληρώνεται η διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης της Χώρας. Η Digea ανταπεξήλθε σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό χρονοδιάγραμμα με επιτυχία, δίνοντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εικόνας και ήχου σε πάνω από το 95% των Ελλήνων, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μέσα σε μόλις 224 ημέρες».
Οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτονται από τα εν λόγω κέντρα, που θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή, θα χρειαστεί να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG-4 (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) και από τις 6 Φεβρουαρίου να τον συντονίσουν στις συχνότητες της Digea. Τρία από αυτά τα κέντρα (Ρογδιά και Μαλάξα στην Κρήτη, Μόντε Σμιθ στη Ρόδο) εκπέμπουν ήδη ψηφιακά και θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής. Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή/και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους.
Πλέον, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με άψογη εικόνα χωρίς «χιόνια» και τέλειο ήχο, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε νέες υπηρεσίες όπως τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος (EPG).
Πληροφορίες...
Η Digea είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, η Digea έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) την άδεια παρόχου δικτύου για την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα της χώρας, όπως ορίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία. Η Digea ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009 αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση 13 ψηφιακών κέντρων εκπομπής, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων, μετά την ολοκλήρωση και του πέμπτου switch-off, έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα 103 ψηφιακά κέντρα για εκπομπή στις τελικές συχνότητες.
Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εκπομπή των καναλιών, χωρίς να ορίζει το περιεχόμενο τους.
Αναβάθμιση συσκευών
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι μια σημαντική τεχνολογικά εξέλιξη του πολυαγαπημένου μας μέσου.
Προσφέρει πιο ζωντανή εικόνα, καθαρότερο ήχο, ενώ είναι σε θέση να εμπλουτίσει την τηλεθέαση μέσα από διάφορες προηγμένες παρεχόμενες υπηρεσίες. Το σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας όμως, είναι η δυναμική της. Στην ψηφιακή τηλεόραση μπορούν να ενσωματωθούν και να εφαρμοστούν σημαντικές μελλοντικές ανακαλύψεις, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και επίπεδο υπηρεσιών. Με απλά λόγια, όσο προοδεύει η τεχνολογία, τόσο θα βελτιώνεται και η τηλεοπτική εμπειρία.
Ως εταιρεία, παρακολουθούμε, συμμετέχουμε και υιοθετούμε τις εξελίξεις έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα συνεπείς στο μεγαλειώδες εγχείρημα που ονομάζεται επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της Ελλάδας. Χρησιμοποιούμε προηγμένο εξοπλισμό τον οποίο αναβαθμίζουμε διαρκώς έτσι ώστε να παρέχουμε τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά, ενημερώνοντας έγκαιρα το κοινό μας για τις απαιτήσεις και τις νέες εξελίξεις. Παράλληλα, λαμβάνουμε σχόλια και παρατηρήσεις αναφορικά με την τηλεοπτική εμπειρία του κόσμου και ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά.
Σε αυτή την ενότητα, έχοντας λάβει σχετική ενημέρωση από εισαγωγείς και εμπόρους, εφόσον απαιτείται θα παρέχουμε συνδέσμους των εταιρειών για να μπορείτε να αναβαθμίζετε τα λογισμικά των τηλεοπτικών σας δεκτών (εξωτερικούς αποκωδικοποιητές, τηλεοράσεις). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τυχόν δυσλειτουργίες στους δέκτες μπορεί να οφείλονται σε παλαιότερες εκδόσεις λογισμικών και να απαιτείται ενημέρωση.
Στόχος μας είναι να εξασφαλίζεται ότι οι συσκευές σας είναι πάντα σε πλήρη συμβατότητα με την τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης κι εσείς απολαμβάνετε απρόσκοπτα τα αγαπημένα σας προγράμματα.
Διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού
Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται ενημέρωση στο λογισμικό του ψηφιακού τηλεοπτικού σας δέκτη.
Ψηφιακός εξοπλισμός
Τηλεοράσεις
Ξεκινώντας από την ασπρόμαυρη τηλεόραση καθοδικής λυχνίας (CRT), συνεχίζοντας στην έγχρωμη, η τηλεόραση έχει εξελιχθεί τόσο που στις μέρες μας πλέον χρησιμοποιεί μια πλειάδα τεχνολογιών, όπως LCD, LED, OLED, 3D, Plasma, κ.λπ.
Σαν συσκευή, χρησιμοποιείται κυρίως ως τηλεοπτικός δέκτης, προβάλλοντας τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και ως οθόνη για την προβολή εικόνας και ήχου άλλων συσκευών (π.χ. DVD, παιχνιδομηχανές, computer). Με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, πρόσφατα απέκτησε και νέα ιδιότητα, αυτή ενός απλού υπολογιστή για είσοδο και χρήση του διαδικτύου.
Στην Ελλάδα, για την εκπομπή των αναλογικών τηλεοπτικών προγραμμάτων χρησιμοποιείται το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης PAL B (Phase Alternating Line B). Μέχρι σήμερα, όλες οι τηλεοράσεις που έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται στη χώρα φέρουν αυτό το πρότυπο, το οποίο φυσικά έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων.
Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση όμως, το πρότυπο είναι διαφορετικό. Η τεχνολογία εκπομπής είναι η DVB-T MPEG-4 ή H.264 και η κάθε τηλεόραση θα πρέπει να την υποστηρίζει για να μπορείτε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα.
Όλα τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων διαθέτουν ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες αυτής της τεχνολογίας και πληρούν τις προδιαγραφές για μια απολαυστική τηλεοπτική εμπειρία.
Ψηφιακοί αποκωδικοποιητές (δέκτες)
Συνήθως, παλαιότερες τηλεοράσεις που αποκτήθηκαν πριν από το 2010 υποστηρίζουν την προγενέστερη τεχνολογία, MPEG-2, συνεπώς δεν μπορούν να προβάλλουν το σύγχρονο ψηφιακό σήμα χωρίς τη συμβολή αποκωδικοποιητή ή κάρτας μετατροπής (αναφέρεται παρακάτω) για τη μετατροπή του.
Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, τα βασικά είδη αποκωδικοποιητών είναι οι Standard Definition (SD) και οι High Definition (HD). Εάν διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία (CRT) ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Plasma) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη (αποκωδικοποιητή) MPEG-4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Εάν η τηλεόρασή σας είναι επίπεδη (LCD/ Plasma), χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 αλλά με θύρα HDMI, τότε προτιμήστε έναν αποκωδικοποιητή με θύρα HDMI για καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε δέκτη με επιπλέον λειτουργίες όπως εγγραφή και προγραμματισμό εγγραφής προγραμμάτων ή υπενθύμιση έναρξης προγραμμάτων για να μην χάνετε τις αγαπημένες σας εκπομπές.
Πλέον, στην αγορά διατίθεται και αποκωδικοποιητές που «μπαίνουν» στην τηλεόραση έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο και να μην χρειάζεται πρόσθετη καλωδίωση, ενώ μπορείτε να βρείτε αποκωδικοποιητές και για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
Αποκωδικοποιητές με δυνατότητα επίγειας και δορυφορικής λήψης δεν είναι απαραίτητοι για την επίγεια ψηφιακή, ενώ συσκευές με αποκλειστική δυνατότητα τη δορυφορική λήψη δεν κάνουν.
Κάρτες μετατροπής
Εναλλακτική λύση για τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας είναι η χρήση κάρτας μετατροπής MPEG-4, αρκεί η τηλεόρασή σας να είναι ψηφιακής λήψης MPEG-2 και να διαθέτει υποδοχή τύπου CI (Common Interface) για κάρτα μετατροπής.
Common Interface, ή εν συντομογραφία C.I., είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για την διασύνδεση διαφόρων συσκευών επεξεργασίας και αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων, με κυριότερη εφαρμογή την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ή συνδρομητικές υπηρεσίες, μέσω των καρτών CAM (Conditional Access Modules). Οι κάρτες αυτές δίνουν στο δέκτη (τηλεόραση, υπολογιστή, αποκωδικοποιητή κ.ά.) τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί το σύστημα κωδικοποίησης (Conax, Irdeto, Viaccess κ.λπ.) μιας κάρτας με κανονική συνδρομή ακόμα και εάν ο δέκτης δεν έχει ενσωματωμένο το εν λόγω σύστημα. Με αντίστοιχο τρόπο οι κάρτες αυτές μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε μια τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2 να αναπαράγει σήμα MPEG-4 κι από ελεύθερα, μη συνδρομητικά προγράμματα, όπως αυτά τον ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται από την εταιρεία μας.
Προσοχή! Πριν την αγορά, φροντίστε να ελέγχετε τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής σας.
Ό,τι κι αν επιλέξετε, σημειώστε ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών εκπέμπεται σε Standard Definition. Μια αλλαγή σε High Definition θα οδηγούσε σε αλλαγή στον εξοπλισμό μεγάλου μέρους των τηλεθεατών, συνεπώς τα κανάλια/προγράμματα ελευθέρας λήψης θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμα τους σε SD, ώστε να έχετε πρόσβαση όλοι. Με άλλα λόγια, ένας απλός αποκωδικοποιητής Standard definition καλύπτει τις ανάγκες σας.
Τέλος, εάν δεν θέλετε να χειρίζεστε πολλά τηλεχειριστήρια, τη λύση μπορεί να σας δώσει ένα ενιαίο τηλεκοντρόλ για όλες τις συσκευές.
Απατήσεις σε χρηστικά ερωτήματα
Στα link που ακολουθούν δίδονται απαντήσεις σε χρηστικά κυρίως ερωτήματα για τη σωστή λήψη του ψηφιακού σήματος και τη βέλτιστη δυνατή τηλεοπτική εμπειρία.
Στο link που ακολουθεί είναι το «λεξικό» της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Δίδονται οι ορισμοί που αφορούν σε λέξεις κλειδιά και σε αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το ψηφιακό τηλεοπτικό περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της digea πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου