slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συμπεράσματα Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου της Ρόδου

Από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έγιναν γνωστά τα συμπερασμάτων από τα τέσσερα workshop (εργαστήρια) που πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου, όπως τα παρουσίασαν σήμερα οι συντονιστές και η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης.
Ρόδος, 1.10.2011

ελληνο-ρωσικο επενδυτικο συνεδριο: νεοι οριζοντεσ για οικονομικες,
τουριστικεσ και εμπορικεσ σχεσεισ
περιφέρεια νοτίου αιγαίου
ρόδος 30/09/2011-02/10/2011

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.»
Οι εργασίες του πρώτου workshop επικεντρώθηκαν γύρω από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που ευνοούν και διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, τους τομείς που υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία, καθώς και τα προβλήματα που εμποδίζουν την ευόδωση επενδυτικών συνεργασιών.

ΔΙΜΕΡΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναφορικά με το υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής συνεργασίας οι κυριότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών περιλαμβάνουν τη συμφωνία για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων, τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, τη συμφωνία διεθνών οδικών και αεροπορικών μεταφορών, τη συμφωνία για τη συνεργασία στο αγροτικό τομέα, τη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Οι παραπάνω συμφωνίες, καθώς και το γεγονός ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών σχέσεων αυξήθηκε το 2010 κατά 22%, αποτελούν απόδειξη ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν προοπτική σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς για περαιτέρω συνεργασία και επενδύσεις.

Η αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές, και η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην ρωσική αγορά αποτελούν χωρίς αμφιβολία απόδειξη της δυναμικής που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Παρόλα αυτά,  στον τομέα των επενδύσεων η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιείται στη Ρωσία ανέρχεται στις 20, την ίδια στιγμή που οι κυπριακές εταιρείες φτάνουν τις 1.650.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Οι τομείς που παρουσιάζουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι:
·                     ο τουρισμός.
·                     ο πολιτισμός
·                     η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
·                     τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα
·                     η έρευνα και η καινοτομία
·                     οι μεταφορές
·                     η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός τομέας
·                     ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην εφαρμογή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μέσω της χρήσης συμπληρωματικών ιδιωτικών κεφαλαίων προς τα διαθέσιμα δημόσια και μέσω της μεταβίβασης των αντίστοιχων κινδύνων στον ιδιωτικό τομέα δημιουργούν κίνητρα για τη μεγαλύτερη επιμέλεια στην υλοποίηση των έργων και συμβάλουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος (Το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η γέφυρα Ριο-Αντίρριο, είναι μερικά από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιήθηκαν μέσω ΣΔΙΤ).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ
Οι ρώσοι σύνεδροι αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρώσοι επενδυτές στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν συνεργασίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν :
·                     Στη γραφειοκρατία, και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση μιας απόφασης ή για αδειοδότηση.
·                     Στις αδιαφανείς διαδικασίες και στην έλλειψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 90η της παγκόσμιας κατάταξης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 142 χώρες.
·                     Στο «θολό» ακόμα επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο δεν παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις και πληροφορίες για τους ξένους επενδυτές (π.χ. για τις ευνοϊκές διατάξεις, για το ποσό που μπορούν να επενδύσουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών…).
·                     Στην έλλειψη ενός σταθερού και ασφαλούς φορολογικού πλαισίου.
·                     Στο ζήτημα της βίζας. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την επιτάχυνση, απλοποίηση, και μείωση του κόστους στις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας, οι Ρώσοι επιχειρηματίες ζήτησαν να ληφθούν και άλλα μέτρα. Αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Φινλανδικής πρεσβείας στη Μόσχα, στην οποία μόνο στον τομέα των θεωρήσεων βίζας εργάζονται 70 άτομα για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των ρώσων υπηκόων.


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Βασικός στόχος των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων είναι να διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων, να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και την οικονομία, να καλύψουν υφιστάμενα νομικά κενά και σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων και δυσχερειών. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι σημαντικές και πιστεύουμε πως ξένοι επενδυτές θα θελήσουν να τις εκμεταλλευτούν.

Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει:
·                     Το Ν. 3894/2010 για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Επιπλέον, ο εθνικός φορέας «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Invest in Greece), θα λειτουργήσει ως «υπηρεσία μιας στάσης» (One-stop-shop) για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων και μεγάλων έργων.
·                     Το Ν.3978/2011 περί αγοράς ακινήτων στην παραμεθόριο. Με το νέο νόμο καταργείται πλέον ο πολύμηνος και γραφειοκρατικός έλεγχος του Υπουργείου Άμυνας για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε..
·                     Το Ν.3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, συστήνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Με το ταμείο αυτό εξορθολογίζεται η αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας της Ελλάδας, μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της χορηγίας κινήτρων σε μεγάλους επενδυτές.

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
ΧΩΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ 1ου ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ




Ρόδος, 1.10.2011

ελληνο-ρωσικο επενδυτικο συνεδριο:νεοι οριζοντεσ για οικονομικες,
τουριστικεσ και εμπορικεσ σχεσεισ

περιφέρεια νοτίου αιγαίου
ρόδος 30/09/2011-02/10/2011


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

«Χρήση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση μια έξυπνης πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης»


Στο WORK SHOP 2 συμμετείχαν 15 ομιλητές και παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέροντα θέματα, μεταξύ των οποίων: Η αντιμετώπιση πετρελαϊκών ρυπάνσεων και καταλοίπων, τόσο σε δεξαμενόπλοια και δεξαμενές, όσο και στο έδαφος και στο περιβάλλον της δραστηριοποίησης, οι ενεργειακές δυνατότητες αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον ελληνικό χώρο και στα νησιά μας, ενώ επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στην ανακύκλωση δομικών αποβλήτων και προϊόντων εκσκαφών, στοιχείο που μπορεί να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στα νησιά (με μόνιμα, αλλά και φορητά συστήματα ανακύκλωσης των εν λόγω προϊόντων).

Εν συνεχεία η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στα νησιά και η αναγκαιότητα αξιοποίησης στο έπακρον της ανακύκλωσης και της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης), οι σύγχρονες και οικολογικές μέθοδοι εντοπισμού μετάλλων, υδρογονανθράκων, πετρελαίου και λοιπών πόρων σε μεγάλα βάθη με μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από την κλασσική μέθοδο (σεισμική ανίχνευση), τα πρωτοπόρα βυθιζόμενα συστήματα ιχθυοκαλλιεργειών ανοικτής θάλασσας με την υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο καθαρισμός επιφανειών, η αποξείδωση μετάλλων, η προστασία οπλισμού κτιρίων από διάβρωση με επιφανειακή επέμβαση (σε πολλά νησιά αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα από αυτό το φαινόμενο).

Τέθηκαν ζητήματα για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος των νησιών μας, για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της λεγόμενης «Πράσινης Τεχνολογίας», όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο για επενδύσεις. Ενημερωθήκαμε για σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους επεξεργασίας-καθαρισμού αστικών λυμάτων με τη χρήση βακτηρίων και ημιπερατών μεμβρανών, για την εξελικτική πορεία μιας μικρής ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, που αξιοποίησε την καινοτομία, τις φυσικές πρώτες ύλες (όπως η προπόλη) και σήμερα έχει μεγάλη δυναμική και «οικολογική νοημοσύνη», με αποτέλεσμα να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση και για τα καινοτόμα μηχανήματα εκσκαφής ορυγμάτων (συμπιεσμένων εδαφών) για την εγκατάσταση σωλήνων και καλωδίων χωρίς τις κλασσικές οχλούσες, υψηλού κόστους και χρονοβόρες εκσκαφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τέλος παρουσιάστηκε το μεγάλο πρόβλημα από τους διοικητικούς φραγμούς, που έχουν σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, όπως οι τελωνιακές διαδικασίες, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και λοιπά. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι «υπάρχει περιτοίχιση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ακολουθία με την Ελλάδα».

Εν κατακλείδι από αυτό το Συνέδριο θα πρέπει να δημιουργηθούν δεσμοί μόνιμης συνεργασία.   

Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού
Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος
και Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης





Ρόδος 01/10/2011

ελληνο-ρωσικο επενδυτικο συνεδριο:νεοι οριζοντεσ για οικονομικες,
τουριστικεσ και εμπορικεσ σχεσεισ

περιφέρεια νοτίου αιγαίου
ρόδος 30/09/2011-02/10/2011


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 3ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

“ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ»

Θέματα που αφορούν ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΜΠΟΔΙΑ στη γρήγορη ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς και την καλή παρουσία του προορισμού

·                     ΘΕΜΑ visa, οι Τ.Ο. να γίνουν visa centers και απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες.
·                     Προτάθηκε στις charter πτήσεις να εκδίδεται η visa στο τέλος της πτήσης ακόμη και λήψη visa ηλεκτρονικά.
·                     Βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις διμερείς σχέσεις, απλοποίηση στις διαδικασίες επενδύσεων.
·                     Να μειωθούν τα αρνητικά δημοσιεύματα, να ενισχυθεί η αντικειμενική παρουσίαση στα ΜΜΕ. Να δίνουμε σε τακτική βάση και αν χρειαστεί να επινοήσουμε τα καλά γεγονότα.
·                     Να δώσει έμφαση το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας στα Ρωσικά ΜΜΕ και να αναπτύξει πιο στενή συνεργασία.
·                     Πολύ μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια. Δύο ώρες στέκονται στην ουρά οι τουρίστες για να περάσουν το αεροδρόμιο όταν έρχονται. Είναι οργανωτικό θέμα οργανωτικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο.
·                     Να θεσπιστεί η παροχή βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες που ανοίγουν νέες κατευθύνσεις πχ σε νέα μικρότερα νησιά. Τα τέλη στις μικρότερες πόλεις να μειωθούν για να ανοίξουν νέοι τουριστικοί προορισμοί για τη Ρωσική αγορά.
·                     Να εγγυηθούμε την ασφάλεια για τους πελάτες γιατί οι εμπειρίες τους από την Τουρκία δεν είναι θετική
·                     Μεγάλες ουρές κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο Ρόδου και στις άλλες ελληνικές περιοχές,.


ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
·                                 Δεν υπάρχει οργανωμένο μάρκετινγκ, απαιτείται συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων τουρισμού των δύο χωρών για να αυξηθούν τα νούμερα (αφίξεις).
·                                 Στρατηγική συνεργασία υπουργείων τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας, να αλλάξει ο τρόπος προβολής και το μάρκετινγκ για να έχουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις.
·                                 Να ενισχυθεί η παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα για να στηριχθεί το τουριστικό ρεύμα και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό θα φέρει ακόμη πιο κοντά τους δύο λαούς και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις και την τουριστική κίνηση προς τις δύο κατευθύνσεις.
·                                 Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και τα κοινωνικά δίκτυα, να πλησιάσουμε τον τελικο καταναλωτή, γιατί ο Ρώσος συμβουλεύεται τα κοινωνικά δίκτυα, B2C.
·                                 Για τη Β2Β αγορά, να δώσουμε έμφαση στις σχέσεις και τις προσωπικές επαφές. Παράλληλα με τις συμβατικές  ενέργειες προβολής να ενισχυθούν και οι υπηρεσίες διαδικτύου.
·                                 Η Ελλάδα να προβληθεί ως προορισμός των 4 εποχών δημιουργώντας τις αντίστοιχες υποδομές.
·                                 Να ανεβάσουμε τις τιμές των ξεν/χείων γιατί οι υποδομές και τα προϊόντα που προσφέρουμε είναι υψηλού επιπέδου.
·                                  Περισσότερο ανθρώπινο και βιωματικό μάρκετινγκ, η πραγματική σχέση και φιλία μετράει στην ανάπτυξη της αγοράς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
·                                             Προτάθηκε από τον πρόεδρο ΟΤΕΚ, κ. Λοίζο Σορωνιάτη, η δημιουργία σχολής κρουαζιέρας, αναγνωρίζοντας την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
·                                             Εκπαίδευση σπουδαστών από τη σχολή της Ρόδου στην Ακαδημία Τουρισμού της Μόσχας και το αντίθετο.
·                                             Προτάθηκε η Ρώσικη γλώσσα να διδάσκεται στην ΑΣΤΕΡ και τις άλλες σχολές ξεν/κής εκπαίδευσης, αντίστοιχα δε, η Ελληνική γλώσσα στους σπουδαστές της Ακαδημίας Τουρισμού της Μόσχας.
·                                             Επί πλέον προτάθηκε να αναπτυχθούν προγράμματα Ρωσοφωνίας σε όλες τις σχολές ξεναγών της χώρας.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
·                     Σήμερα ο τουρισμός από τη Ρωσία έχει περίοδο 190 περίπου διανυκτερεύσεων με τάση να επιμηκυνθεί. Η διάρκεια δε της παραμονής των Ρώσων είναι από τις μεγαλύτερες, πάνω από 12 διανυκτερεύσεις.
·                     Στόχος, 250.000 αφίξεις για τη Ρόδο και το 1.000.000 για την Ελλάδα, το 2012
·                     Ο προορισμός διαθέτει άρτιες ξεν/χειακές υποδομές, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τον Ρώσο τουρίστα και εκπαιδευμένο προσωπικό. Επί πλέον προσφέρει υποδομές για συνεδριακό τουρισμό και εγκαταστάσεις spa για τουρισμό ευεξίας.
·                     Ο προορισμός είναι κατάλληλος για πολύ διαφορετικές ομάδες πελατών και έχει μπει δυναμικά στις οικογενειακές διακοπές που είναι η βάση, παρατηρείται δε η τάση για τις All Inclusive διακοπές.
·                     Το 89% των Ρώσων, την ημέρα της αναχώρησής τους, δηλώνουν στα ερωτηματολόγια των tour operators ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
·                     Είναι ευχάριστο να πουλάς την Ελλάδα, οι διακοπές για τους περισσότερους Ρώσους είναι η θάλασσα. Οι θαλάσσιες διακοπές είναι ωραίες στην Ελλάδα, η φύση, η κουζίνα υπέροχη, το κρασί πολύ ξεχωριστό, είναι κατάλληλη για όλες τις κατηγορίες πελατών. Οι οικογένειες αποτελούν το 80%, ρομαντικά ζευγάρια, εξειδικευμένα πακέτα, επιχειρηματικός τουρισμός, τουρισμός υγείας, θαλασσοθεραπεία. Δεν εχουν αναπτυχθεί όλες οι μορφές και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο.
·                     Έμφαση δίνεται από τους Ρώσους τουρίστες επίσης στον εναλλακτικό τουρισμό, πολιτιστικό, αθλητικό. 
·                     Οι κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας είναι ιδανικές για τις μεγάλες ηλικές ιδιαίτερα τους χαμηλούς μήνες. Προσφέρουμε καλοκαίρι και μεγάλη κολυμβητική περίοδο, όταν στη χώρα τους έχουν ήδη βαρύ χειμώνα όπως πχ στην περιοχή της Σιβηρίας που έδειξε ενδιαφέρον για διακοπές στη χαμηλή περίοδο.
·                     Για το λόγο αυτό, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι στόχος εφικτός για τη Ρόδο και άλλα νησιά. Πρέπει όμως να δούμε ΤΙ ΕΜΕΙΣ προσφέρουμε στο Ρώσο τουρίστα πχ θερμαινόμενες πισίνες, θαλασσοθεραπεία, ποδήλατο κλπ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΖΟΥ-ΔΙΑΚΟΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ
ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΟΝΙΣΤΡΙΑ 3ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΑΓΣΤΗΡΙΟΥ


Ρόδος, 1.10.2011

ελληνο-ρωσικο επενδυτικο συνεδριο:νεοι οριζοντεσ για οικονομικες,
τουριστικεσ και εμπορικεσ σχεσεισ

περιφέρεια νοτίου αιγαίου
ρόδος 30/09/2011-02/10/2011


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΣΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ »

Στο 4ο Workshop του Ελληνορωσικού Συνεδρίου, με θέμα την ενίσχυση των δεσμών εξωτερικού εμπορίου, την ενθάρρυνση των αμοιβαία ωφέλιμων οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση των μεταφορικών υποδομών αντλήθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Στον πρωτογενή τομέα, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του, είναι πέραν της παραγωγής ασφαλών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη («Ανάπτυξη Συστήματος Εδαφολογικών και Αρδευτικών Γεωπληροφοριών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την Αειφορική Διαχείριση της Γεωργικής Γης») και η «Χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον πρωτογενή τομέα (ΤΠΕ).

 Η εξωστρέφεια των προϊόντων μπορεί να επιτευχτεί με προώθηση και πώληση μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (social media) και διαδικτυακών καταστημάτων (e-shops).

Οι πρωτοπόρες μέθοδοι προώθησης και πώλησης των προϊόντων (νέες συσκευασίες, λογότυπα, e-marketing, websites) θα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλούς προϊόντος με στόχο τη στροφή της παραγωγικής διαδικασίας σε καθετοποιημένη καλλιέργεια εξαγωγικού χαρακτήρα.

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι, η ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα και η σύνδεση με τον τουρισμό. Αυτό είναι εφικτό, μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής.

Βασική προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη είναι η καλύτερη οργάνωση των παραγωγών και ο σωστός προσανατολισμός του μάρκετινγκ.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία κεντρικού καταστήματος ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Μόσχα, με δικτύωση σε όλη την Ρωσία. Από την Μόσχα περνάει το 40% του εμπορίου της Ρωσίας.

Δεν ενθαρρύνονται οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες αλλά οι συλλογικές, με αξιοποίηση των οδηγιών από τα άμεσα εμπλεκόμενα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια, μπορούν να είναι εγγυητές για συμφωνίες εξαγωγικής δραστηριότητας που δύνανται να προκύψουν.

Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι μεγάλα και δημιουργούν προβληματισμό στους δυνητικούς επενδυτές. Τονίστηκε, ότι, τα επιμελητήρια σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής ενός επενδυτή για τις όποιες σχετικές εγκρίσεις.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ισχυρός ρόλος στις περιφερειακές δομές, ώστε να διασφαλισθεί η επωνυμία (branding) των τοπικών προϊόντων.

Στους υπόλοιπους τομείς, τονίσθηκε από τους σύνεδρους, η ανάγκη για επενδύσεις στην υγεία, στην κοινωνική αλληλεγγύη στις μεταφορές (χώροι στάθμευσης οχημάτων) και στις θαλάσσιες υποδομές (μαρίνες, υδατοδρόμια- υδροπλάνα).

Στις μεταφορές έγινε αναφορά στην δημιουργία σταθερού πλαισίου στις συνδέσεις της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα κατά την χειμερινή περίοδο. Οι ελλείψεις σε υποδομές, μπορούν να μετατραπούν σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Το δίκτυο μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να είναι σε δωδεκάμηνη βάση, αφού υπάρχουν οι υποδομές. Η Ελλάδα έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα όσο αναφορά τον τουρισμό, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ζήτηση και για άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων και δράσεων, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και των επιχειρήσεων μας.

 Επίσης έγιναν προτάσεις που αφορούν επενδύσεις σε θέματα ύδρευσης-αποχέτευσης, εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφορά έγινε και στο real estate, όπου οι τιμές αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα προσφέρονται για επενδύσεις τόσο σε αγορά δεύτερης  κατοικίας, όσο και για επενδύσεις σε ακίνητα μέσα στα αστικά κέντρα.

Από την Ρωσική πλευρά τονίστηκε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σοβαρός συνομιλητής, αλλά πρέπει οι Ρώσοι να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως και οι Έλληνες βλέπουν στην Ρωσία τις επενδύσεις τους μακροπρόθεσμα. Για να συμβεί αυτό, σημαντικό ρόλο έχει η στρατηγική που θα χαραχθεί και η σοβαρότητα του πλάνου που θα υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ρωσικό επιμελητήριο, τόνισε ότι μπορεί να είναι εγγυητής για συμφωνίες εξαγωγικής δραστηριότητας που θα προκύψουν προς την Ελλάδα πχ σιτάρι, ρύζι, τεχνολογίες. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να υπάρξει από την Ελληνική πλευρά.

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στις δράσεις του υπουργείου εξωτερικών, σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν μικτές διυπουργικές επιτροπές, επιχειρηματικές αποστολές αλλά και διάφορα συνέδρια-ημερίδες που σκοπό έχουν την δημιουργία μίας δυνατής και σταθερής συνεργασίας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΜΠΑΚΑΣ
ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ 4ου ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: