slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τρομάζει η ατάκα του ΓΑΠ: "Ποτέ δεν έφυγα, είμαι πάντα εδώ"... τρομάζει γιατί στην Ελλάδα ευδοκιμούν τα γίδια με μνήμη χρυσόψαρου...

Ο Γιώργος σε ρόλο “μεγάλου τραγουδιστή” για το Μνημόνιο
Στο ιστορικό μυθιστόρημα της Ελλάδας και της διαδοχής των πολιτικών γενεών, από τον Εμφύλιο Πόλεμο και εντεύθεν, είναι εύλογο ότι ο Οίκος των Παπανδρέου διεκδικεί πλεόνασμα παρεμβατικού αυτοπροσδιορισμού, όχι απαραιτήτως και όχι μόνο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τρεις γενιές Παπανδρέου κυβέρνησαν την Ελλάδα. Έχουν λοιπόν εκ των πραγμάτων μερίδιο στην τελική ......διαμόρφωση του εθνικού αφηγήματος, ως σενάριο εθνικής μελαγχολίας. Και εθνικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας, όχι μονάχα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά μάλλον και πρωτίστως σε επίπεδο ηθικής, αξιών προτεραιοτήτων και φυσικά κρίσης πολιτικής ηγεσίας, που αδυνατεί να συναρπάσει και να εμπνεύσει. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, συνέδεσε το προσωπικό legacy του με μια ρητορική αστοχία (“λεφτά υπάρχουν”) και μια πρωτοφανή απώλεια εθνικής κυριαρχίας για χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες ειρήνης (το Μνημόνιο).

Από τότε, και μετά την περίπου βίαιη απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στο δικό του αφήγημα. Διαφορετικό από αυτό το οποίο αποδέχεται και έχει κατανοήσει ο μέσος Ελλήνας.

Ομιλεί λες και δεν είχε συμμετοχή. Λες και κάποιος άλλος έβαλε την υπογραφή του κάτω από ένα κείμενο που δέσμευσε το μέλλον της Ελλάδας. Τις γενιές που έρχονται. Λες και οι ιστορικοί και ασυγχώρητοι αφορισμοί περί “Τιτανικού” και “διεφθαρμένης χώρας”, δεν προήλθαν από τον ίδιο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Απόψε, ενώπιον του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου-φετίχ, του Χάρβαρντ, ο Γιώργος Παπανδρέου εντόπισε και πάλι τις ευθύνες (αποκλειστικά) στους άλλους. Στους Ευρωπαίους. Εξαιρώντας τον εαυτό του. Με τη ματιά του ενδεχομένως στραμμένη και στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά, εκεί όπου εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην περίπτωσή του ωστόσο, υποτιμά ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί ζώσα πραγματικότητα. Εξαιρετικά δυσμενή για τις γενιές των Ελλήνων. Πολλές εκ των οποίων τον πίστεψαν. Και δεν τον συγχωρούν. Κανείς δεν τον συγχωρεί…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ysterografa.gr/politics/o-giorgos-se-rolo-megalou-tragoudtisti-gia-to-mnimonio

Επανεμφάνιση Παπανδρέου στην Ελλάδα: Το Μνημόνιο τελειώνει -Υπήρχε κι άλλη πρόταση αλλά ήθελε διαφορετικές ηγεσίες

«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;» σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, «ήθελε όμως άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες». Αντίθετα, είπε, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, είπε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».

Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο και υπερασπιζόμενος τις επιλογές της διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης - από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις», «παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας», παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο, παρότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου ο «νέος πατριωτισμός» δεν θα φοβάται να μιλήσει για τις αδυναμίες μας, θα σπάει τη μοιρολατρία, δεν θα αναζητά ούτε σωτήρες ούτε αποδιοπομπαίους τράγους, δεν θα καπηλεύεται τα σύμβολα, δεν θα παρασιτεί αλλά θα δημιουργεί, αλλά θα υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

Οι Έλληνες, τόνισε, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός για τις θυσίες που έχει κάνει και τα όσα πέτυχε, αλλά, πρόσθεσε, η αλλαγή δεν είναι ποτέ υπόθεση ενός ανθρώπου αλλά καθήκον όλων μας.
Απαντώντας στο ερώτημα «μετά το μνημόνιο, τι», που ο ίδιος έθεσε, τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με πρώτη αυτή στο κράτος, ίσως φθάσουμε στο σημείο η απάντηση να είναι ένα νέο μνημόνιο. Και αναφέρθηκε στην πρόωρη διακοπή του έργου της κυβέρνησής του, την οποία απέδωσε σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τόνισε «αρκετά πια με το διχασμό» και πρόσθεσε ότι πρέπει πλέον να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση της κοινής προσπάθειας, τονίζοντας ότι έτσι είναι βέβαιο ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο. Παράλληλα άφησε αιχμές για εκείνους που έκτισαν πολιτικές καριέρες και κόμματα στη βάση της αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», θέτοντας το ερώτημα τι θα κάνουν τώρα που τελειώνει το μνημόνιο.

Πρώτο μέλημά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος και δεύτερο να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, προσθέτοντας ότι ο κόπος και τα επιτεύγματα είναι η βάση για την ενότητα του ελληνικού λαού. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ριζοσπαστική δυναμική.
Κεντρικός πυρήνας της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τόνισε, πρέπει να είναι η αλλαγή του πυρήνα του κράτους, που δεν γίνεται μόνο με μια απλή συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με συμμετοχικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα.

Ανέφερε επίσης ότι για να αλλάξει η χώρα πρέπει να βρούμε έναν κοινό αξιακό τόπο, ένα πλαίσιο αρχών το οποίο θα σεβαστούμε όλοι. Τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και να πολεμήσουμε τη φοβία και τη μοιρολατρία. Να απορρίψουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της μοιρολατρίας, το ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, να εναποθέτουμε την ελπίδα σε σωτήρες και ότι για όλα φταίει ο διπλανός μας.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε όσους αναρωτιούνται αν έφυγε ή αν θα επανέλθει. Ούτε έφυγα, ούτε θα επανέλθω, τόνισε και πρόσθεσε «είμαι πάντα εδώ».

http://www.iefimerida.gr/node/144125#ixzz2tuqsfk5L

Δεν υπάρχουν σχόλια: