slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Από τον «Αυριανισμό του 1980 στο Σκουρλετισμός του 2014 »

Στα μέσα της δεκαετία του 80, είχαμε την «Αυριανή» και τον «Αυριανισμο» . Στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80» οι  Βασίλης Βαμβακάς και Διονύσης Μαγουλάς ορίζουν τον αυριανισμό ως «ένα υβριδικό ιδεολόγημα στενά συνδεδεμένο με το λόγο του ΠΑΣΟΚ αλλά συγχρόνως ανεξάρτητο από αυτό» . Λίγο πριν τις εκλογές του 1985, η «Αυριανή» ξεκινά άθλιες συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρουσιάζοντάς τον σαν συνεργάτη των ναζί. Η εφημερίδα εξαπολύει συστηματικά λάσπη κατά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση φωτογραφίας τον Μάιο στις παραμονές των εκλογών που τον παρουσίαζε ως συνεργάτη των δυνάμεων Κατοχής. Στη συνεχεία η «Αυριανή» επιτίθεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή μάλιστα κυκλοφορεί πλέον υπό το σλόγκαν: «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον ...

Καραμανλισμό» Με παρόμοιο τρόπο, η φυλλάδα της εποχής εκείνης στρέφεται κατά πολλών καλλιτεχνών, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης και χυδαίες επιθέσεις στο Μάνο Χατζιδάκι για τον οποίο μάλιστα ζητούσε και πληροφορίες από το αναγνωστικό κοινό. Αυτά είναι λίγα από τα θαυμαστά κατορθώματά της «Αυριανή» και του «Αυριανισμου». Κι όλα αυτά με τις ευλογίες τού τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Δεν φαντάζονταν όμως κανείς ότι το 2014 θα είχαμε τη θλιβερή επανεμφάνιση- του «Αυριανισμου, και την Kontranews να γίνετε η «Αυριανή» του 2014 «υπό τις ευλογίες τού Σύριζα και των Τσιπριστων και την καθοδήγηση του Σκουρλετη».                                                                                                                                            


Το 1996 είναι χρονιά σταθμός για την Αυριανή. Η καθημερινή εφημερίδα υποστηρίζει φανατικά τον Κώστα Σημίτη και μεταφέρει την ακριβή επιχειρηματολογία και φρασεολογία του τότε πρωθυπουργού φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση. Το ΠΑΣΟΚ αποκηρύσσει την Αυριανή και, όπως ήταν αναμενόμενο, η εφημερίδα κυκλοφορεί με ένα ακόμα δραματικό πρωτοσέλιδο στο οποίο δηλώνει ότι έκανε λάθος.
Στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80» ο Βασίλης Βαμβακάς και Διονύσης Μαγουλάς ορίζουν τον αυριανισμό ως «ένα υβριδικό ιδεολόγημα στενά συνδεδεμένο με το λόγο του ΠΑΣΟΚ αλλά συγχρόνως ανεξάρτητο από αυτό» . Εξηγούν ότι η εφημερίδα παρά τις ακραίες ιδιαιτερότητές της όσον αφορά στη μορφή και το περιεχόμενο «που υπό άλλες συνθήκες θα την καθιστούσαν μία μικρή και περιθωριακή φυλλάδα» κατάφερε να επιβιώσει και να εισαγάγει στη δημόσια σφαίρα ένα νέο δημοσιογραφικό στίγμα με πολλαπλές ιδεολογικές συνέπειες χάρη στην «ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει με το κυβερνών κόμμα και εκμεταλλευόμενη τα αντιδεξιά μανιχαϊστικά πολιτικά αντανακλαστικά της Μεταπολίτευσης».
Μετά το ανάθεμα από το ΠΑΣΟΚ, η Αυριανή κλωθογυρνάει δεξιά κι αριστερά για να βρει τον ιδανικό συνοδοιπόρο. Υποστηρίζει τον Καραμανλή, και επιτίθεται με λύσσα κατά του “αρχιερέα της Διαλπλοκής”. Συμπλέει με τον Καραμανλή και βρίσκει στο “σεμνά και ταπεινά” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και έπειτα ένα κάποιον, μπούσουλα για να κινηθεί. Παράλληλα ο Γιώργος Κουρής τα “δίνει όλα” στο Alter. H Αυριανή μοιάζει ότι την χρειάζεται μόνο για τα πρωτοσέλιδα. Οι πωλήσεις της πέφτουν και μερικές φορές είναι κάτω από 1.000 φύλλα στην καθημερινή έκδοση. Το άστρο του Καραμανλή σβήνει, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται στην εξουσία και η Αυριανή επιστρέφει στην αγκαλιά του κινήματος. Τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Η κρίση σαρώνει τον Τύπο και η Αυριανή δεν βρίσκει τη χρηματοδότηση που θα ήθελε. Ούτε την πολιτική υποστήριξη.
Στην κοινωνία τότε εμφανίζεται το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή. Η Αυριανή στηρίζει με νύχια και με δόντια το περίφημο “λόμπι της δραχμής”. Εμφατικά πρωτοσέλιδα που στηρίζουν το εθνικό μας νόμισμα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Ο εκδότης έχει ήδη χάσει το Alter και το Φίλαθλο και έχει μείνει μόνο με την Αυριανή σαν τελευταίο αποκούμπι του. Α, και το Kontra Channel. Το ευρώ παραμένει, το κράτος κόβει τα πολλά πολλά με τις εφημερίδες, οι εργαζόμενοι αποχωρούν και το φθινόπωρο του 2012 πέφτουν οι τίτλο τέλους.
Τον Οκτώβρη του 2012 ο Γιώργος Κουρής κατεβάζει τα ρολά της «Αυριανής» και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας που εργάζονταν επί δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να πληρώνονται προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
http://popaganda.gr/%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-2-%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE/

Δεν υπάρχουν σχόλια: