Παράνομη, γιατί συνιστά διάκριση λόγω ηλικίας, η ύπαρξη ανωτάτου ηλικιακού ορίου για την συμμετοχή σε διαγωνισμό πρόσληψης Δικαστικών Επιμελητών
Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να αποζημιωθεί μέσω δικαστικών διαδικασιών, σε περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί λόγω ηλικίας
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ν. Χουντή
Παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία η ύπαρξη ανωτάτου ηλικιακού ορίου για την συμμετοχή σε διαγωνισμό πρόσληψης Δικαστικών Επιμελητών, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες πολιτών, ο Ν. Χουντής είχε θέσει υπόψη της Επιτροπής τη διάκρισης λόγω ηλικίας που υπάρχει στον Νόμο 2318/1995 περί του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών. Ο Ν. Χουντής αφού τονίζει ότι «σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, για να πάρει κανείς μέρος στις γραπτές εξετάσεις για το επάγγελμα του Δικαστικού Επιμελητή ( έμμισθου ή άμισθου) πρέπει να μην έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας του», ζητούσε από την Επιτροπή να αποφανθεί αν η συγκεκριμένη προϋπόθεση είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.
Στην απάντησή της η Επίτροπος για την Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη δικαιώματα κα. Reding αφού τόνισε ότι « Η διάταξη αυτή καθαυτήν αντιβαίνει στην οδηγία 2000/78/EΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, καθώς συνιστά διάκριση λόγω ηλικίας», σημειώνει ότι «Το ζήτημα της εγκυρότητάς της έχει ήδη τεθεί ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Στη γνωμοδότηση του με αριθ. 126/2011 όσον αφορά το επάγγελμα των δικαστικών επιμελητών, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η προϋπόθεση σχετικά με τη μέγιστη ηλικία η οποία προβλέπεται στον νόμο αριθ. 2318/1995 είναι αντισυνταγματική και συνεπώς μη εφαρμοστέα»
Η κα Reding καταλήγοντας την απάντησή της τονίζει «ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να αποζημιωθεί μέσω δικαστικών διαδικασιών, σε περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί λόγω ηλικίας».
5/12/2011 Το γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου