slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: Μοναδική ευκαιρία να «ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι»



Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Η απόφασή μας για την επιχειρησιακή ενιαιοποίηση των βασικών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας - δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης του ΙΚΑ - και την αξιοποίηση κοινών εργαλείων και διαδικασιών για τον εστιασμένο έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, αποδείχθηκε σωστή.Πράγματι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τον νέο, ενιαίο τρόπο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας για το μήνα Ιούλιο 2014, ελέγχθηκαν 2.898 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.492 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή το 6,72% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ.

Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή του νέου, ενιαιοποιημένου τρόπου ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου ανέρχονται στα 16.614.704 και αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων (33.613.725 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.
Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επαναλάβω ότι η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη. Και παρότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχουμε να επιδείξουμε και θέληση και οργάνωση και αποτελέσματα, οφείλουμε να εξελίσσουμε συνεχώς τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Γιατί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο μια παρέκκλιση από τη νομιμότητα ή ένα απλό σύμπτωμα λανθάνουσας οικονομικής συμπεριφοράς. Συνιστά, στην πραγματικότητα, έκφραση μιας αντιπαραγωγικής και βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας με την οποία πραγματοποιείται συχνά το «επιχειρείν» στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» που παρουσιάσαμε στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης αποτελεί καταρχήν μια σημαντική οργανωτική καινοτομία για το σύστημα ελέγχων της πολιτείας. Εξορθολογίζει και ενισχύει την «προστιθέμενη αξία» της ελεγκτικής δραστηριότητας του υπουργείου Εργασίας στοχεύοντας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο -βάσει παλαιότερων συμπεριφορών- να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές, «επιβραβεύει» κατά κάποιο τρόπο τις τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, απαλλάσοντάς τες από το διοικητικό φόρτο που αναπόφευκτα επιφέρουν οι αλεπάλληλες επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων και, συνολικά, αυξάνει το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όμως, η ανάδειξη των υποδειγματικών περιπτώσεων επιχειρήσεων που σέβονται τους εργαζόμενους και τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να «ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι». Γιατί δεν είναι ίδιες όλες οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν αυτές που επιχειρούν στη λογική της «αρπαχτής» και σε βάρος των εργαζομένων, υπάρχουν όμως και οι συνεπείς και υπεύθυνες επιχειρήσεις. Και αυτές ακριβώς οι τελευταίες είναι που πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα από όλους μας».

ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: