slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

THALATTA 2012 - Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές.

Το THALATTA 2012, ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που θα βάλει στο μικροσκόπιο ζητήματα που αφορούν στη «Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές», πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού, στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2012.
Η θεματική του συνεδρίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

Α: Υποδομές & συγκοινωνία
Β: Θαλάσσιος τουρισμός
Γ: Θαλάσσιο / παράκτιο περιβάλλον - Κλιματική αλλαγή
Δ: Αλιεία

Με κεντρική ομιλήτρια την κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Ναυτιλίας και πολλούς ακόμα σπουδαίους ομιλητές, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων και φορέων του τουρισμού, της ακτοπλοϊας και της κρουαζιέρας, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαμορφώνεται ένα πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα.

Σημαντική καινοτομία του συνεδρίου είναι επίσης τα στρογγυλά τραπέζια που θα διεξαχθούν φιλοδοξώντας μέσα από τις ζωντανές συζητήσεις να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη θαλάσσια οικονομία. Αναλυτικά ο κατάλογος των ομιλητών, διαρκώς ενημερούμενος είναι διαθέσιμος στο website του συνεδρίου.

Το THALATTA διοργανώνεται με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και μέχρι σήμερα, έχει εξασφαλίσει την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου/Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες).

Το θέμα του συνεδρίου είναι σήμερα πολύ επίκαιρο γιατί οι ζωές και οι πολιτισμοί των λαών που ζουν στα πολυάριθμα νησιά ήταν πάντα στενά συνδεδεμένοι και δέχονταν μεγάλη επιρροή από την κοινή, θαλάσσια κληρονομιά τους.

Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, τα νησιά παρά το ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον την οικονομική ραχοκοκαλιά τους, παραμένουν στο προσκήνιο μιας έντονης και ζωτικής σημασίας θαλάσσιας οικονομίας καθώς:

- Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.
- Παρέχουν διόδους για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και πετρελαίου.
- Είναι χώροι εντατικής αλιευτικής δραστηριότητας.

Οι διαγραφόμενες προοπτικές όμως δεν είναι ευνοϊκές καθώς:
- Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία επιτάσσει την εξασφάλιση ασφαλέστερων και βιώσιμων θαλάσσιων διαδρομών.
- Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η υπεραλίευση απαιτούν άμεση λήψη πρωτοβουλιών πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
- Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις.

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού για το σύνολο των νησιών και της κρουαζιέρας για τα νησιά που δέχονται κρουαζιερόπλοια, είναι ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της επικαιρότητας και που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα και με μακρόχρονη προοπτική.

Πρόσκληση για παρουσιάσεις
Το συνέδριο προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες επιστημονικές ανακοινώσεις δέχεται προτάσεις για παρουσίαση εργασιών σε μορφή poster, οι οποίες θα αναρτηθούν στους χώρους του συνεδριακού κέντρου ενώ το πλήρες κείμενο θα περιληφθεί στα πρακτικά που θα εκδοθούν μετά το συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: