slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


                                                                               Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2013
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γι­άννη Βρούτση η πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικο­νομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμε­νων ταμείων κύριας ασφάλισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασ­φαλί­σεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο εκπρόσωπος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος,  ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λογιστικής Τυπο­ποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) κ. Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, οι διοικητές  των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Ηλεκτρονική Δια­κυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) κ. Χρήστος Χάλαρης, οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας και Κοινω­νικής Ασφάλισης κ. Αρ­τεμις Δεδούλη, κ. Ματθούλα Τριανταφύλλου και ο κ. Βασίλης Τσιτσιόλης, καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κ. Ευφροσύνη Κουσκουνά.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: ...


«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.

Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο.  

Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν - ακόμη και σήμερα - 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.

Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές.

Σήμερα, ξεκινάμε μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να εξορθολογίσουμε, να απλουστεύσουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις.  Με σκοπό τη λογιστική και οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων  μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης.

Ευχόμαστε στο τέλος του χρόνου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς οι οποίοι θα μετατραπούν με ένα νέο νόμο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εγγυάται πολλά για τις επόμενες γενιές.

Γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να υποπέσουμε στα ίδια γνωστά λάθη, αφήνοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το αύριο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε να πάνε και άλλες ευκαιρίες χαμένες.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα μας το συγχωρήσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, οι οποίες θα μας κρίνουν πιο αυστηρά από ό,τι εμείς οι ίδιοι κρίνουμε το παρελθόν. Είναι, εξάλλου, γνωστό σε όλους ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας που επιδείξαμε στο παρελθόν.

Το τέλος αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».


Οι βασικοί άξονες κατεύθυνσεις που έθεσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι οι εξής:

·         Το έργο αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κατανομή δουλειάς. Το οργανωτικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει καταρχήν την κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και τη συμμετοχή των διοικητών & προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και έγκριτων εμπειρογνωμόνων.

·         Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία έξι (6) τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.

·         Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.  

·         Η ολοκλήρωση αυτού του πολύ δύσκολου αλλά αναγκαίου έργου εναρμόνισης, το τέλος του τρέχοντος έτους, θα επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα, διοικητικά και οικονομικά, οφέλη για όλους. Εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού - που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων – διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών. Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: