του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Τι έχουμε ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέχρι σήμε ρα.
α) Με το πρόσφατο (30.10.12) Σ χέδιο Διακήρυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαίωσε τις β ασικές θέσεις των δύο εκλογικώ ν Προγραμμάτων του (της 29ης Α πριλίου και 1ης Ιουνίου 2012) και “δεσμεύτηκε” εκ νέου:
- Να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους .
- Να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, να επαναδιαπραγματ ευτεί το δημόσιο χρέος “σε ευρ ωπαϊκό επίπεδο” και να αντιμετ ωπίσει “το ενδεχόμενο απειλών ή εκβιασμών για διακοπή της χρ ηματοδότησης, έξοδο από το ευρ ώ κ.α. με όλα ανεξαιρέτως τα ό πλα”, αναμετρούμενος “ακόμη κα ι με τη χειρότερη έκβαση”, “όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε ‘κ αμιά θυσία για το..... ευρώ’ ”.
- Να θέσει το τραπεζικό σύστημ α υπό την ιδιοκτησία και τον έ λεγχο του δημοσίου, να αναστε ίλει τις ιδιωτικοποιήσεις και να επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγ χο τις επιχειρήσεις στρατηγική ς σημασίας που έχουν ιδιωτικοπ οιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικα σία ιδιωτικοποίησης.
β) Μετά το Σχέδιο Διακήρυξης, ο Αλ. Τσίπρας και άλλα στελέχη του έχουν επαναλάβει τις θέσε ις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την α ντίθεσή του στην πολιτική της Ευρωζώνης για την κρίση και τη διαβεβαίωσή τους ότι είναι έτ οιμοι να κυβερνήσουν.
Για παράδειγμα, τρεις δηλώσεις του κ. Τσίπρα:
- “Προϋπόθεση είναι η ακύρωση του Μνημονίου, η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή όπως προέβλεπε η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία” (21.11. 12).
- “Θα επαναφέρουμε τους μισθού ς και τις συντάξεις με ένα νό μο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρ ήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακ υβέρνησης” (15.11.12)
- “Στρεφόμαστε ενάντια σε μια Γερμανική Ευρώπη, κάτι που ονε ιρεύονται οι συντηρητικοί όπως η κυρία Μέρκελ» (9.11.12).
γ) Πρόσφατα, και μετά από όλα αυτά τα κατηγορηματικά, ακούσα με:
- “Δεν αρκεί πια να διατυπώνουμε γενικές αρχές. Οφείλουμε να π εριγράψουμε με την μέγιστη δυν ατή σαφήνεια την διαδικασία αν άκαμψης από την κρίση, τον τρό πο με τον οποίο αντιλαμβανόμασ τε την παραγωγική ανασυγκρότησ η, και βέβαια, το συνολικό πλα ίσιο τομών και μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση αυτή” (Αλ. Τσίπρας, 29.11.12)
- “Χρειάζεται αποσαφήνιση ενός ρ υθμιστικού ρόλου του κράτους, ο οποίος έχει για διάφορους λό γους ατονήσει τα τελευταία χρό νια ». (Γ. Σταθάκης, 30.11.12).
- «Δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω . Πρέπει να προχωρήσουμε μπροσ τά, σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Και αυτό το ‘μπρο στά’ πρέπει να το έχουμε απολύ τως ξεκάθαρο, πως θα είναι και με τι θα μοιάζει». (Αλ. Τ σίπρας, 29.11.12)
2. Παρατηρήσεις και ερωτήματα γι’ αυτά που έχουμ ε ακούσει.
α) Η ακύρωση του Μνημονίου με παραμονή στην Ευρωζώνη (θέση Σ ΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρυσής Αυγής και Α νεξάρτητων Ελλήνων) δεν θα μπο ρούσε ποτέ να γίνει δεκτή από την Ευρωζώνη (δεκάξι κράτη και ΕΚΤ) και το ΔΝΤ, γιατί:
- Θα οδηγούσε σε διάλυση της Ε υρωζώνης και κατάρρευση του ευ ρώ, καθώς, μετά την Ελλάδα, θα απαιτούσαν την ίδια μεταχείρι ση και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.
- Θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεσ η με τον στόχο της Ευρωζώνης γ ια “ενοποίηση” στα δημοσιονομι κά, τον τραπεζικό τομέα κ.λ.π. , που συνεπάγεται τη μετατροπή της πρακτικής των μεμονωμένων Μνημονίων σε ένα είδος μόνιμο υ θεσμικού Μνημονίου, υποχρεωτ ικού για όλα τα μέλη της.
Την πραγματικότη τα αυτή την έχει από καιρό εν τοπίσει ο Αλ. Αλαβάνος:
- “Δεν είναι έντιµο απέναντι στη ν κοινωνία να λες ότι ‘ξέρεις εγώ είµαι η Αριστερά και θα κα ταργήσω όλους τους νόµους του Μνηµονίου και θα γυρίσουµε εκε ί που ήµασταν και θα αποκαταστ ήσω όλους τους µισθούς αλλά θα µείνω και στην Ευρωζώνη’. Αυτ ό δεν γίνεται και εγώ ενοχλούµ αι που ένα µεγάλο τµήµα της κο ινοβουλευτικής Αριστεράς έχει αυτή την τοποθέτηση” (6.4.12).
- “Το Μνημόνιο είναι μια ‘πραγ ματικότητα στην Ελλάδα’ που χω ρίς σύγκρουση και έξοδο από τη ν Ευρωζώνη είναι αδύνατο να κα ταργηθεί” (26.11.12).
- “Το επιχείρημα κατάργησης το υ Μνημονίου με παράλληλη παραμ ονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τ ην ευρωζώνη είναι προχωρημένα ανεδαφικό” (26.11.12).
β) Οι αμετανόητοι όμως της πολ ιτικής και οι πρόθυμοι των ΜΜΕ κάνουν πως δεν βλέπουν τη σκλ ηρή σημερινή πραγματικότητα:
- Όλες οι κυβερνήσεις με προβλ ήματα σαν τα δικά μας εφαρμόζο υν “μνημονιακά μέτρα”, ακόμα κ ι αν δεν έχουν Μνημόνια, και κ αμιά δεν εφαρμόζει τις συνταγέ ς των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛΛ.
- Aν τυχόν εφαρμόζαμε τις συντ αγές αυτές, δεν θα βρίσκονταν πιστωτές, κράτη ή αγορές, που θα δέχονταν να μας δανείσουν.
- Αποτελεί παραλογισμό να πιστ εύει κανείς ότι η Τρόικα, που με τα χίλια ζόρια δέχτηκε ελάχ ιστα απ’ όσα της ζητήσαμε, θα δεχόταν την κατάργηση του Μνημ ονίου, επειδή έτσι γράφουν τα “προγράμματα” των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛΛ ή επειδ ή θα το απαιτούσαν οι “σκληροί διαπραγματευτές” Αλ. Τσίπρας, Ν. Μιχαλολιάκος και Π. Καμμέν ος.
γ) Πώς είναι “έτοιμοι να κυβερ νήσουν” οι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ότα ν, όπως ομολογεί ο Αλ. Τσίπρας :
- δεν έχουν ακόμα καταλήξει στ η “διαδικασία ανάκαμψης από τη ν κρίση, τον τρόπο με τον οποί ο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγ ική ανασυγκρότηση και το συνολ ικό πλαίσιο τομών και μεταρρυθ μίσεων για την ανασυγκρότηση α υτή”, ζητήματα για τα οποία “δ εν αρκεί να διατυπώνουμε γενικ ές αρχές”;
- δεν έχουν κάνει “απολύτως ξε κάθαρο αυτό το ‘μπροστά’ ”, στο οποίο “πρέπει να προχωρ ήσουμε”, αφού “δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω”;
Όταν, ερωτώμενοι, δεν μπορούν να πουν τι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θα πρά ξουν για να αντιμετωπίσουν τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, εξαιρετικώς πολύ πλοκα, προβλήματα της Χώρας.
3. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επι θυμεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχ ρονο σοβαρό κόμμα, οφείλει:
- να εγκαταλείψει την ακραία ο υτοπία/φαντασίωση “στην Ευρωζώ νη, χωρίς Μνημόνιο” και
- να επιλέξει μια από τις τρει ς ρεαλιστικές –άσχετα με την α ποτελεσματικότητά τους– θέσει ς:
- “Στην Ευρωζώνη, με Μνημόνιο και με διαπραγμάτευση για τη β ελτίωσή του”.
- “Στην Ευρώπη αλλά έξω από τη ν Ευρωζώνη”
- “Έξω από την Ευρώπη”.
Αλλιώς, αν επιμείνει στη φαντα σίωσή του, δεν θα αργήσει ο κα ιρός που θα ακούσει το μοιραίο : “Τελικά, η υπόθεση ήταν μια κομματική φούσκα”!
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου