Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ οι εκδόσεις Μίλητος παρουσίασαν το βιβλίο του κ. Γ. Ανωμερίτη "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ".
Το βιβλίο παρουσίασαν ,ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ ,ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και
Πολιτισμού και βουλευτής Α΄Πειραιά κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ο Γραμματέας
της Π.Ν.Ο. κ. Ι. Χαλάς και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού
Επιμελητηρίου κ. Ν. Βερνίκος .
Την εκδήλωση τίμησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής
Μουσουρούλης, ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Β΄Πειραιά Αναστάσιος
Νεράντζης, ο τέως βουλευτής Α΄Πειραιά και Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο τέως Αντιπρόεδρος της
Βουλής των Ελλήνων και τέως
βουλευτής Β΄Πειραιά Γρηγόρης Νιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Στέφανος Χρήστου, ο Ακαδημαϊκός
κ. Στέφανος Ημέλος , πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φιλωτιτων Νάξου με επικεφαλής
τον πρόεδρο του κ. Αντώνη Τζιώτης και παρά πολλοί άνθρωποι της θάλασσας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: ....
Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ ένα ακόμα βιβλίο με ιστορικά θέματα του Γιώργου Ανωμερίτη με τον τίτλο “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Πειραιά, η εκκλησία της Ναυτιλίας και των ναυτικών”.
Όπως σ΄ όλα του τα ιστορικά λευκώματα ο συγγραφέας παραθέτει συμπυκνωμένες τις αναγκαίες για τον αναγνώστη πληροφορίες παράλληλα με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του ναού και των εικόνων του, παραθέτοντας όπως πράττει πάντα, χρήσιμα έγγραφα, χάρτες και πίνακες, που τεκμηριώνουν τις θέσεις και τα σχόλια που αναπτύσσει.
Στο βιβλίο αυτό, καταγράφει ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του Πειραιά από τους Χιώτες και τους Υδραίους αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει την ιστορία της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου με πλούσιες έγγραφες μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης.
Η περιγραφή της διακόσμησης του ναού με νωπογραφίες, γλυπτά και φορητές εικόνες είναι λεπτομερής, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε σπάνιας ομορφιάς έργα, όπως το Προσκυνητάρι των Αγίων Πάντων, το οποίο σμίλευσε ο σπουδαίος Τήνιος γλύπτης Ιωάννης Χαλεπάς ή τις εικόνες των αγιογράφων της Νέας Σκήτης της Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους.
Ιδιαίτερης όμως ιστορικής αξίας πρέπει να θεωρηθεί και η επιλογή σχεδίων και εγγράφων της εποχής της ανέγερσης του ναού, δηλαδή κατά την περίοδο 1889 – 1903.
Όπως και ο ίδιος τονίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα, “ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ίσως ο ωραιότερος ναός του Πειραιά”.
Σχεδιασμένος από το σπουδαίο καθηγητή του ΕΜΠ αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο, ο οποίος σχεδίασε μεταξύ άλλων και το θαυμάσιο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο ναός κοσμεί τον Πειραιά στην καρδιά της πρωτεύουσας της ναυτιλίας, στο άκρο της Ακτής Μιαούλη.
Χτισμένος στην καρδιά της Υδραϊκής Συνοικίας του Πειραιά, από έναν Υδραίο στην καταγωγή αρχιτέκτονα, σε μία εποχή που ο Πειραιάς για χρόνια ήταν Υπολιμεναρχείο του Λιμεναρχείου Ύδρας, δεν μπορούσε παρά να γίνει το σημείο αναφοράς και προσευχής όλων των ναυτικών.
Ο συγγραφέας, νησιώτης άλλωστε ο ίδιος στην καταγωγή, είναι γνωστός για την αγάπη του για τη θάλασσα και τον Πειραιά καθώς και για τις στενές σχέσεις του με τον κόσμο της ναυτεργασίας και της ναυτιλίας.
Μια πόλη και ένα κόσμο, που δεν μπορούσε να μην έχει ένα βιβλίο για το ιστορικό μνημείο της ναυτοσύνης.
Ο Γιώργος Ανωμερίτης, γνωστός για την πολιτική, αγωνιστική και κοινωνική του συμβολή στη δημόσια ζωή του τόπου, καθώς και για την ποιητική του δουλειά, παρουσιάζει και στο βιβλίο αυτό, όπως και σε όλα τα πρόσφατα βιβλία του [“Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας Νάξου” (2009), “Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης” (2010), “Το Κάστρο της Νάξου” (2010), “Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Άνωθεν” (2010), “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου” (2011), “Μοναστήρια των Κυκλάδων” (2011), “Πατριαρχικά Σιγίλλια προς τα Αγιονήσια των Κυκλάδων 1553-1821” (2012) και “Άνδρος Άνωθεν” (2012)], μία σύζευξη εικόνας και λόγου με το γνωστό ευαίσθητο και αισθητικά άψογο τρόπο λιτής καταγραφής.
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο από το συγγραφέα “στους έλληνες ναυτικούς”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου