slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου και Οικολόγων Πράσινων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων όπως παρουσιαστήκαν στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου στην π. Σχολή Ουρσουλινών



  1. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο
  2. Η  Θέση μας για τα αιολικά Πάρκα -ΤΠΚ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
  3. Αναγκαίο ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο  Εξόδου από την Κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο που θα δεσμεύει την νέα κυβέρνηση -του Νίκου Χρυσόγελου
  4. ΔΤ Οικολόγων Πράσινων 5.11.2011: Ομιλία Παπανδρέου: πολιτικός επικήδειος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
  5. Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την προαναγγελία νέας Κυβέρνησης 6.11.2011


Πληροφορίες:
Συντονιστική Γραμματεία ΤΠΚ Νάξου,
τηλ 6941 527255 και 6977 877886,
e-mail: oikologoinaxou@gmail.com




Οικολογικός Άνεμος
στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος Χρυσόγελος

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο

Συνοπτική παρουσία της θέσης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πρόταση Κοπελούζου για αιολικά πάρκα 322 ΜW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο

Από την ίδρυσή του και μέσα από το πρόγραμμά του, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ  υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λόγους περιβαλλοντικούς-κλιματικούς, δημοσιονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ
Η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη: Μόνο το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά φτάνει σήμερα τα 700.000.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό επιβαρύνει ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα το εμπορικό ισοζύγιο σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης. Στο πόσο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος για την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι μετακινήσεις και η θέρμανση των κτιρίων.
Σημαντικό είναι το κόστος που επιβαρύνει και τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους Δήμους.
Για τους παραπάνω λόγους, O ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θεωρεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ώστε να καλυφθούν οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες με δημιουργία πλεονάσματος για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και ενδεχόμενης αύξησης πληθυσμού. Αναγνωρίζουμε επίσης  ότι το υψηλό αιολικό δυναμικό των νησιών μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να παραχθεί ενέργεια για διάθεση σε ελλειμματικές περιοχές της χώρας και κάλυψη των εθνικών στόχων για διείσδυση των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020. Γνωρίζουμε παράλληλα ότι είναι αδύνατη, τεχνολογικά και ποσοτικά, η επίτευξη των στόχων αυτών μόνο με εξοικονόμηση ενέργειας, ή μόνο με μικρά αιολικά ή μόνο με φωτοβολταϊκά. Στα πλαίσια αυτά, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στα νησιά με τη διασύνδεσή τους μέσω υποβρύχιου καλωδίου είναι απαραίτητη.

Οι προτάσεις μας στρέφονται, όμως, στην προσπάθεια να αναπτυχθούν τα συστήματα αυτά μετά από ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με τρόπο και σχήματα που θα εξυπηρετούν ένα οικολογικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας, δηλαδή θα σέβονται το νησιωτικό χώρο, θα μεγιστοποιούν το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, θα προσφέρουν θέσεις απασχόλησης στους νησιώτες και ιδιαίτερα τους νέους, θα ενδυναμώσουν το ρόλο των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ν Αιγαίου σε θέματα παραγωγής μέρους της τεχνολογίας και παροχής μέρους των αναγκαίων υπηρεσιών που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης και  της συντήρησης και θα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία μέσω της κατασκευής μέρους του εξοπλισμού από ελληνικές βιομηχανίες. Θα απαιτηθούν, βέβαια, καλά σχεδιασμένα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, αλλά και αξιοποίησης της υπάρχουσας εμπειρίας, ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών, νέες πολιτικές και πρακτικές σε όλα τα επίπεδα.

Το όραμά μας λοιπόν περιλαμβάνει αντί για έργα σαν τα προτεινόμενα του «σχεδίου Κοπελούζου» για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, ένα διαφορετικό, εναλλακτικό σχέδιο που θα έχει ως πρωταγωνιστές τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε τη δημιουργία «Συμμετοχικής/ων Εταιριών Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας» (ανώνυμες εταιρείες ευρείας συμμετοχικής βάσης), με μετόχους την Περιφέρεια, τους Δήμους, τη ΔΕΗ, επαγγελματικούς φορείς (Επιμελητήριο Κυκλάδων, εμπορικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα και σωματεία, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς, εργαζόμενοι στο ΝΕΩΡΙΟ, τουριστικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις) αλλά και  πολίτες που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κυματική κα) στα νησιά, ώστε να απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και ταυρτόχρονα τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιούνται. Κανένας μέτοχος δεν θα πρέπει να κατέχει πάνω από το 5-10% των μετοχών.

Αναλυτικά τα οφέλη από ένα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω συμμετοχικών εταιριών και πρωτοβουλιών των νησιωτικών κοινωνιών:

Τα οφέλη που θα προκύψουν από το προτεινόμενο από τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ σχέδιο (ανάλογα με την έκταση της επένδυσης) θα είναι:

Πράσινα νησιά, χωρίς εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου
Τα νησιά μπορούν να απεξαρτηθούν σταδιακά πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα και να βασιστούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας από τοπικές, ανανεώσιμες, πράσινες πηγές που διαθέτει άφθονες το Ν. Αιγαίο (ηλιακή, αιολική, κυματική, βιομάζα, γεωθερμία υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας).

2. Επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τα νησιά
Η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα νησιά θα γίνει με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά των νησιών, σε περιοχές και με παραγωγική ισχύ που θα αποφασίσουν οι ίδιες οι νησιωτικές κοινωνίες μέσα από ουσιαστικό διάλογο.

3. Σημαντικά έσοδα για βιώσιμη ευημερία και κοινωνική συνοχή στο Ν Αιγαίο.
Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εσόδων από την αξιοποίηςη των ΑΠΕ στα νησιά μας που γίνονται περισσότερο κατανοητά με το παράδειγμα της προτεινόμενης επένδυσης του ομίλου Κοπελούζου. 

Η επένδυση που σχεδιάζεται, αν υλοποιηθεί, θα αποφέρει έσοδα[1] περίπου 150.000.000 € το χρόνο στον επενδυτή και θα αποσβέσει μέσα σε 5-6 χρόνια το κόστος επένδυσης. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, στα 4 νησιά θα παραμένει όφελος[2] της τάξης των 4 εκ ευρώ το χρόνο. Αν όμως οι νησιωτικές κοινωνίες είχαν επιπλέον το 5% των μετοχών της συγκεκριμένης επένδυσης (κόστος περίπου 40.000.000 για τις μετοχές) θα είχαν επιπλέον ετησίως καθαρά έσοδα, μετά τα χρόνια της απόσβεσης, της τάξης των επιπλέον 7.5 εκ ευρώ ετησίως, πράγμα που θα έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ποικιλία πράσινων επενδύσεων στα νησιά μας στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτων, των κοινωνικών υποδομών, της υγείας κ.α. με όλα τα συνεπαγόμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη.  

Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα αλλά μικρά συγκρινόμενα με τα έσοδα που θα είχαν οι τοπικές κοινωνίες αν προχωρούσαν εκείνες στις συγκεκριμένες επενδύσεις γιατί τότε ακόμα μεγαλύτερο μέρος των 150.000.000 ευρώ θα έμενε στο Ν. Αιγαίο. Ακόμα πιο γενικά και ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου έργου, αν οι τοπικές κοινωνίες παράγουν με ΑΠΕ όση ηλεκτρική ενέργεια παράγουν σήμερα οι μονάδες της ΔΕΗ στο Ν Αιγαίο, μπορούν να παραμένουν στην περιοχή κάθε χρόνο πάνω από 300.000.000 ευρώ ως συμπληρωματικά εισοδήματα και ως κεφάλαια για κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις. Τα ποσά αυτά είναι πολλαπλάσια από τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας και των Δήμων του Ν Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (7 χρόνων). Κι όλα αυτά  τη στιγμή που σήμερα η Περιφέρεια και οι Δήμοι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την κρατική ενίσχυση για τη λειτουργία τους και για όποιες κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επενδύσεις, ενώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες τα έσοδα της Περιφέρειας δεν ξεπερνάνε τα 100.000 ευρώ ετησίως.

Επομένως, αν αντί να εξάγουμε υπάρχοντα τοπικά κεφάλαια για εισαγωγές πετρελαίου για τις ανάγκες των σταθμών της ΔΕΗ στα νησιά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τις μετακινήσεις και τη θέρμανση κτιρίων, κρατάμε, με αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας, αυτά τα κεφάλαια τοπικά, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για τοπικές επενδύσεις σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, για δημιουργία των αναγκαίων υποδομών περιβάλλοντος, υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της περιφέρειας.

Θα μπορούσε, έτσι, να υλοποιηθεί η πρόταση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για τη δημιουργία ενός «Ταμείου Συνοχής και Σύγκλισης στο εσωτερικό της περιφέρειας Ν Αιγαίου» που θα είχε σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή του από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Απασχόληση και καινοτομία μέσω της παραγωγής μέρους της τεχνολογίας στη χώρα και στο Ν Αιγαίο
Είναι σημαντικό η προώθηση τεχνολογιών ΑΠΕ να βασιστεί κατά ένα μεγάλο μέρος στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού από τις τοπικές κοινωνίες (με κατάλληλη εκπαίδευσή του) αλλά και να συνδεθεί με παραγωγή τμημάτων της τεχνολογίας και τη συντήρησή της  από τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ν. Αιγαίο. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ο παραγωγικός και οικονομικός κύκλος και η προώθηση των ΑΠΕ - από τον σχεδιασμό, κατασκευή, εγκατάσταση, συντήρηση μέχρι τις πηγές εσόδων από την ενέργεια - καταλήγει να είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών (απασχόληση, εναλλακτικές πηγές εσόδων και εισοδημάτων, καινοτομία, πράσινη επιχειρηματικότητα).

Αν οι εταιρίες που θα δημιουργηθούν στα νησιά λειτουργήσουν με αυτή τη λογική τότε στο παράδειγμα της προτεινόμενης επένδυσης αιολικών συνολικής ισχύος παραγωγής 322 MW ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας, κόστους  εγκατάστασης περίπου 420.000.000 ευρώ, στην Ελλάδα μπορούν να μείνουν περίπου 100.000.000 €, αν οι πυλώνες και ένα μέρος των εξαρτημάτων παραχθεί τοπικά, κάτι εφικτό από άποψη τεχνολογίας και δυνατοτήτων υπαρχουσών μονάδων. Επίσης, αφού κάθε μεγαβάτ που παράγεται από ΑΠΕ «γεννά» περίπου 1 θέση εργασίας, συνολικά μπορούμε να έχουμε 322 θέσεις εργασίας.

Σε συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της παράταξης μας, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, με τη διοίκηση του  ναυπηγείου, το σωματείο εργαζομένων ΝΕΩΡΙΟΥ και το Εργατικό Κέντρο στις 17/9 και στις 9/10 συζητήσαμε τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ναυπηγείο όσο και την ανάγκη να δρομολογηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν πλέον μεγάλο βάρος και είναι αυτοί που στην πραγματικότητα στηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου, αλλά με κόστος προσωπικό και οικονομικό, την ίδια στιγμή που τους έρχονται οι ειδοποιήσεις της εφορίας για την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» και οι περισσότεροι πρέπει να πληρώσουν τους φουσκωμένους οικογενειακούς λογαριασμούς.  Όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, το ναυπηγείο έχει δυνατότητα να κατασκευάζει μέρος του μεταλλικού εξοπλισμού για μικρές αλλά και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα ή και εταιρίες που πιθανώς θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στην Ελλάδα.  Μια πρώτη τέτοια επαφή έγινε με τη δική μας βοήθεια.

Απαιτείται, όμως, ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ναυπηγείου» που πρέπει να γίνει από την ίδια την διοίκηση της εταιρίας,  με τη στήριξη της περιφέρειας Ν. Αιγαίου που θα αφορά σε κλασικές δραστηριότητες ναυπηγείου, αλλά και νέους τομείς, κυρίως πράσινων καινοτομιών και τεχνολογιών.

5. Μείωση του οικονομικού, περιβαλλοντικού και κλιματικού χρέους που προκαλεί η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα
Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας επηρεάζει και τα δημοσιονομικά της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο εξαρτημένες από εισαγωγές πετρελαίου χώρα, γεγονός που επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο (αυξημένες εισαγωγές, μειωμένες εξαγωγές) και συνεισφέρει στο δημόσιο χρέος. Επίσης, είναι μια από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ. Περίπου 700.000.000 ευρώ ετησίως δαπανώνται για εισαγωγή πετρελαιοειδών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του μη διασυνδεδεμένου δικτύου. Το κόστος παραγωγής κάθε κιλοβατώρας από τους υπάρχοντες σταθμούς της ΔΕΗ στα νησιά είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την καύση μαζούτ και ντίζελ σε ηλεκτροσταθμούς κοστίζει στα πιο πολλά νησιά από 2-4 φορές περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του κόστους παραγωγής στην υπόλοιπη χώρα. Επομένως μια βασική ωφέλεια για την εθνική οικονομία είναι το γεγονός ότι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ θα κλείσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν εισαγόμενο μαζούτ και ντήζελ. Για την περίπτωση του σταθμού Πάρου αυτό μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση πάνω από 22.000.000 ευρώ ετησίως.

Σημαντικό είναι το κόστος που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και τους Δήμους. Για παράδειγμα ένας μικρός δήμος, όπως αυτός της Σίφνου, δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ το χρόνο για ηλεκτρικό ρεύμα (φωτισμός, αφαλάτωση κα). Ελάχιστοι Δήμοι έχουν συνειδητοποιήσει σήμερα πόσα πολλά χρήματα πληρώνουν στη ΔΕΗ για ρεύμα. Τα λειτουργικά κόστη του Νοσοκομείου Ρόδου το 2010 ανήλθαν σε 27 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 3.000.000 ευρώ οφείλονται στους λογαριασμούς ΔΕΗ και πετρελαίου για θέρμανση νερού και χώρων. Το ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟ Σύρου καταβάλει κάθε μήνα τουλάχιστον 100.000 ευρώ στη ΔΕΗ.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, λιγνίτης) έχει παράλληλα και άλλα οφέλη λόγω της μείωσης της ρύπανσης τοπικά (π.χ Πάρος, Ρόδος, Σίφνος, Σύρος, κα), καθώς και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (25 ευρώ ανά τόνο) μετά το 2013, η εθνική οικονομία θα γλιτώνει γύρω στα 23.000.000 ευρώ ετησίως από μια επένδυση σαν την προτεινόμενη (είτε γίνει από ιδιώτη επενδυτή είτε από συμμετοχικές εταιρίες) που θα έπρεπε να δαπανηθούν για την αγορά «δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».


Είναι μια τέτοια στρατηγική πρακτικά υλοποιήσιμη;

Βεβαίως. Το πρώτο βήμα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Αρχή να επεξεργαστούν και να συμφωνήσουν από κοινού με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς σ ένα σχέδιο περιφερειακής πολιτικής και ένα σχέδιο δράσης που θα συνδέει την ενεργειακή πολιτική για το Ν. Αιγαίο με την πολιτική για την απασχόληση, την ενίσχυση των δυνατοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ν. Αιγαίο αλλά και των ικανοτήτων του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του ναυπηγείου. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ έχουμε καταθέσει αναλυτικά προτάσεις[3] και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες για λύσεις και μεταφορά εμπειρίας - καλών πρακτικών. Στηρίζουμε σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει στη Σίφνο και τη Μήλο με ενεργή συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι αν σε μια εποχή οικονομικής κρίσης μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για τις επενδύσεις που προτείνουμε ώστε η πλειοψηφία των μετοχών να μείνει στους τοπικούς φορείς αλλά και να μην είναι υποχρεωμένες οι συμμετοχικές εταιρίες πράσινης ενέργειας να πληρώνουν υψηλά επιτόκια δανεισμού στις τράπεζες;

Κατ’αρχήν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ της μορφής που οραματιζόμαστε μπορούν να ξεκινήσουν πρώτα από μικρότερη κλίμακα που επικεντρώνεται αρχικά στην κάλυψη τοπικών ενεργειακών αναγκών και στη συνέχεια επεκτείνεται σε μεγαλύτερες κλίμακες έτσι ώστε να καλύπτει όχι μόνο ανάγκες των νησιών σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τις ανάγκες της υπόλοιπης χώρας. Τα κεφάλαια για αυτές τις επενδύσεις μπορούν να βρεθούν από μια ποικλία πηγών πέραν των κεφαλαίων πολλών μικρομετόχων:

Μέσω ομολογιακών δανείων, όπως προτείνει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το σχέδιο «πράσινα νησιά» που ξεκινάει αρχικά με την πρόταση για τη Σίφνο, ώστε να καλύπτεται το 80% των ενεργειακών αναγκών της από υβριδικά συστήματα ΑΠΕ (παραγωγή και αποθήκευση της ενέργειας σε κατάλληλα συστήματα. Η επένδυση των χρημάτων σε ΑΠΕ μπορεί να μην προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, όμως εξασφαλίζει το κεφάλαιο των ενδιαφερομένων και μικρή αύξησή του.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου σχεδίου είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είτε μέσω των λεγόμενων «project bonds» (ομόλογα έργου) στο πλαίσιο σχεδίων για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μελλοντικά είναι πιθανόν να υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από «πράσινα ευρωομόλογα» όπως έχουν προτείνει οι Πράσινοι και έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έκθεση πράσινου ευρωβουλευτή Sven Giegold για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, 25/3/2010)

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι ηθικές και οικολογικές τράπεζες (Ethical Bank[4], τράπεζα με στόχο τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών επενδύσεων, μέτοχοι της οποίας είναι συνήθως δήμοι, συνδικάτα, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες) τα κοινωνικά υπεύθυνα ταμεία αλληλοβοήθειας - funds[5] που επενδύουν μόνο σε οικολογικά επενδυτικά σχέδια.

Μια ακόμα βασική πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα σήμερα, τη στιγμή που ο ανασχεδιασμός του προς την κατεύθυνση τέτοιων πρωτοβουλιών που ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες μέσω της ταυτόχρονης προώθησης ΑΠΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει κομμάτι του παζλ της επανεκκίνησης μιας ρημαγμένης εθνικής οικονομίας. Αυτό προυποθέτει επανα-ιεράρχηση προτεραιοτήτων ΕΣΠΑ. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν Αιγαίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ Joh. Hahn, απάντησε το γραφείο του Επιτρόπου αναφέροντας ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ανάμεσα στα άλλα, σε δράσεις που στοχεύουν σε ένα σύστημα αειφορικής διαχείρισης για τα στερεά απόβλητα, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση της νέας τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της απομόνωσης των νησιών»

Ειδικά τα καλώδια διασύνδεσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 50 δισεκατ. ευρώ για επενδύσεις με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας

Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν και πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τα μεγάλα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, μέσω μιας πολιτικής που προσφέρει λύσεις ταυτοχρόνως για τα δημοσιονομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά-κλιματικά προβλήματα.


Η κριτική μας στα συγκεκριμένα έργα που προωθεί το «σχήμα Κοπελούζου»

Είναι έργα μεγάλα και σοβαρά, που δεν εντάσσονται όμως σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τα έργα ΑΠΕ στα νησιά και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι και άλλοι φορείς σχεδιάζουν επενδύσεις σε ΑΠΕ. Με βάση εκπονηθείσες μελέτες για την φέρουσα ικανότητα νησιών του Αιγαίου, υπάρχει πιθανότητα η προτενόμενη ισχύς για τα υποέργα Πάρου να την υπερβαίνει. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ένας στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης ΑΠΕ που απουσιάζει. Με ευθύνη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβούλιο πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα ώστε να μην έρχονται προς γνωμάτευση διάφορα σχέδια αποσπασματικά.
Τέτοιου μεγέθους έργα πρέπει να συζητιούνται αναλυτικά με τους πολίτες, να διεξάγεται δηλαδή επαρκής και συστηματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως προωθείται το σχέδιο για το συγκεκριμένο έργο, ο χρόνος  για ενημέρωση των φορέων ήταν ελάχιστος (τα DVD με την αναλυτική μελέτη δόθηκαν μόλις μια βδομάδα πριν να συμπληρωθεί 40ήμερο, ενώ δεν συνεδρίασε καν το  Περιφερειακό Συμβούλιο). Δεν είμαστε σίγουροι ότι έγινε μια σωστή συζήτηση έστω στα 4 νησιά.
Στον Οικολογικό Άνεμο, τις επενδύσεις στις ΑΠΕ τις αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να μεγιστοποιηθεί - μέσα από συμμετοχικές εταιρείες - το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες  και όχι για να επωφεληθούν μόνο οι επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας (με κύριο μέτοχο τον Κοπελούζο ή σχετιζόμενους με αυτόν μετόχους), τα έσοδα που θα καταλήξουν στις τοπικές κοινωνίες είναι της τάξης του 2.7% επί των εσόδων του έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν.3851/2010 για τις ΑΠΕ: από τα προ ΦΠΑ έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 1,7% κατευθύνεται προς τους οικείους ΟΤΑ, το 1% πιστώνεται στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών και το 0,3% καταλήγει στο ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο). Το ποσοστό αυτό είναι μικρό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα έσοδα από ένα τέτοιο σχέδιο θα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το κόστος επένδυσης υπολογίζουμε ότι θα αποσβεστεί μέσα σε μια πενταετία. 
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια πληρέστερη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων (χωροθέτησης και πλήθους γεννητριών κάθε αιολικού πάρκου), δυνατότητα που έπρεπε να τους έχει ήδη δοθεί. Η οριστική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια από κοινού. Τονίζουμε εδώ σχετικά, ότι με βάση εκπονηθείσεις μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των τεσσάρων νησιών, η φέρουσα ικανότητα είναι μεγαλύτερη της δυναμικότητας του εξεταζόμενου έργου, άρα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποιήσιμη έκταση (συμβατή με τις χωροταξικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνιστώσεις), στα πλαίσια της οποίας θα έπρεπε να γίνει πληρέστερη η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης. Επομένως, η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων θα έπρεπε να είναι πληρέστερη ως προς τις παρακάτω διαστάσεις του έργου:
Υποέργο Ανδρου -Α/Π Γκοράκι και Α/Π Πέταλο, ως προς τη δυνατότητα χωροθέτησης των αιολικών πάρκων εκτός περιοχών δικτύου NATURA 2000, Τόπους Κοινοτικής Σημασίας με κωδ. ΤΚΣ (SCI): GR4220001 και ζώνες Ειδικής Προστασίας με κωδ. ΖΕΠ (SPA): GR4220028.
Υποέργο Νάξου –Α/Π Δίστομος; ως προς τη δυνατότητα χωροθέτησης του αιολικού πάρκου εκτός περιοχών δικτύου NATURA 2000 και εκτός ορίων της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με κωδικό: GR154 και ονομασία: «Όρη Οίας, Μαυροβούνι και Κόρωνος». Επίσης, ως προς την ύπαρξη κινδύνου για το είδος ορνιθοπανίδας Gyps fulvus (όρνιο), κυρίως στο τμήμα στη θέση «Καβαλλάρη» που περιλαμβάνει τις Α/Γ Α1 έως Α12.
Επίσης στη μελέτη αναφέρεται ότι το πιο διαδομένο οικοσύστημα για το Πάρκο Δίστομος είναι το: «Δενδρώδεις θαμνώνες με Juniperus phoenicea», το οποίο χαρακτηρίζεται ως υποβαθμισμένο. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του ΔΔ Φιλωτίου και τα ανατολικά παράλια του ΔΔ Απεράθου νότια από τη Μουτσούνα. Το οικοσύστημα χαρακτηρίζεται κυρίως από μακκία βλάστηση: δένδρα Juniperus phoenicea (άρκευθος η φοινικική ή φίδα) και θάμνοι όπως Calycotome vilosa (ασπάλαθοι), Pistacia lentiscus (σχίνοι), Quercus coccifera (πουρνάρια). Είναι όντως υποβαθμισμένο, λόγω της εντατικής βόσκησης, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία του, που βρίσκεται στο ότι χαρακτηρίζει μία από τις πιο παλιές φυτικές διαπλάσεις του Αιγαίου. Αντιθέτως, συνιστά τη λήψη μέτρων για την προστασία και αναβάθμισή του.
 Υποέργο Πάρου -Α/Π Γούρλες: ως προς την ύπαρξη κινδύνου για το είδος ορνιθοπανίδας Hieraaetus Faciatus (Σπιζαετός), κυρίως στη περιοχή «Στρούμπουλας».

Η κατασκευή των σημαντικών και εκτεταμένων συνοδών έργων, όπως το δίκτυο δρόμων πρόσβασης, θα πρέπει να εξετάζεται στη Μελέτη ΜΠΕ με σεβασμό στην υφιστάμενη νομοθεσία. Έτσι, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση, διαπλάτυνση κλπ των υφιστάμενων αγροτικών οδών η μελέτη ΜΠΕ θα πρέπει να αποδεικνύει ότι οι οδοί αυτές έχουν διανοιχθεί με νόμιμο τρόπο και προϋφίστανται νομίμως. Σε ότι αφορά στις νέες χαράξεις θα πρέπει η μελέτη ΜΠΕ να δίνει εκτενή αναφορά στη πιθανή σύγκρουση χρήσεων με ήδη υφιστάμενες (διέλευση μέσω αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων, λατομικών περιοχών κ.α.) καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διάνοιξη και τη μετέπειτα χρήση (η κοινή χρήση πρέπει να αποκλειστεί) και αποκατάσταση δεδομένου ότι μέρος αυτών βρίσκονται εντός δασικών περιοχών και περιοχών του δικτύου NATURA.

Δεν έχει διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη διασύνδεση των νησιών: το καλώδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προκήρυξη) δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της επένδυσης Κοπελούζου και σύμφωνα με την  μελέτη θα πρέπει να κατασκευαστεί κι άλλο καλώδιο σύνδεσης. Ο σταθμός της ΔΕΗ στην Πάρο τροφοδοτεί σήμερα Πάρο, Αντίπαρο, Φολέγανδρο, Ίο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Νάξο, Σίκινο και Σχοινούσσα. Η Άνδρος και η Τήνος είναι διασυνδεδεμένες με το ηπειρωτικό δίκτυο, ενώ η Πάρος και η Νάξος είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η γραμμή Άνδρου-Τήνου αποτελεί ενιαίο σύστημα με τη νέα γραμμή ΥΤ στη Ν. Εύβοια, από Κάβο Ντόρο μέχρι Πολυπόταμο και από εκεί υποβρύχια στη Ν. Μάκρη. Σε αυτή τη γραμμή εντάσσονται Α/Π περίπου 380MW εκ των οποίων 62MW στην Άνδρο και 6,6MW στην Τήνο, τα υπόλοιπα στην Εύβοια. Έχει κατασκευαστεί όλη η γραμμή πλην του υποβρυχίου τμήματος Πολυπόταμος-Ν. Μάκρη, το οποίο ανατέθηκε πέρυσι από τη ΔΕΗ σε εργολάβο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Όμως, αυτή η υποβρύχια σύνδεση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του προτεινόμενου έργου «Κοπελούζου» στα 4 νησιά.  Πρόκειται για ξεχωριστό πακέτο που θα απαιτήσει δικό του καλώδιο. Τα υποβρύχια καλώδια είναι πολύ ακριβά, περίπλοκα και χρονοβόρα έργα. Τα πλοία για την πόντιση των καλωδίων είναι ελάχιστα σε όλο τον κόσμο και ο προγραμματισμός τους πρέπει να προηγείται κατά αρκετά έτη της υλοποίησής τους.

Επίσης στις υποβληθείσες ΜΠΕ δεν αναφέρονται εκτενώς έως καθόλου οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από την πόντιση και λειτουργία των καλωδίων στα 5 σημεία που θα διέλθουν οι γραμμές μεταφοράς καθώς σε συνάρτηση και με παράλληλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη κάθε περιοχή, όπως η αλιεία.
Στη μελέτη πρέπει να προβλέπονται μέτρα και εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο και τις διαδρομές μεταφοράς κατασκευαστικών στοιχείων. Ένα θέμα που δεν αναφέρεται καθόλου στις ΜΠΕ, και το οποίο και κατά την κατασκευή υφιστάμενων αιολικών πάρκων είχε δημιουργήσει δυσκολίες και κίνδυνο για τα παραδοσιακά χωριά, τα σπίτια τους και τα πετρόχτιστα γεφύρια στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νησιού, είναι η μεταφορά των πολύ μεγάλου μεγέθους στοιχείων των ανεμογεννητριών.
Επίσης, στη μελέτη πρέπει να γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας απομάκρυνσης και διαχείρισης του εξοπλισμού μετά το τέλος ζωής του πάρκου καθώς και της αποκατάστασης της περιοχής με δεδομένο το μέγεθός του, την κατάσταση του, το είδος των εξαρτημάτων του και τα φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών εγκατάστασης.

                               





μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Πολιτική Κίνηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

                                                                                                                                                Νάξος, 7 Νοεμβρίου 2011



Η  ΘΕΣΗ  ΜΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ  ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

                Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υποστηρίζουμε σταθερά ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς το σύνολο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για λόγους περιβαλλοντικούς-κλιματικούς, δημοσιονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς.

                - Η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον ρυπογόνες χώρες της Ευρωζώνης κατά το τμήμα που αναλογεί στην Ηλεκτροπαραγωγή για εσωτερική χρήση (βασιζόμενη κύρια στον Λιγνίτη και το κακής ποιότητας Πετρέλαιο-μαζούτ) υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ ή ανά άτομο. Ειδικότερα, η Eurostat κατατάσσει τη χώρα μας σε μια από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ, για το 2007, υπολογίζοντας τις εκπομπές της σε 12 τόνους ανά άτομο, έναντι 8,1 τόνων  που αποτελεί τον μέσο  όρο της ΕΕ . 
                - Η οικονομική επιβάρυνση για το Ν Αιγαίο είναι πολύ μεγάλη: Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (υγρά κυρίως - πετρέλαιο μαζούτ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά - τα 34 σε σύνολο των 36 - φτάνει σήμερα τα 700.000.000 ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος για την μεταφορά του καυσίμου σε αυτά καθώς και την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι μετακινήσεις και η θέρμανση των κτιρίων. Σημαντικό κόστος καταβάλλουν και τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και οι Δήμοι που με ανύπαρκτες - ανεφάρμοστες τεχνικές Εξοικονόμησης επιβαρύνουν το Ενεργειακό Ισοζύγιο της Χώρας κατά 65 - 70 % !
                - Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας επηρεάζει και τα δημοσιονομικά της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο εξαρτημένες από εισαγωγές πετρελαίου χώρα, κάτι που επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο (αυξημένες εισαγωγές, μειωμένες εξαγωγές) και συνεισφέρει στο δημόσιο χρέος.
               
                Για τους παραπάνω λόγους, οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι οι Α.Π.Ε. στα νησιά αξίζει να αναπτυχθούν ώστε να καλυφθούν οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες με δημιουργία ικανοποιητικού προσχεδιασμένου πλεονάσματος για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και ενδεχόμενης αύξησης πληθυσμού. Αναγνωρίζουμε επίσης  ότι το υψηλό αιολικό δυναμικό των νησιών μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να παραχθεί ενέργεια για διάθεση σε ελλειμματικές περιοχές της χώρας και κάλυψη των εθνικών στόχων για διείσδυση των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020 (σύμφωνα με το Σύμφωνο του ΚΥΟΤΟ που η Ελλάδα έχει υπογράψει και δεσμευτεί για την υλοποίηση του) .Γνωρίζουμε παράλληλα ότι είναι αδύνατη, τεχνολογικά και ποσοτικά, η επίτευξη των στόχων αυτών μόνο με εξοικονόμηση ενέργειας, ή μόνο με μικρούς Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής από Αιολικές ή Ηλιακές / Φωτοβολταϊκές μονάδες, καθώς και η παράλληλη πρόβλεψη Λειτουργίας Μονάδων Εξισορρόπησης - Αντιστάθμισης της παραγόμενης από Α.Π.Ε. Ενέργειας (back-up units - όπως Υβριδικές - Ηλιοθερμικές - ΣΗΘΥΑ - Σταθμών Φυσικού Αερίου - κινητήρων STERLING  με καύσιμο το Υδρογόνο κ.αλ.)

.               Στα πλαίσια αυτά, δεν είμαστε αντίθετοι γενικά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και Αιολικών Πάρκων στα νησιά ή στη διασύνδεσή τους με υποβρύχιο καλώδιο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι ένας αριθμός αυτών πρέπει να υλοποιηθεί μετά όμως από ενδελεχή Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό σε επίπεδο ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Α.Π.Ε. &/ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ στο σύνολο των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου .
                Oι προτάσεις μας στρέφονται όμως στην προσπάθεια να αναπτυχθούν τα συστήματα αυτά με τρόπο και σχήματα που θα εξυπηρετούν ένα οικολογικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας, δηλαδή θα σέβονται το νησιωτικό χώρο, θα μεγιστοποιούν το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την απασχόληση ατόμων από τις νησιωτικές κοινωνίες και την ενδυνάμωση του ρόλου τοπικών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα θέματα παραγωγής μέρους της τεχνολογίας, των υπηρεσιών που απαιτούνται και της συντήρησης.

                Στρέφονται επίσης προς την κατεύθυνση της προώθησης των μικρών Αιολικών Σταθμών ή συνδυασμού τους με Φωτοβολταϊκά (50 - 100 kWe , Α-Γ. όχι περισσότερες από 10) ως μέρος της λύσης για το περιβάλλον, το κλίμα και την οικονομία των νησιών. Σύμφωνα με το ν. 3851/2010, διευκολύνεται η αδειοδότηση των μικρών αιολικών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται υψηλή εγγυημένη τιμή για τους παραγωγούς ενέργειας. Σε πρόσφατη επερώτησή του ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος αναδεικνύει το γεγονός ότι η διείσδυση μικρών αιολικών εμποδίζεται από την έλλειψη εργαλείων πιστοποίησης που επιβαρύνουν δυσανάλογα την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.

                Αντί να εξάγουμε υπάρχοντα τοπικά κεφάλαια (ενδεικτικά 300.000.000 ευρώ σε επίπεδο Νότιου Αιγαίου) για εισαγωγές πετρελαίου για τις ανάγκες των σταθμών της ΔΕΗ στα νησιά, αλλά και για τις μετακινήσεις και την θέρμανση κτιρίων, μπορούμε με αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας να κρατάμε αυτούς τους πόρους στην περιοχή και να επενδύονται σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες,  καθώς και για δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ για περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις στο Ν. Αιγαίο ποσό μεγαλύτερο από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.
Ο στόχος μας για την ενίσχυση αποκεντρωμένων πρωτοβουλιών παραγωγής ενέργειας, με έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς και τη συμμετοχή των πολιτών ως μετόχων σε μεγαλύτερα έργα, γίνεται στις μέρες μας ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί συνδέεται με μια προοπτική μιας αντι-παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με βάση όχι πια το χρήμα αλλά το αγαθό της ενέργειας.


Γιατί είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο σχέδιο “Κοπελούζου» για τα 4 νησιά

Παρά τη δυνατότητα θετικής συνεισφοράς του συγκεκριμένου έργου στους εθνικούς στόχους για αποδέσμευση από τα ορυκυτά καύσιμα και ενεργειακή αυτάρκεια σε εθνικό επίπεδο, έχουμε μια σειρά από πολύ σοβαρές ενστάσεις που μας οδηγούν να τοποθετηθούμε αρνητικά απέναντι στο έργο. Πιο συγκεκριμένα

Τέτοιου μεγέθους έργα πρέπει να συζητούνται αναλυτικά, να υπάρχει επαρκής και συστηματική διαβούλευση και να εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Όπως προωθείται το σχέδιο δεν υπήρξε καν στοιχειώδης χρόνος για ενημέρωση φορέων (τα DVD με την αναλυτική μελέτη δόθηκαν μόλις μια βδομάδα πριν να συμπληρωθεί 40 ήμερο, στα πλαίσια του οποίου δεν συνεδρίασε ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο). . Η οριστική απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια από κοινού.
Τις επενδύσεις στις ΑΠΕ τις αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να  μεγιστοποιηθεί  το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από συμμετοχικές εταιρείες και όχι για να επωφεληθούν μόνο οι «γνωστοί επενδυτές», αντί το όφελος να είναι δυσανάλογα υπέρ του επιχειρηματία. Εκτιμάται ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση Εταιρείας του ομίλου συμφερόντων Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ θα αποφέρει έσοδα περίπου 150.000.000 € το χρόνο στον επενδυτή και θα αποσβέσει μέσα σε 5-6 χρόνια το κόστος επένδυσης. Με βάση τον ισχύοντα νόμο (άρθρο 13, παρ.1, υπέρ. δ) μπορεί οι επενδυτές να εισπράττουν έως και 144 ευρώ/MWh, δηλαδή με βάση την ενέργεια που υπολογίζεται να παράγεται στη ΜΠΕ, οι παραγωγοί θα έχουν έσοδα τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Από αυτά, το 1.7%  θα κατευθύνεται προς τους ΟΤΑ και το 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές. Συνολικά δηλαδή από αξία παραγόμενης ενέργειας γύρω από 150.000.000 ευρώ από την παραγωγή ενέργειας, για τα 4 νησιά θα παραμένει όφελος που δεν θα ξεπερνάει τα 4,3 εκ ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό ποσοστό αν λάβει κάποιος υπ’ όψει ότι τα έσοδα από ένα τέτοιο σχέδιο θα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ετησίως και ότι το κόστος επένδυσης θα αποσβεστεί μέσα σε μια πενταετία.
Εναλλακτική δυνατότητα υπάρχει. Αν οι νησιωτικές κοινωνίες είχαν το 5% των μετοχών της συγκεκριμένης επένδυσης (κόστος 40.000.000 για τις μετοχές) θα είχαν ετησίως καθαρά έσοδα, μετά τα 5 χρόνια της απόσβεσης, της τάξης των 7.5 εκ ευρώ ετησίως. Το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσε  να μεγιστοποιηθεί, αν προχωρούσαμε στην εγκατάσταση ενός μικρότερου αιολικού πάρκου σε κατάλληλη περιοχή,  μέσα από μια δημοτική επιχείρηση ή Εταιρεία Λαϊκής Βάσης με οικονομική και εργασιακή συνεισφορά των ίδιων των πολιτών.
Τέτοια μεγάλα έργα πρέπει να υλοποιούνται με  σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των νησιών και στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ. Με  βάση και τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας ΠΕΧΩ της Περιφέρειας- στον Αγιο Θαλέλαιο και το Κουρουνοχώρι δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις από τους οικισμούς,   κατά παράβαση του Πίνακα 0 του Παραρτήματος ΙΙ της ΚΥΑ 49828 (ΦΕΚ 2464/Β/3.12.2008): Επίσης. εντός της ζώνης των 45dB υφίστανται αρκετά κτίσματα χωρίς να αναφέρεται ποια είναι η χρήση τους, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η εκτίμηση σχετικά με το αν τηρείται ή όχι το κριτήριο εξασφάλισης ελάχιστου επιπέδου θορύβου μικρότερου από 45dB από μεμονωμένες, νομίμως υφιστάμενες κατοικίες
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια πληρέστερη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων (χωροθέτησης και πλήθους γεννητριών κάθε αιολικού πάρκου), δυνατότητα που έπρεπε να τους έχει ήδη δοθεί. Τονίζουμε εδώ σχετικά, ότι με βάση τις εκπονηθείσεις μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των νησιών, η φέρουσα ικανότητα αυτή είναι μεγαλύτερη της δυναμικότητας του εξεταζόμενου έργου, άρα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποιήσιμη έκταση, συμβατή με τις χωροταξικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνιστώσες, στα πλαίσια της οποίας θα έπρεπε να γίνει πληρέστερη η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης. Ειδικότερα η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων θα έπρεπε να είναι πληρέστερη ως προς τις δυνατότητες χωροθέτησης των έργων εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και εκτός ορίων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά και στα τέσσερα νησιά και πιο συγκεκριμένα για το Υποέργου Νάξου,
Α/Π Δίστομος; ως προς τη δυνατότητα χωροθέτησης του αιολικού πάρκου εκτός περιοχών δικτύου NATURA 2000 και εκτός ορίων της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με κωδικό: GR154 και ονομασία: «Όρη Οίας, Μαυροβούνι και Κόρωνος». Επίσης ως προς την ύπαρξη κινδύνου για το είδος ορνιθοπανίδας Gyps fulvus (όρνιο), κυρίως στο τμήμα στη θέση «Καβαλλάρη»
Επίσης στη Μελέτη αναφέρεται ότι το πιο διαδομένο οικοσύστημα για το Πάρκο Δίστομος είναι το: «Δενδρώδεις θαμνώνες με Juniperus phoenicea». (άρκευθος η φοινικική ή φίδα) το οποίο χαρακτηρίζεται ως υποβαθμισμένο. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του ΔΔ Φιλωτίου και τα ανατολικά παράλια του ΔΔ Απεράθου νότια από τη Μουτσούνα. Είναι όντως υποβαθμισμένο, λόγω της εντατικής βόσκησης, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία του, που βρίσκεται στο ότι χαρακτηρίζει μία από τις πιο παλιές φυτικές διαπλάσεις του Αιγαίου. Αντιθέτως, συνιστά τη λήψη μέτρων για την προστασία και αναβάθμισή του.

Η κατασκευή των σημαντικών και εκτεταμένων συνοδών έργων, όπως το δίκτυο δρόμων πρόσβασης, θα πρέπει να εξετάζεται στη Μελέτη ΜΠΕ με σεβασμό στην υφιστάμενη νομοθεσία σε ότι αφορά τη νομιμότητα των υφιστάμενων αγροτικών οδών και σε ότι αφορά στις νέες χαράξεις στην πιθανή σύγκρουση χρήσεων με ήδη υφιστάμενες καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διάνοιξη και τη μετέπειτα χρήση και αποκατάσταση δεδομένου ότι μέρος αυτών βρίσκονται εντός δασικών περιοχών και περιοχών του δικτύου NATURA.

Δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για τη διασύνδεση των νησιών, αφού το καλώδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προκήρυξη) δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτής της επένδυσης και σύμφωνα με την  μελέτη θα πρέπει να κατασκευαστεί κι άλλο καλώδιο (διπλό δίκτυο! που θα κατασκευάσει ο εν λόγω επιχειρηματίας, αποκτώντας έτσι στην συνέχεια και βαρύνοντα λόγο στη διανομή της ηελτκρικής ενέργειας αλλά και στην μελλοντική διαμόρφωση υψηλότερων τελών για το αγαθό αυτό που κατά βάση είναι λαϊκό και πρώτης ανάγκης !!!!). Επίσης στις υποβληθείσες ΜΠΕ δεν αναφέρονται εκτενώς έως καθόλου οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από την πόντιση και λειτουργία των καλωδίων στα σημεία που θα διέλθουν οι γραμμές μεταφοράς καθώς σε συνάρτηση και με παράλληλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη κάθε περιοχή όπως η αλιεία.
Δεν προβλέπονται στις ΜΠΕ μέτρα και εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο και τις διαδρομές μεταφοράς των πολύ μεγάλου μεγέθους στοιχείων των ανεμογεννητριών, ένα θέμα που και κατά την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου Κορώνου είχε δημιουργήσει δυσκολίες και κίνδυνο για τα παραδοσιακά χωριά, τα σπίτια τους και τα πετρόχτιστα γεφύρια στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νησιού Επίσης δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας απομάκρυνσης και διαχείρισης του εξοπλισμού μετά το τέλος ζωής του πάρκου καθώς και της αποκατάστασης των περιοχών εγκατάστασης.


Προτάσεις μας προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να επεξεργαστούν και να συμφωνήσουν από κοινού με τους Δήμους, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς ένα σχέδιο περιφερειακής πολιτικής και ένα σχέδιο δράσης που θα συνδέει την ενεργειακή πολιτική για το Νότιο Αιγαίο με την πολιτική για την απασχόληση, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το ΕΣΠΑ ή μια επανα-ιεράρχηση προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ. Βλ. σχετικά το Κείμενο Θέσεων του Οικολογικού Ανέμου για την Ενέργεια στο Νότιο Αιγαίο  

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να δραστηριοποιηθεί κι αυτός προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συμμετοχικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με μετόχους Δήμους και Περιφέρεια, επαγγελματικούς φορείς (πχ Επιμελητήριο Κυκλάδων), πολίτες και γιατί όχι εργαζόμενους σε τομείς που θα μπορούσαν να παράγουν τμήματα της πράσινης τεχνολογίας ή να προσφέρουν πράσινες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό το ΟΧΙ της γνωμοδότησής του στα μεγάλα ιδιωτικά Α/Π θα αποκτήσει αξία και αποτελεσματικότητα και θα οδηγήσει σε ΝΑΙ όσον αφορά συμμετοχικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Τα κεφάλαια επένδυσης μπορούν να βρεθούν από πολλούς μικρομετόχους, πολίτες, επαγγελματικούς φορείς, δήμους, περιφέρεια και μέρος μέσω δανεισμού (όπως κάνει και ο κάθε επενδυτής ιδιώτης εξάλλου) αλλά και την αξιοποίηση σχετικών Προγραμμάτων και Ταμείων Χρηματοδότησης της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ περιόδου 2007 - 2013 - Νέο ΕΣΠΑ 2014 -....... - JEREMIE - JASMINE - GREEN-LIFE κ.α.)  

Επιπλέον, ζητάμε να ασχοληθεί και να ενημερώσει τους φορείς του νησιού για την πορεία των υποβληθεισών από το 2007 αιτήσεων για 5 μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα από τον Δήμο Δρυμαλίας (με πρωτοβουλία και τεχνική υποστήριξη τότε από την Αναπτυξιακή Επαρχίας Νάξου –ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε.) σε Μονή, Κόρωνο, Κανά, Σταυρομενίτη και Καμπί Απεράθου. Αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με το Μητρώο της ΡΑΕ οι αιτήσεις αυτές έχουν τον Σεπτέμβριο του 2010 διαβιβαστεί στη ΔΕΗ, βάσει του Ν/ 3510/2010 http://www.rae.gr/old/lic/appl_exempt_170910.pdf)

Προτείνουμε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες προς τη διάχυση της χρήσης υβριδικών οχημάτων στο νησί και να μετατρέψουμε τα νησιά μας σε κέντρα πράσινης οικονομίας και τεχνολογίας
               
Τα σχέδια πολιτικής και δράσης που θα διαμορφωθούν να μπουν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης αλλά και προβολής τους προς τους επισκέπτες των νησιών, με στόχο μια εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση οικολογικά ευαίσθητων τουριστών.

Προτάσεις μας προς τους φορείς του νησιού

Να οργανώσουμε μια δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο έργο, ώστε να αναζητηθούν δυνατότητες κοινών δράσεων, που θα δυναμώσουν το ΟΧΙ μας δίνοντας θετικές διεξόδους. Θεωρούμε ότι η μεμονωμένη και μονόπλευρη, υπέρ του ΟΧΙ, ενημέρωση του κοινού δημιουργεί αρνητικό κλίμα στη σημασία και τη  χρήση των ΑΠΕ και η δυνατότητα της αναγκαίας συναίνεσης απομακρύνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή πληροφόρηση του κοινού και  συνακόλουθα την αδυναμία των νησιών μας να ανταποκριθούν θετικά στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι.  

Θεωρούμε ακόμη ότι βρισκόμαστε γενικά αλλά και ειδικότερα για τα αιολικά σε κρίσιμο σημείο, ώστε να ασχολούμαστε μόνο με τη συζήτηση των διαφορών μας και επιβάλλεται η αναζήτηση.

Αναγκαίο ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο  Εξόδου από την Κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο που θα δεσμεύει την νέα κυβέρνηση

Του Νίκου Χρυσόγελου
Στελέχους των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ,
εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου Ν Αιγαίου

Κακώς η συζήτηση επικεντρώνεται σήμερα μόνο στα πρόσωπα, στο ποιος θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ποια θα είναι η σύνθεσή της καθώς και ο χρόνος ζωής της. Το πιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα που θα (πρέπει να) προωθήσει αυτή η κυβέρνηση, όποιος κι αν αποφασιστεί ότι θα είναι ο χρόνος ζωής της. Και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα δυο κόμματα εξουσίας ή έστω  και μεταξύ κάποιων άλλων αλλά θα πρέπει να περιλάβει όλα τα κόμματα, και κυρίως να ανοίξει στην κοινωνία και στους φορείς της. Η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να περάσει από τη φάση της οργής και της διαμαρτυρίας, στη φάση της συνειδητής διαμόρφωσης από τα κάτω ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Είναι σαφές ότι οι δραματικές εξελίξεις οφείλονται τόσο στην κατάρρευση του πολιτικού συστήματος όσο και στην γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα αλλά και στην αποτυχία του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με την στήριξη δύο ή περισσοτέρων κομμάτων δεν θα καταφέρει να θέσει τις βάσεις για διέξοδο από την κρίση και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή μας πορεία αν στηριχθεί σε παλιές συνταγές και βασιστεί μόνο σε ένα απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, σε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε νέο τρόπο σκέψης, νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και νέες πρακτικές.

Μεταβατικά, το λιγότερο που έχει να κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι, παράλληλα με την προσπάθεια να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη, να ανοίξει μια ειλικρινή συζήτηση με όλα τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς με στόχο να διαμορφωθεί ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο  Εξόδου από την Κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο με προτεραιότητες να:

Γίνει η κοινωνία συμμέτοχος στη λύση για τα δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, με ορατό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος

Διαμορφωθεί από κοινού με τους εργαζόμενους και άλλους φορείς ένα σχέδιο αποτελεσματικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, σε κάθε υπηρεσία, ώστε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, με περιβαλλοντικά υψηλές επιδόσεις και με ορθολογική χρήση των πόρων. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση με διάλυση της διοίκησης και μαζικές απολύσεις, χωρίς μάλιστα προοπτική απασχόλησης σε κάποια αξιοπρεπή θέση αντίστοιχη των προσόντων. Ζητούμενο είναι, λοιπόν, η μεταρρύθμιση της διοίκησης, μια μεταρρύθμιση που θα γίνει με τη συμμετοχή των υπαλλήλων, με αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας καλά παραδείγματα και πρακτικές από ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης αλλά και των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων είναι η αναγέννηση της διοίκησης προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών, η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών από τα κάτω που θα περιορίσουν την σπατάλη και θα εξαλείψουν την διαφθορά, τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και την αναποτελεσματικότητα. 
Διασφαλιστεί άμεσα η εξισορρόπηση της απώλειας εισοδημάτων με αναβάθμιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών (σε θέματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ποιότητας ζωής στις γειτονιές, συγκοινωνίες κα), ώστε να μπορούν να ζουν όλοι ανθρώπινα, ακόμα και αν έχει μειωθεί κατακόρυφα ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους. Άμεση προτεραιότητά της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η δημιουργία ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας για ανθρώπους και ομάδες που σήμερα αντιμετωπίζουν την ανεργία καθώς και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Κανένας δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες θυσίες που μαζί με το εισόδημά του συμπαρασύρουν και τον κοινωνικό ιστό και τις κοινωνικές υποδομές.

- Αναληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για απόδοση δικαιοσύνης, δημιουργία αισθήματος ισονομίας και τιμωρίας όσων καταχράστηκαν τα δημόσια αξιώματά τους για να πλουτίσουν.

-   Αναπτυχθεί μια στοχευμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής-φοροαπάτης, και  ελέγχου όλων των περιουσιών στελεχών της διοίκησης και κομματικών-πολιτικών που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αναθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών. Επιστροφή στα δημόσια ταμεία περιουσιών που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

-  Αναληφθεί πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο – από κοινού με άλλες κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις - για φορολόγηση της ιδιωτικής περιουσίας από ένα ύψος και πάνω, όπως προτείνει η σε εξέλιξη κοινή πρωτοβουλία των Ελλήνων και Γερμανών πρασίνων.

-   Προσκληθούν ειδικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές που θα στελεχώσουν – με εντολή της Βουλής - μια ανεξάρτητη επιτροπή λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και ποιο τμήμα του χρέους είναι τυχόν απεχθές με βάση το διεθνές δίκαιο.

- Ζητηθεί από την ΕΕ να εγγυηθεί τα σύνορα της χώρας (και εξωτερικά σύνορα της) ώστε να παγώσει είτε σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες είτε και μονομερώς κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Διαμορφωθεί, μέσα από διάλογο, ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της οικονομίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και να δημιουργηθούν οι όρους και οι συνθήκες για πράσινη καινοτομία και προσέλκυση κοινωνικά υπεύθυνων, πράσινων επενδύσεων κυρίως από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις. Η επιστροφή  σε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘50 και του ’60 στα θέματα περιβάλλοντος, θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να προστεθεί στο δημοσιονομικό ένα ακόμα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό χρέος. 

Δεν θα βγούμε από την σημερινή κρίση αν η σύγχυση και η απουσία πολιτικού σχεδίου γίνει συστατικό στοιχείο και του νέου κυβερνητικού σχήματος, έστω και αν η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η κυβέρνηση κινείται μόνο με ορίζοντα την επόμενη δόση, η χρεοκοπία και η έξοδός μας από την ευρωζώνη απλώς θα καθυστερήσουν λίγο περισσότερο.



 


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

05.11.2011


Ομιλία Παπανδρέου:
πολιτικός επικήδειος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Όσα στραβά κι αν έχουμε ως ελληνική κοινωνία, σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να μας αντιπροσωπεύει ένα τόσο κοντόφθαλμο και υποκριτικό πολιτικό σύστημα. Από τον πρωθυπουργό, ανίκανο για την παραμικρή αυτοκριτική, μέχρι τον κ. Σαμαρά που δε θέλει να λερώσει τα χέρια του έως τις εκλογές, κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών τους στα συμφέροντα της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η αριστερά αδιαφορεί για το αν οι άμεσες εκλογές που ζητά θα γίνουν σε συνθήκες χρεοκοπίας, οι οποίες θα εκβιάζουν την ψήφο των πολιτών.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των επομένων ημερών και τη μορφή, τη διάρκεια ή τη φυσιογνωμία του νέου κυβερνητικού σχήματος, δύο είναι τα καθοριστικά ζητήματα:
Να διασφαλιστεί ότι θα αποκρουστεί κάθε εκβιασμός για την 6η δόση την οποία έχουμε πληρώσει με τόσες θυσίες και ότι οι αναπότρεπτες πια εκλογές δε θα εμποδίσουν τη χώρα να διατηρήσει ανοικτή την ευρωπαϊκή της προοπτική, χωρίς να αναγκαστεί τον επόμενο μήνα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και σε έξοδο από την ευρωζώνη
Να ανοίξει άμεσα ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για το τι σημαίνει η νέα Δανειακή Σύμβαση για τη χώρα μας και το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ώστε η λαϊκή εντολή της νέας Βουλής να δείξει με σαφήνεια την απόφαση της για την κύρωση ή την απόρριψή της. Σε καμιά περίπτωση μια καταρρέουσα Βουλή δε νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες.
Στις ερχόμενες εκλογές, η τιμωρία των κομμάτων του πολιτικού συστήματος αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση προκειμένου να αναδειχθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος για υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και για ουσιαστικές προτάσεις για μια άλλη πολιτική βιώσιμης διεξόδου από την κρίση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916





μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


                                                                                                                                            06.11.2011
               
    

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε χαρακτηρίσει από την αρχή την προοπτική  μιας κυβέρνησης όπως αυτή που προαναγγέλθηκε ως το "μικρότερο κακό". Το πολιτικό σύστημα, με το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένη την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Βουλής, οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας, δηλαδή την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη ώστε χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, να την οδηγήσει σε εκλογές.
Ταυτόχρονα, η αυριανή κυβέρνηση οφείλει από την πρώτη μέρα να δείξει ένα άλλο πρόσωπο απέναντι σε ζητήματα διαφάνειας και συμπεριφοράς απέναντι στην κοινωνία ως ελάχιστο δείγμα  απογαλακτισμού από τα κόμματα που θα την στηρίζουν.


Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916




[1] Με βάση τον ισχύοντα νόμο (άρθρο 13, παρ.1, περ. δ) μπορεί οι επενδυτές να εισπράττουν έως και 144 ευρώ/MWh, δηλαδή με βάση την ενέργεια που υπολογίζεται να παράγεται στη ΜΠΕ, οι παραγωγοί θα έχουν έσοδα γύρω στα 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο
[2] Σύμφωνα με την νομοθεσία από τα έσοδα του επενδυτή, το 1.7% κατευθύνεται προς τους ΟΤΑ και το 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές
[3] Οι θέσεις και πρωτοβουλίες του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ για τα θέματα ενέργειας  
-          Τα νησιά του Ν. Αιγαίου να ακολουθήσουν τον δρόμο του Γκιούσινγκ/ Güssing,  
[4] Λίστα ethical banks: Charity Bank, Βρετανία, Triodos Bank, Zeist, Ολλανδία (επίσης σε UK, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία), Co-operative Bank και  Reliance Bank, Βρετανία, Shared Interest, στη Βρετανία, που ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε αναπτυγμένο/αναπτυσσόμενο κόσμο,  Cultura Bank, Νορβηγία. GLS Βank, και EthikBank, Γερμανία, Banca Etica, Ιταλία, MagNet Community Bank, Ουγγαρία, JAK members bank, Σουηδία, interest-free bank, Crédit coopératif και NEF, Γαλλία, The Alternative Bank Schweiz, Ελβετία, Umweltbank, Γερμανία, ShoreBank, ΗΠΑ, Citizens Bank, ΚαναδάςRSF Social Finance, San Francisco και New York, ΗΠΑ, Prometheus, Νέα Ζηλανδία
[5] Κοινωνικά υπεύθυνα ταμεία αλληλοβοήθειας (Socially responsible mutual funds) έχουν σημαντική παρουσία και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200 επενδύοντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά υπεύθυνα προγράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: