slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη για τις καταστρεπτικές συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό

Η αύξηση του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το τιμολογιακό μειονέκτημα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές, των οποίων ο ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7% (Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%) αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ζητεί από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια τόσο καταστροφική κίνηση για τον Τουριστικό Κλάδο, προσφέροντας ένα χωρίς προηγούμενο «δώρο» στις ανταγωνίστριες προς εμάς τουριστικές χώρες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Προεδρίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού έχει ως εξής:

«Οι πανελλήνιες ενώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξέδωσαν δελτία τύπου εκφράζοντας την απόγνωση του κλάδου για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 18%, που θα επιφέρει την κατάρρευση της τουριστικής οικονομίας με μείωση εσόδων και αύξηση της ανεργίας.

Επειδή:

1. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το τιμολογιακό μειονέκτημα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές, των οποίων ο ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7% (Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%).

2.Ακόμα και σε χώρες των οποίων η οικονομία δεν στηρίζεται στον τουρισμό, ο ΦΠΑ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, π.χ. Γερμανία 7%, Ολλανδία 8% και Γαλλία 5,5%.

3.Η διεθνής εμπειρία, έχει αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης άρα μείωση εσόδων, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Κράτος. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολύ δε περισσότερο, σε περιπτώσεις όπου ένας τουριστικός προορισμός, όπως στην παρούσα φάση η χώρα μας, έχει κακή εικόνα στη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα των γνωστών γεγονότων.

4.Η φετινή μείωση των εσόδων από τον τουρισμό υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί περίπου στο 10%, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρθηκαν ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του μέτρου της επιδότησης εργασίας και της απορρόφησης εκ μέρους των επιχειρήσεων των αρχικών αυξήσεων του ΦΠΑ.

5. Μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και είναι βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει σε κατάρρευση, παρασύροντας και τα έσοδα του Κράτους.

6. Μια τέτοια απόφαση θα είναι μια κίνηση καθαρά «αυτοκτονική» και με βεβαιότητα, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας.

7.Αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ θα είναι η απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ, η πλήρης ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης, και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας,

Ερωτάσθε ως μέλη της κυβέρνησης «όλων των Ελλήνων» Γ.Α. Παπανδρέου εάν προτίθεσθε να προχωρήσετε σε μια τόσο καταστροφική κίνηση για τον Τουριστικό Κλάδο, προσφέροντας ένα χωρίς προηγούμενο «δώρο» στις ανταγωνίστριες προς εμάς τουριστικές χώρες?

Ηράκλειο 14/9/2010

Ο Ερωτών

Μανώλης Κ.Κεφαλογιάννης
»

Δεν υπάρχουν σχόλια: