slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Bενιζέλος-Κουβέλης: Μπροστά στον κίνδυνο εξαύλωσης, η κοινή κάθοδος στις εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ


Ο Αντώνης Σαμαράς και το λουκέτο της ΕΡΤ έφερε ακόμη πιο κοντά τους δύο «μικρούς» κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μετά το μέτωπο που άνοιξαν με τη ΝΔ τα δύο μικρά κυβερνητικά κόμματα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τώρα η ΕΡΤ λειτουργεί σαν καταλύτης για να αποφασίσουν οι δύο πρόεδροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ότι η κοινοβουλευτική επιβίωση εξαρτάται από την κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Tα γκάλοπ σαρώνουν τις φιλοδοξίες


Τους τελευταίους δύο μήνες οι συνεργάτες των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη βιώνουν έναν προβληματισμό παράλληλο: Παρακολουθούν μετρήσεις και «ζυγίζουν» το πολιτικό κλίμα, προσπαθώντας να εντοπίσουν το μέλλον της κοινοβουλευτικής Κεντροαριστεράς.

Στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι η δημοφιλία του κόμματος έχει σημειώσει σημαντική κάμψη. Στη ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται ότι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιούνται από το κόμμα τους. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue το ΠΑΣΟΚ μετά βίας εξασφαλίζει ένα 6,5% ενώ η ΔΗΜΑΡ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 4,5%.

Συνάντηση για την ΕΡΤ και για τις κάλπες

Στην τελευταία συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ η οποία διήρκησε 1,5 ώρα οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν μαζί στις προσεχείς εκλογές, αν το μπρα ντε φερ με τον Αντώνη Σαμαρά οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες.

Οι πρόεδροι των δύο κομμάτων δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από βουλευτές και στελέχη να παραμερίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να δημιουργήσουν μια ενιαία κεντροαριστερά με νέο αρχηγό. Κανείς προς το παρόν δεν μπαίνει σε ονοματολογία για τον νέο επικεφαλής του νέου κομματικού σχήματος που θα προκύψει από τη συνένωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει σύντομα.

«Υπάρχει ανάγκη να γίνει μια κοινή πορεία, είναι αλήθεια» αναγνωρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στο iefimerida, ενώ απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο πριν από μερικούς μήνες.

Το σενάριο για νέο ενιαία κόμμα της κεντροαριστεράς που θα προκύψει από την συγχώνευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προϋποθέτει ένα νέο αρχηγό. Ονόματα δεν έχουν πέσει ακόμη στο τραπέζι και οι ραγδαίες εξελίξεις κατέλαβαν εξ απροόπου τα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων αλλά οι διεργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Παρίσι.

Στελέχη που θα ενδιαφερθούν για το νέο κόμμα

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι αν προκύψει νέος πολιτικός φορέας ενόψει των εκλογών και αποχωρήσουν από την ηγεσία οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης τότε στελέχη που βρίσκονται στον κεντροαριστερό χώρο θα δεχθούν ευκολότερα να ενσωματωθούν.

Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου αλλά και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς θα έβλεπαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία. Ανένταχτοι αριστεροί, δυσαρεστημένα στελέχη, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου συνομιλούν ήδη παρασκηνιακά για το νέο σχήμα.

Πώς άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας και άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για ενιαίο κόμμα

Ενας δίαυλος τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στα δύο κόμματα, με σκοπό την εξεύρεση μια κοινά αποδεκτής πρωτοβουλίας άνοιξε πρόσφατα με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο. Οι Γιάννης Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Καρύδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και οι Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Θόδωρος Μαργαρίτης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, εξέτασαν τις πιθανές λύσεις και κατέληξαν στην απόφαση ότι η από κοινού στήριξη του «νόμου Ρουπακιώτη» θα ασκήσει πίεση στη Ν.Δ., η οποία -όπως έλεγαν- λειτουργεί ως μονοκομματική κυβέρνηση ακόμη και σε ζητήματα που δεν άπτονται της εφαρμογής του Μνημονίου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ουσιαστικά επικύρωσε την πολιτική απόφαση, ενώ λειτούργησε και ως διάψευση για τη φημολογία η οποία είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται από το βράδυ της Δευτέρας, περί διαφορετικής στάσης των δύο κομμάτων. Οι δύο αρχηγοί αποφάσισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να υπογράψουν την εισηγητική έκθεση σε δύο παράλληλες, κάθετες στήλες, ώστε να μη δημιουργηθεί κάποια υπόνοια περί πρωτοκαθεδρίας του ενός ή του άλλου σχηματισμού, καθώς, κατά την εκτίμησή τους, σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κακόβουλης κριτικής.

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αφήσει να διαφανεί ότι σε ζητήματα αξιακά -όπως έχει καθοριστεί και αυτό της καταπολέμησης της ρατσιστικής, ξενοφοβικής ακροδεξιάς- ή σε πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, θα μπορούσε να συμβαδίσει με το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πρόσφατα στην Καθημερινή ότι υπάρχουν σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ένας «κοινός βηματισμός», την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα (εκλογικός νόμος, αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά.). Είναι σαφές, ότι τα βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο συγκεκριμένων ήταν ως τώρα αργά. Το λουκέτο στην ΕΡΤ επισπεύδει τις εξελίξεις.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: