Περισσότερα από 10 χρόνια η πολιτική -και εκκλησιαστική- ζωή του τόπου ταλανίζεται από τις περιώνυμες ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Ι. Μ. Βατοπεδίου και του Δημοσίου.
Η υπόθεση, που κατέληξε προ διετίας στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν φώτισε την ελληνική κοινή γνώμη, αφού δεν εκδόθηκε κοινό πόρισμα των κομμάτων, αλλά κάθε κόμμα που συμμετείχε στην Επιτροπή κατέθεσε το δικό του.
Αυτό δεν ικανοποίησε το κυβερνών κόμμα και συστήθηκε Προανακριτική Επιτροπή, με τη ΝΔ να διαπράττει κατ' αρχάς το λάθος της συμμετοχής της (αφού δεν προέκυψε εντωμεταξύ κάποιο καινούριο στοιχείο και αφού ήδη είχε εκδώσει δικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο 'δεν υπήρχε θέμα') και στη συνέχεια το δεύτερο λάθος να αποχωρήσει και να μη μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει τα καινούρια δεδομένα που προέκυψαν (που στην πραγματικότητα δεν είναι καινούργια, υπήρχαν, αλλά τώρα αναδείχθηκαν - κι αυτό σίγουρα προκαλεί κάποια ερωτηματικά, γιατί τώρα).
Αυτό το οποίο αναδείχθηκε πρόσφατα είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο! Και δεν υπάρχει, διότι από τις αλλεπάλληλες εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών δεν αποδείχθηκε ζημία του φερομένου ως ζημιωθέντα. Πέραν τούτου, όμως, παραβλέφθηκαν και δύο άλλα επιχειρήματα επ' αυτού.
Πρώτον ότι δεν υφίσταται ζημία από πράξη του Δημοσίου προς το Δημόσιο (η Ι. Μονή είναι ΝΠΔΔ). Μπορεί να γίνει λόγος μόνον για παραλείψεις ή άστοχες ενέργειες υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και δεύτερον ακόμη και οι ενδεχόμενες παραλείψεις δεν συνιστούν οικονομικό σκάνδαλο χωρίς χρηματισμό των εμπλεκομένων.
Ούτε από τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλ' ούτε και από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από τις εργασίες της Προανακριτικής προέκυψε κάποιος δόλιος χρηματισμός, που να βαρύνει πολιτικό ή υπηρεσιακό παράγοντα.
Αλλά, ελεγκτέα είναι και η απόφαση της Προανακριτικής να διατάξει νέες πραγματογνωμοσύνες από ελληνικά και αλλοδαπά όργανα. Και είναι ελεγκτέα, διότι αν το Δημόσιο αμφισβητεί τα πορίσματα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, θα πρέπει τότε οι χιλιάδες αποφάσεις που πήρε το Σώμα αυτό να επανεξεταστούν! Ένα Σώμα που δεν εκτιμάται από το κράτος, γιατί οι αποφάσεις του πρέπει να θεωρούνται έγκυρες από τους πολίτες;
Επομένως, αν και οι νέες πραγματογνωμοσύνες καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, τότε θα μείνει η κατασυκοφάντηση του μοναχισμού και συνακόλουθα της Ορθοδοξίας και ταυτόχρονα θα ενδυναμώσουν οι υπόνοιες ότι το 'σκάνδαλο' ήταν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ, προκειμένου να επιτευχθεί η ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τότε, θα αποδειχθεί ότι πολλά από τα 'σκάνδαλα' είναι συμπτώματα μιας εσωτερικής σήψης του πολιτικού συστήματος, που το ίδιο το σύστημα εμφανίζει είτε για να αποκρύψει άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, είτε για να καρατομήσει πρόσωπα, είτε για να σκιάσει ιδέες.
Ως κατακλείδα, η παράθεση είδησης από την εφημ. 'Χρόνος' της Κομοτηνής, όπου ο ηγούμενος Εφραίμ προεξήρχε στην Παναγιά Παντάνασσα του Μετοχίου της Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων, στη λιτάνευση και περιφορά της θαυματουργής εικόνας, στην ολονύκτια αγρυπνία, με πλήθος πιστών που μεταφέρθηκαν απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Αν τελικά, η Προανακριτική Επιτροπή δεν αποδείξει τέλεση αδικημάτων, τι θα πουν σ' όλον αυτόν τον κόσμο, όσοι δημιούργησαν 'πολιτικό' σκάνδαλο;
Πηγή: voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου