Έντονος αναβρασμός αλλά και δυσαρέσκεια αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγχώνευση των τριών Μετοχικών Ταμείων και την εν συνεχεία υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί στις τάξεις των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι επικεφαλής των ενώσεων των απόστρατων έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα εξαιτίας και της «σιωπής» του κ. Βενιζέλου στο από μηνός αίτημά τους να... |
συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τα σχέδια που προωθεί για την εξυγίανση των Μετοχικών τους Ταμείων.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, οι απόστρατοι επανήλθαν στο παραπάνω αίτημά τους και με νέα επιστολή τους προς τον κ. Βενιζέλο, αφού σημειώνουν ότι είναι το βασικό θέμα που τους απασχολεί, εν συνεχεία τονίζουν πως αισθάνονται ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν στα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά τους ερήμην τους:
«Ως φορείς εκπροσώπησης των μετόχων και μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. και των Σ.Α., που αποτελούμεθα από 400.000 οικογένειες, σας γνωρίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, διεκδικούμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης ενός εκάστου Μετοχικού Ταμείου ξεχωριστά, με συγκεκριμένα δεσμευτικά και θεσμοθετημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, η ενδεχόμενη μετατροπή των Μετοχικών μας Ταμείων σε κοινά Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και η εκχώρηση της αρμοδιότητάς τους στο υπουργείο Εργασίας δημιουργούν εις βάρος μας ανατροπή της μετοχικής - μερισματικής σχέσης μας με αυτά και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τα έννομα συμφέροντα μας. Άλλωστε, οι εργασιακές μας σχέσεις ουδέποτε υπόκειντο είτε στο Εργατικό Δίκαιο είτε στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι απόστρατοι.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα που αφορά στην υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων στο υπουργείο Εργασίας είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα», προκαλώντας έτσι την αποστολή της πρώτης σχετικής επιστολής προς τον κ. Βενιζέλο, την οποία και υπέγραφε το σύνολο σχεδόν των ενώσεων των απόστρατων.
Η «κρυφή κυβερνητική ατζέντα» και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων
του Νικόλαου Χρ. Φατούση*
Η κυβέρνηση με τη συγχώνευση και την εν συνέχεια υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας, είναι προφανές ότι προσπαθεί να διαλύσει τα τρία Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Με το πρόσχημα ότι τα Μετοχικά Ταμεία αντιμετωπίζουν εκτενώς σοβαρά προβλήματα, το ΥΠΕΘΑ προχωρεί, χωρίς κανένα διάλογο με τις Ενώσεις Αποστράτων, την ως άνω συγχώνευση των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. σε ένα ευρύτερο σχήμα επικουρικών ταμείων του δημόσιου τομέα.
Πρόκειται για μια ενέργεια που σαν στόχο έχει το μέρισμα που λαμβάνουν τα εν αποστρατεία στελέχη να μην υπερβαίνει στην καλύτερη περίπτωση το 20% των συντάξιμων αποδοχών τους, κάτι που στην πράξη θα σημαίνει ότι το μέρισμα μπορεί να μειωθεί έως και 50% σε σχέση με σήμερα. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία εξαθλίωσης και γενικότερης υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της καθημερινής ζωής των αποστρατευθέντων στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη και το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον. Η μεθοδευμένη λύση της συγχώνευσης και με πρόσχημα να «σωθεί» το ΜΤΣ έχει και μία άλλη παράμετρο: Αναμένεται ότι θα υποβαθμίσει το ΜΤΝ και το ΜΤΑ, χωρίς ταυτόχρονα να επιφέρει και την προσδοκώμενη λύση για το ΜΤΣ. Η ένδεια εκτιμάται ότι θα εξαπλωθεί σε ευρύ φάσμα των εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελεχών, αφού η όποια μείωση πραγματοποιείται στο καταβληθέν μέρισμα επιφέρει και ανάλογη μείωση στο ΒΟΕΑ (προικοδότηση).
Αντί οι κυβερνώντες να προσπαθήσουν να εξυγιάνουν/βοηθήσουν τα τρία Μετοχικά Ταμεία και κυρίως του Σ.Ξ., επιδιώκουν να τα εντάξουν συνολικά σε έναν άλλο προβληματικό οργανισμό, το ΙΚΑ, προβλέποντας ταυτόχρονα και την ένταξη της περιουσίας και των κληροδοτημάτων τους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα Μετοχικά Ταμεία πρέπει πρώτα να εξυγιανθούν, εν συνεχεία να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και τότε μόνο θα πρέπει να ξεκινήσει να συζητά κάποιος το ενδεχόμενο ενοποίησής τους.
Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η κυβέρνηση οφείλει, αφενός, να σταματήσει να εργάζεται πάνω στο θέμα έχοντας «κρυφή ατζέντα», αφετέρου, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους απόστρατους και να συζητήσει τα πάντα μαζί τους γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά καταρχάς τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
_____________________________________________
* Ο Νικόλαος Χρ. Φατούσης είναι Αντιναύαρχος Π.Ν. Επίτιμος Διευθυντής Β' Κλάδου ΓΕΕΘΑ, Μέλος Τομέα Άμυνας της ΝΔ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος (Ν. Ευβοίας).
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 31/03-06/04/11 - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ)
(Σ.Λ.)
staratalogia.blogspot.com
Το είδαμε στο φιλικό μας ιστολόγιο: armyalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου