slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το μικρόβιο της «αποστασίας» και στην Αυτοδιοίκηση; Του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγος & Σ.Ο.Π.Α. (Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης)

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από αποστασίες στο Κοινοβούλιο και στον περαιτέρω εκμαυλισμό της πολιτικής ζωής της χώρας. Δεν θα μπορούσε το μικρόβιο της αποστασίας να μη «μολύνει» και την Αυτοδιοίκηση. Σε λίγο καιρό, οι δήμοι σε όλη τη χώρα θα φέρουν προς έγκριση, ψήφιση, τον προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους. Το όραμα της κάθε δημοτικής αρχής «καθρεπτίζεται» μέσα από τα προς έγκριση ποσά που θα δαπανηθούν. Μέσα υπάρχουν έσοδα, έξοδα, σε κουτάκια κωδικών για τήρηση νομιμότητας! Σύμμαχος κάθε δημοτικής αρχής για να ψηφιστεί είναι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όλοι όσοι εξελέγησαν με το «δικό» της ψηφοδέλτιο. Τι γίνεται όμως όταν μια ομάδα συμβούλων της πλειοψηφούσας αρχής, ή έστω και ένας μεμονωμένος, καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό συντασσόμενοι με την αντιπολίτευση και θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης:

Το θέμα δεν είναι νομικό αλλά ηθικό και πολιτικό. Έγκλημα «καθοσιώσεως» χαρακτηρίζεται η δημοτική «αποστασία» από την κάθε δημοτική αρχή. Αλλαγή στόχων, αδυναμία ηγεσίας και προσανατολισμού αντιτείνουν οι «αποστάτες». Η κοινωνία στο σύνολό της δεν θεωρεί πρέποντα και ηθικό τον τρόπο με τον οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την πλειοψηφούσα παράταξη «μεταπηδούν» τόσο εύκολα στην άλλη πλευρά, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και οδηγώντας τη δημοτική αρχή αλλά και τους πολίτες σε τρομερά αδιέξοδα, οικονομικά και κοινωνικά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σύμφωνα με τις έρευνες, οι πολίτες επιλέγουν πρώτιστα τον επικεφαλής ενός δημοτικού συνδυασμού και δευτερευόντως τους υποψήφιους συμβούλους στο ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα συνδυασμού. Κάθε σημαντική διαφωνία ενός δημοτικού συμβούλου με τη δημοτική αρχή, θα πρέπει να οδηγεί σε παραίτηση έδρας και όχι να θεωρείται προσωπική ιδιοκτησία του. Τα ερωτήματα της κοινωνίας από μια τέτοια ενέργεια, την καταψήφιση του προϋπολογισμού, είναι πολλά, με κυριότερο ποιον εξυπηρετεί αυτή η θεσμική εκτροπή. Παράλληλα, πώς οι «αποστάτες» θα κοιτάξουν αύριο στα μάτια τους πολίτες, πώς θα ζητήσουν την εμπιστοσύνη τους ξανά; Το δίλημμα για τους συμβούλους μιας δημοτικής παράταξης είναι σοβαρό. Συνεπείς στις αρχές και αξίες της παράταξης ή ο κίνδυνος να κατηγορηθούν ως δημοτικοί γυρολόγοι ή ακόμη και επιρρεπείς σε οικονομικά ανταλλάγματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: