slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Tι είναι το επαχθές χρέος με το οποίο μας έχει τρελάνει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ


Οι εξηγήσεις που δίνει η «γαλάζια» ομάδα αλήθειας για τη διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ
Ψέμα: «Το χρέος είναι επαχθές / απεχθές / ειδεχθές και δεν πρέπει να το πληρώσουμε».
Το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει και διαβάσει αρκετά επίθετα για το ελληνικό χρέος και μαζί με αυτά τη μονομερή διαγραφή του. Με άλλα λόγια δεν χρωστάμε σε κανέναν και τίποτα. Όσοι συμφωνούν με αυτή την άποψη προτείνουν μια διαδικασία στα πρότυπα όσων εφαρμόστηκαν στο Εκουαδόρ και στην Αϊτή.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επαχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείται από..... απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δική του πρόσοδο και όχι για τον λαό.
Από τη στιγμή που η χώρα δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα για να χαρακτηρίσει μέρος του χρέους της επαχθές, οποιαδήποτε μονομερής άρνηση πληρωμής θα οδηγούσε σε άμεση χρεοκοπία με καταστροφικές συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση, μέσω του PSI, η Ελλάδα ελαφρύνθηκε από ένα σημαντικό μέρος του χρέους.

Πηγή «Ομάδα Αλήθειας».

Τι είναι το επαχθές χρέος;

Ζητήματα ορολογίας του Χρέους: Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927. Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών. Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί όροι για να αποδώσουν το χαρακτήρα του. «Επαχθές» χρέος = «δυσβάστακτο» χρέος, «ειδεχθές» = «αποτρόπαιο», «απεχθές» = «επονείδιστο» ή «βλαβερό» χρέος, κά.

Ποιο είναι το συνολικό ύψος του δημοσίου χρέους και ποιο είναι «επαχθές» χρέος; Με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2011, το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» από 298,5 δις € το 2009 ( ή 127% του ΑΕΠ), ανέβηκε σε 343 δις € το 2010 (ή 148% ΑΕΠ) και προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 362 δις € το 2011 (ή 158,6% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς γύρω στο 80-85% του δημόσιου χρέους ανήκει στην κατηγορία του «επαχθούς» χρέους.Πηγή «Αριστερό Βήμα»

Διαγραφή όλου του χρέους ή μόνο του επαχθούς χρέους

Ο «πόλεμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης προκλήθηκε, συμπερασματικά, από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία (Στρατούλης) υπόσχεται ότι θα διεκδικήσει «μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους» από την άλλη (Σταθάκης) αναγνωρίζει ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους είναι «επαχθές» και μόνο αυτό η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει για διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: