«Το Κάστρο, πύργοι και μύθοι, οικόσημα κατακτητών και εικόνες αγίων. Οι απόγονοί τους στις αγορές καταμετρούν τις ψυχές της θυσίας, αιώνες τώρα επαναλαμβάνεται η απορία της ιστορίας για το γκρέμισμα των ναών».
Το να είσαι 14 χρόνια βουλευτής και 4 φορές υπουργός δεν σημαίνει πως η πολιτική σε κέρδισε καθ' ολοκληρίαν. Τρία βιβλία, «Το βυζαντινό πάρκο Τραγαίας», η ποιητική συλλογή «Οκτάνεμα», «Η Αγία Αικατερίνα Οίας» και το νεόκοπο «Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του - Ενας διαχρονικά ενεργός μεσαιωνικός οικισμός», εκδόσεις Μίλητος, με φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, αποδεικνύουν και άλλες πνευματικές ανησυχίες.
Κυκλαδίτης στην καταγωγή ο Γιώργος Ανωμερίτης, μας παρουσιάζει ένα καλαίσθητο λεύκωμα 212 σελίδων με 175 φωτογραφίες με εισαγωγικό σημείωμα του φιλόλογου - παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσελίκα, εμπλουτισμένο με 13 χρησιμότατους πίνακες. Πρόκειται για την ιστορία του νησιού διαχρονικά από την αρχαία Καλλίπολη μέχρι τη σημερινή Χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεσαιωνικό φράγκικο κάστρο, τους οικισμούς του και τα μνημεία του.
Ο συγγραφέας εξιστορεί λιτά τις μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας Νάξου, οι οποίες με πλούσια κινητή εικονογραφία κοσμούν το Κάστρο, το Μπούργκος και τις νεότερες συνοικίες της Χώρας. Ναούς, καθολικούς και ορθόδοξους, οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με την εκπαιδευτική και πολιτιστική εξέλιξη της μεταβυζαντινής Νάξου. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει σύντομες αναφορές στη Βενετία και το Δουκάτο του Αιγαίου, στη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, για να σταθεί ιδιαίτερα στο κάστρο, το οποίο ολόρθο δεσπόζει της Χώρας, της πρωτεύουσας της Νάξου. Ενα κάστρο, όπως παρατηρεί και ο συγγραφέας, από τα ελάχιστα της χώρας, το οποίο από την ίδρυσή του, λίγο μετά το 1207, παραμένει σήμερα συνεχώς κατοικημένο.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου