Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Τα 10-11 εκατομμύρια ευρώ είναι κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό τεράστιο για τα δεδομένα μας το 2000, κατά τη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ.
Όποιος μιλούσε τότε για ποσό δισεκατομμυρίου προκαλούσε ρίγη, αλλά και τη φράση «Οι Ωνάσηδες έχουν δισεκατομμύρια…».
Οι πολιτικοί μας κατάφεραν σιγά-σιγά να εξοικειώσουν τον ....κόσμο με τα μεγάλα νούμερα στα χρηματικά ποσά, ώστε σήμερα να θεωρεί κανείς μικρό το ποσό του ενός δισ. δραχμών, αφού δεν είναι παρά τρία εκατομμύρια ευρώ…
Έτσι, από τη μία πλευρά, μπορούσαν εκείνοι να διαχειρίζονται τεράστια ποσά και από την άλλη, αν προέκυπτε κάτι στη διαχείριση, οι πολίτες να ακούνε ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και να μην του δίνουν σημασία. Κι ας μην έχουν στο σπίτι τους ούτε 50 ευρώ…
Κάπως έτσι αντιμετώπισε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ και η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας. Κι όμως, είναι σοβαρό και με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας. Φέτος, δεν διόρισαν 250 καθηγητές γιατί «δεν υπάρχουν χρήματα για τη μισθοδοσία τους». Έτσι, οι μαθητές θα κάνουν μάθημα σε τάξεις των… 65 μαθητών αντί των μισών. Το κόστος μισθοδοσίας των 250 καθηγητών δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο…
Γιατί γράφουμε ότι αντιμετώπισε ως ευτελές το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ η κ. Διαμανατοπούλου; Αυτό συμπεραίνουμε από τα έγγραφα που διαβάζουμε. Από τη μία πλευρά, στα δικά της έγγραφα αναφέρεται ότι «Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 10.000 ΤΟΝΩΝ ΧΑΡΤΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ». Από την άλλη πλευρά, πασίγνωστοι εκδότες – επιχειρηματίες γράφουν επίσημα έγγραφα και –ούτε λίγο, ούτε πολύ– καταγγέλλουν φαγοπότι και χάρισμα εκατομμυρίων, από το οποίο το Δημόσιο ζημιώθηκε επίσης με εκατομμύρια.
«Κατηγορώ» για φαγοπότι
Τα υπονοούμενα για χρηματισμό φαίνονται καθαρά στη φράση ότι στο υπουργείο Παιδείας επί Άννας Διαμαντοπούλου «εξυπηρετούσαν ημετέρους, συντηρούσαν πελατειακή σχέση μοιράζοντας επιλεκτικά τα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς καμία σκέψη για μείωση δαπανών, οικονομία και χρηστή διαχείριση».
Αυτά τα γράφουν επίσημα για να καταγγείλουν ότι το υπουργείο, σε εποχή δραματική για τη χώρα, αγόρασε με την ακριβότερη τιμή της αγοράς, ενώ το Δημόσιο μόνο από την αγορά ζημιώθηκε με 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά από την καθαρή αξία του προϊόντος και τα άλλα μισά από την πληρωμή ΦΠΑ, που δεν θα πληρωνόταν αν η εισαγωγή του χαρτιού γινόταν απευθείας από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων.
Οι βαριές καταγγελίες περιγράφονται σε επίσημο έγγραφο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και αφορούν μόνο στην προμήθεια του χαρτιού. Δεν αναφέρονται στην ανάθεση της έκδοσης, που, επίσης, τα ποσά είναι υπέρογκα. Ποιος και πώς την πήρε; Αναφέρονται, όμως, στην ανάθεση μιας «δουλειάς» με κόστος μισού εκατομμυρίου ευρώ σε ιδιωτική εκδοτική επιχείρηση χωρίς διαγωνισμό και διαφάνεια.
Σιγή ιχθύος
Οι χαρακτηρισμοί βαρύτατοι. Υπό κανονικές συνθήκες, δύο πράγματα θα γίνονταν: είτε θα καταδικάζονταν ως συκοφάντες οι καταγγέλλοντες, είτε θα πήγαινε σπίτι της η καταγγελλόμενη. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Απλώς η κ. Διαμαντοπούλου ΔΕΝ απάντησε και το θέμα σκεπάστηκε. Το ζήτημα γίνεται πολύ πιο σοβαρό από τις ενδείξεις ότι επιθυμούν να μετατρέψουν τις σπουδές σε «πάρτι για λίγους» και πάντως όχι για λαμπρά μυαλά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Πώς; Στερώντας τη δυνατότητα σπουδών με δύο τρόπους:
1. Με τα ακριβά πανεπιστήμια που είναι προσβάσιμα μόνο σε πλουσίους ή, σε κάθε περίπτωση, αυτούς που έχουν τα όσα απαιτούνται.
2. Με την άγρια φορολόγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Γιατί να το θέλουν αυτό; «Διότι κάποιοι επιθυμούν την εξαθλίωση του μεγάλου τμήματος του λαού με την άγρια φορολόγηση παντού» όπως μας είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, κ. Κιούσης, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την τιμή που έχει σήμερα η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως θα δείτε στα έγγραφα που αποκαλύπτουμε σήμερα, η προμήθεια του χαρτιού δεν γίνεται με διαγωνισμό, αλλά απευθείας από μια επιτροπή του υπουργείου. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έγινε και πέρυσι μεγάλος θόρυβος, αλλά επαρκής απάντηση από το υπουργείο Παιδείας τότε δεν υπήρξε. Θα έπρεπε;
ΕΚΔΟΤΕΣ: «Το υπουργείο αποφάσισε αυθαιρέτως και μεροληπτώντας»
Παραθέτουμε μεγάλο μέρος και την ουσία από τις έγγραφες καταγγελίες των εκδοτών, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:
«Η πικρή αλήθεια είναι βεβαίως ότι το Υπουργείο σας δεν προέβη σε καμία τέτοια πρόσκληση προς κανέναν εκδοτικό οίκο, παρά μόνο αποφάσισε όλως αυθαιρέτως και μεροληπτώντας υπέρ μιας συγκεκριμένης εκδοτικής επιχείρησης να θέσει υπό την αιγίδα του έναν διαγωνισμό, που δεν πληροί ούτε τα στοιχειώδη κριτήρια, αφού όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου σας, αλλά και του ίδιου του εκδοτικού οίκου, δεν έχει υπάρξει καν πρόνοια ώστε να δημιουργηθεί εκ των προτέρων το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό (συγκεκριμένες ερωτήσεις που να αφορούν το περιεχόμενο των εν λόγω βιβλίων και επί των οποίων θα κληθούν να απαντήσουν οι μαθητές και συγκεκριμένες οδηγίες για τις σύντομες ιστορίες που θα κληθούν να γράψουν οι μαθητές, με αφορμή και αφετηρία τα εν λόγω βιβλία). Αντιθέτως, στις σχετικές ανακοινώσεις αναφέρεται όλως αορίστως ότι το έντυπο με τις ερωτήσεις για συμπλήρωση θα σταλεί στα σχολεία έως τις 10 Ιανουαρίου 2012. Επομένως, οι ερωτήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί και άρα είναι προφανές ότι το Υπουργείο σας έθεσε υπό την αιγίδα του ένα διαγωνισμό, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως ‘‘ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας’’, χωρίς να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνοδεύεται έστω από το στοιχειώδες παιδαγωγικό υλικό, προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί και η όποια παιδαγωγική αξία αυτού.
Εξάλλου, έντονη μεροληψία υπέρ του συγκεκριμένου εκδότη φανερώνει επίσης το γεγονός ότι στο με αρ. πρωτ. ΥΣ: 162/26-10-2011 έγγραφο του Υπουργείου σας αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός των Εκδόσεων Μεταίχμιο υποστηρίζει και ενισχύει ‘‘το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών, που έχει προκηρύξει το ΕΚΕΒΙ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, εξυπηρετώντας τους στόχους του’’. Επιχειρείται έτσι από το Υπουργείο σας σύνδεση του εν λόγω διαγωνισμού με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και ουδεμία σχέση έχει ούτε μπορεί να έχει με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος αποσκοπεί καθαρά στην προώθηση των πωλήσεων των βιβλίων ενός συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Μας προκαλεί ιδιαίτερα έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το Υπουργείο σας επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό, συνδέοντας αυθαιρέτως και ψευδώς τον εν λόγω διαγωνισμό με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζει άριστα ότι ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, αφού ουδέποτε ο επίμαχος διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ. Το Υπουργείο σας είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που, όπως προκύπτει, θεώρησε πρέπον να θέσει τον εν λόγω διαγωνισμό των Εκδόσεων Μεταίχμιο υπό την αιγίδα του και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο απροκάλυπτα στην ενίσχυση των πωλήσεων των βιβλίων του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.
Τέλος, προδήλως μεροληπτική διάθεση υποδηλώνει και το γεγονός ότι σε όλες τις ανακοινώσεις και έγγραφα του Υπουργείου σας γίνεται λόγος για γνωριμία των μαθητών με το έργο ‘‘της σπουδαιότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέως παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Άλκης Ζέη’’. Χωρίς να επιθυμούμε επ’ ουδενί να απομειώσουμε την εγνωσμένη λογοτεχνική αξία του έργου της κ. Άλκης Ζέη, φρονούμε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση ενέχει σε κάθε περίπτωση κρίση επί ζητήματος καθαρά υποκειμενικού και όχι αντικειμενικά μετρήσιμου και, επομένως, είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε επίσημα δημόσια έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας. Εξάλλου, η εν λόγω πράγματι πολύ σημαντική για τον τόπο μας συγγραφέας μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία της με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ βιβλία της κυκλοφορούν και από άλλους εκδοτικούς οίκους. Επομένως, το γεγονός ότι επελέγησαν μόνο τα συγκεκριμένα έξι βιβλία, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα έντονης μεροληψίας εκ μέρους του Υπουργείου σας. […] Η συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργείου σας, με την οποία ενισχύονται απροκάλυπτα οι πωλήσεις ενός εκδοτικού οίκου σε βάρος των ανταγωνιστών του και ως εκ τούτου παραβιάζονται ευθέως οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, καθώς και οι διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατείνουν στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, δυστυχώς θυμίζει την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, από την οποία στη σημερινή κρίσιμη ιστορική συγκυρία έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία να απαλλαγούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην Ελλάδα του αύριο, σε μια Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική, όπου θα τηρούνται οι στοιχειώδεις τουλάχιστον κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας, με στόχο την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Το έγγραφο υπογράφουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος ΑΕ, Εκδόσεις Μίνωας ΑΕΕ, Εκδόσεις Ψυχογιός ΑΕ, Ίκαρος Εκδοτική – Ν. Καρύδης & Σία ΕΠΕ, Λογοτεχνική Εκδοτική Βιβλίων ΑΕ, Σ. Πατάκης ΑΕΕΔΕ.
Τα 10-11 εκατομμύρια ευρώ είναι κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό τεράστιο για τα δεδομένα μας το 2000, κατά τη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ.
Όποιος μιλούσε τότε για ποσό δισεκατομμυρίου προκαλούσε ρίγη, αλλά και τη φράση «Οι Ωνάσηδες έχουν δισεκατομμύρια…».
Οι πολιτικοί μας κατάφεραν σιγά-σιγά να εξοικειώσουν τον ....κόσμο με τα μεγάλα νούμερα στα χρηματικά ποσά, ώστε σήμερα να θεωρεί κανείς μικρό το ποσό του ενός δισ. δραχμών, αφού δεν είναι παρά τρία εκατομμύρια ευρώ…
Έτσι, από τη μία πλευρά, μπορούσαν εκείνοι να διαχειρίζονται τεράστια ποσά και από την άλλη, αν προέκυπτε κάτι στη διαχείριση, οι πολίτες να ακούνε ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και να μην του δίνουν σημασία. Κι ας μην έχουν στο σπίτι τους ούτε 50 ευρώ…
Κάπως έτσι αντιμετώπισε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ και η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας. Κι όμως, είναι σοβαρό και με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας. Φέτος, δεν διόρισαν 250 καθηγητές γιατί «δεν υπάρχουν χρήματα για τη μισθοδοσία τους». Έτσι, οι μαθητές θα κάνουν μάθημα σε τάξεις των… 65 μαθητών αντί των μισών. Το κόστος μισθοδοσίας των 250 καθηγητών δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο…
Γιατί γράφουμε ότι αντιμετώπισε ως ευτελές το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ η κ. Διαμανατοπούλου; Αυτό συμπεραίνουμε από τα έγγραφα που διαβάζουμε. Από τη μία πλευρά, στα δικά της έγγραφα αναφέρεται ότι «Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 10.000 ΤΟΝΩΝ ΧΑΡΤΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ». Από την άλλη πλευρά, πασίγνωστοι εκδότες – επιχειρηματίες γράφουν επίσημα έγγραφα και –ούτε λίγο, ούτε πολύ– καταγγέλλουν φαγοπότι και χάρισμα εκατομμυρίων, από το οποίο το Δημόσιο ζημιώθηκε επίσης με εκατομμύρια.
«Κατηγορώ» για φαγοπότι
Τα υπονοούμενα για χρηματισμό φαίνονται καθαρά στη φράση ότι στο υπουργείο Παιδείας επί Άννας Διαμαντοπούλου «εξυπηρετούσαν ημετέρους, συντηρούσαν πελατειακή σχέση μοιράζοντας επιλεκτικά τα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς καμία σκέψη για μείωση δαπανών, οικονομία και χρηστή διαχείριση».
Αυτά τα γράφουν επίσημα για να καταγγείλουν ότι το υπουργείο, σε εποχή δραματική για τη χώρα, αγόρασε με την ακριβότερη τιμή της αγοράς, ενώ το Δημόσιο μόνο από την αγορά ζημιώθηκε με 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά από την καθαρή αξία του προϊόντος και τα άλλα μισά από την πληρωμή ΦΠΑ, που δεν θα πληρωνόταν αν η εισαγωγή του χαρτιού γινόταν απευθείας από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων.
Οι βαριές καταγγελίες περιγράφονται σε επίσημο έγγραφο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και αφορούν μόνο στην προμήθεια του χαρτιού. Δεν αναφέρονται στην ανάθεση της έκδοσης, που, επίσης, τα ποσά είναι υπέρογκα. Ποιος και πώς την πήρε; Αναφέρονται, όμως, στην ανάθεση μιας «δουλειάς» με κόστος μισού εκατομμυρίου ευρώ σε ιδιωτική εκδοτική επιχείρηση χωρίς διαγωνισμό και διαφάνεια.
Σιγή ιχθύος
Οι χαρακτηρισμοί βαρύτατοι. Υπό κανονικές συνθήκες, δύο πράγματα θα γίνονταν: είτε θα καταδικάζονταν ως συκοφάντες οι καταγγέλλοντες, είτε θα πήγαινε σπίτι της η καταγγελλόμενη. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Απλώς η κ. Διαμαντοπούλου ΔΕΝ απάντησε και το θέμα σκεπάστηκε. Το ζήτημα γίνεται πολύ πιο σοβαρό από τις ενδείξεις ότι επιθυμούν να μετατρέψουν τις σπουδές σε «πάρτι για λίγους» και πάντως όχι για λαμπρά μυαλά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Πώς; Στερώντας τη δυνατότητα σπουδών με δύο τρόπους:
1. Με τα ακριβά πανεπιστήμια που είναι προσβάσιμα μόνο σε πλουσίους ή, σε κάθε περίπτωση, αυτούς που έχουν τα όσα απαιτούνται.
2. Με την άγρια φορολόγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Γιατί να το θέλουν αυτό; «Διότι κάποιοι επιθυμούν την εξαθλίωση του μεγάλου τμήματος του λαού με την άγρια φορολόγηση παντού» όπως μας είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, κ. Κιούσης, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την τιμή που έχει σήμερα η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως θα δείτε στα έγγραφα που αποκαλύπτουμε σήμερα, η προμήθεια του χαρτιού δεν γίνεται με διαγωνισμό, αλλά απευθείας από μια επιτροπή του υπουργείου. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έγινε και πέρυσι μεγάλος θόρυβος, αλλά επαρκής απάντηση από το υπουργείο Παιδείας τότε δεν υπήρξε. Θα έπρεπε;
ΕΚΔΟΤΕΣ: «Το υπουργείο αποφάσισε αυθαιρέτως και μεροληπτώντας»
Παραθέτουμε μεγάλο μέρος και την ουσία από τις έγγραφες καταγγελίες των εκδοτών, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:
«Η πικρή αλήθεια είναι βεβαίως ότι το Υπουργείο σας δεν προέβη σε καμία τέτοια πρόσκληση προς κανέναν εκδοτικό οίκο, παρά μόνο αποφάσισε όλως αυθαιρέτως και μεροληπτώντας υπέρ μιας συγκεκριμένης εκδοτικής επιχείρησης να θέσει υπό την αιγίδα του έναν διαγωνισμό, που δεν πληροί ούτε τα στοιχειώδη κριτήρια, αφού όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου σας, αλλά και του ίδιου του εκδοτικού οίκου, δεν έχει υπάρξει καν πρόνοια ώστε να δημιουργηθεί εκ των προτέρων το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό (συγκεκριμένες ερωτήσεις που να αφορούν το περιεχόμενο των εν λόγω βιβλίων και επί των οποίων θα κληθούν να απαντήσουν οι μαθητές και συγκεκριμένες οδηγίες για τις σύντομες ιστορίες που θα κληθούν να γράψουν οι μαθητές, με αφορμή και αφετηρία τα εν λόγω βιβλία). Αντιθέτως, στις σχετικές ανακοινώσεις αναφέρεται όλως αορίστως ότι το έντυπο με τις ερωτήσεις για συμπλήρωση θα σταλεί στα σχολεία έως τις 10 Ιανουαρίου 2012. Επομένως, οι ερωτήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί και άρα είναι προφανές ότι το Υπουργείο σας έθεσε υπό την αιγίδα του ένα διαγωνισμό, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως ‘‘ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας’’, χωρίς να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνοδεύεται έστω από το στοιχειώδες παιδαγωγικό υλικό, προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί και η όποια παιδαγωγική αξία αυτού.
Εξάλλου, έντονη μεροληψία υπέρ του συγκεκριμένου εκδότη φανερώνει επίσης το γεγονός ότι στο με αρ. πρωτ. ΥΣ: 162/26-10-2011 έγγραφο του Υπουργείου σας αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός των Εκδόσεων Μεταίχμιο υποστηρίζει και ενισχύει ‘‘το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών, που έχει προκηρύξει το ΕΚΕΒΙ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, εξυπηρετώντας τους στόχους του’’. Επιχειρείται έτσι από το Υπουργείο σας σύνδεση του εν λόγω διαγωνισμού με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και ουδεμία σχέση έχει ούτε μπορεί να έχει με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος αποσκοπεί καθαρά στην προώθηση των πωλήσεων των βιβλίων ενός συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Μας προκαλεί ιδιαίτερα έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το Υπουργείο σας επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό, συνδέοντας αυθαιρέτως και ψευδώς τον εν λόγω διαγωνισμό με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζει άριστα ότι ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, αφού ουδέποτε ο επίμαχος διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ. Το Υπουργείο σας είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που, όπως προκύπτει, θεώρησε πρέπον να θέσει τον εν λόγω διαγωνισμό των Εκδόσεων Μεταίχμιο υπό την αιγίδα του και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο απροκάλυπτα στην ενίσχυση των πωλήσεων των βιβλίων του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.
Τέλος, προδήλως μεροληπτική διάθεση υποδηλώνει και το γεγονός ότι σε όλες τις ανακοινώσεις και έγγραφα του Υπουργείου σας γίνεται λόγος για γνωριμία των μαθητών με το έργο ‘‘της σπουδαιότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέως παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Άλκης Ζέη’’. Χωρίς να επιθυμούμε επ’ ουδενί να απομειώσουμε την εγνωσμένη λογοτεχνική αξία του έργου της κ. Άλκης Ζέη, φρονούμε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση ενέχει σε κάθε περίπτωση κρίση επί ζητήματος καθαρά υποκειμενικού και όχι αντικειμενικά μετρήσιμου και, επομένως, είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε επίσημα δημόσια έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας. Εξάλλου, η εν λόγω πράγματι πολύ σημαντική για τον τόπο μας συγγραφέας μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία της με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ βιβλία της κυκλοφορούν και από άλλους εκδοτικούς οίκους. Επομένως, το γεγονός ότι επελέγησαν μόνο τα συγκεκριμένα έξι βιβλία, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα έντονης μεροληψίας εκ μέρους του Υπουργείου σας. […] Η συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργείου σας, με την οποία ενισχύονται απροκάλυπτα οι πωλήσεις ενός εκδοτικού οίκου σε βάρος των ανταγωνιστών του και ως εκ τούτου παραβιάζονται ευθέως οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, καθώς και οι διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατείνουν στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, δυστυχώς θυμίζει την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, από την οποία στη σημερινή κρίσιμη ιστορική συγκυρία έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία να απαλλαγούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην Ελλάδα του αύριο, σε μια Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική, όπου θα τηρούνται οι στοιχειώδεις τουλάχιστον κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας, με στόχο την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Το έγγραφο υπογράφουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος ΑΕ, Εκδόσεις Μίνωας ΑΕΕ, Εκδόσεις Ψυχογιός ΑΕ, Ίκαρος Εκδοτική – Ν. Καρύδης & Σία ΕΠΕ, Λογοτεχνική Εκδοτική Βιβλίων ΑΕ, Σ. Πατάκης ΑΕΕΔΕ.
paraskhnio.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου