slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δηλώσεις του Δ. Καπούνη σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ



Την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ για τα αιτήματα των παραγωγών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δ. Καπούνης μίλησε ζωντανά στην εκπομπή από μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα του νησιού μας, στην οποία θα βρει κανείς καινούργιας παραγωγής ζώα που, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «θα τα δώσει η Ε.Α.Σ. στους κτηνοτρόφους για να τους ενισχύσει περισσότερο ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα». Πρόσθεσε, δε, ότι «τον Ιανουάριο έκλεισαν στη Νάξο άλλοι τρεις στάβλοι και ένας ακόμα ίσως κλείσει, ενώ για να σταθεί ζητά οικονομική βοήθεια από την Ε.Α.Σ. (η οποία φυσικά θα την δώσει σε βάθος πενταετίας)».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για το κόστος παραγωγής και υπογράμμισε πως «έχει εκτοξευθεί και δεν μπορεί να μαζευτεί πλέον, ειδικά εδώ στο νησί, που το αφορά η νησιωτικότητα η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: ποτίζαμε από γεωτρήσεις με 7 ευρώ/ώρα και τώρα το κόστος είναι 28,30 ευρώ/ώρα. Πώς δικαιολογείται αυτό το κόστος και πώς θα το καλύψει ο παραγωγός; Ακόμη, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο στη Νάξο από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω νησιωτικότητας και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει».

Σε ερώτηση για το αν καλύπτουν τους παραγωγούς τα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε: «Όχι. Λ.χ., η επιστρεπτέα είναι 3 ευρώ/στρέμμα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει 50 στρέμματα αλλά να καλλιεργεί και να δηλώνει στο ΟΣΔΕ τα 30, άρα θα πληρωθεί 90 ευρώ – ούτε το ένα τρίτο του ντεπόζιτου του πετρελαίου δεν μπορεί να αγοράσει με αυτό το ποσό! Στο ρεύμα, στα αναλώσιμα, στα φυτοφάρμακα, τα ίδια. Επιπλέον, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έδωσε σωστά τα χρήματα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα αλλά η κατανομή που έγινε δεν ήταν σωστή και μειώθηκε κατά 30-35%. Δεν μπορεί να λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ότι θα διαπραγματευτούμε εκ νέου την ΚΑΠ για να δούμε τι λάθη έχουν γίνει και λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δηλώνει πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την ΚΑΠ και πως έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί ένας Υπουργός να αδειάζει τον Πρωθυπουργό».

«Από εκεί και πέρα», κατέληξε ο Δ. Καπούνης, «έχουμε κάποια αιτήματα που είναι σοβαρά και πρέπει να τα εξετάσει η Πολιτεία και να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο. Λέμε ότι μειώθηκαν οι τιμές κάποιων προϊόντων στο ράφι, νομίζετε όμως ότι οι αλυσίδες και οι έμποροι έχασαν τα κέρδη τους; Όχι! Το γάλα, από 1,70 και 1,65 που το έπαιρνε ο παραγωγός, έχει φθάσει στο 1,20 και στο 1,40. Μειώθηκαν, δηλαδή, τα κέρδη των παραγωγών, που μια ζωή αυτοί την πατάνε!».

Δείτε το απόσπασμα:
https://www.youtube.com/watch?v=0JAx6HX6X14

Επιπλέον, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ κάλεσε τον Δ. Καπούνη να σχολιάσει τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, τα οποία αναφέρουν πως τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 31,36% στην χώρα μας οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών.

Ένα από τα προϊόντα, οι εισαγωγές των οποίων σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ήταν και η πατάτα, με τον Δ. Καπούνη να μιλά μέσα από την καρδιά του πιστοποιημένου Συσκευαστηρίου Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης και να τονίζει, αρχικά: «Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 350 χιλ. τόνοι πατάτας, ενώ στη Νάξο περίπου 5-6 τόνοι, ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες και το διαθέσιμο νερό στο νησί. Από την άλλη, οι εισαγωγές πατάτας στην Ελλάδα είναι γύρω στους 220 χιλ. τόνους, κυρίως από Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο».

Οι παρουσιαστές της εκπομπής ρώτησαν, ύστερα, τον Δ. Καπούνη για ποιον λόγο τον Ιανουάριο του 2024 εισήχθησαν 15 χιλ. τόνοι πατάτας, από 12 χιλ. τόνοι τον Ιανουάριο του 2023: «Λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν υπήρξε μεγάλη παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα. Στη Νάξο, άλλες εποχές, βγάζαμε 1.500 τόνους χειμερινή πατάτα. Φέτος δεν έχουμε πάνω από 600-700 τόνους. Εμείς, η Ε.Α.Σ., παραλάβαμε γύρω στους 550 τόνους και την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει πατάτα να δώσουμε. Έχει εξαντληθεί το στοκ. Η παραγωγή Πατάτας Νάξου αντιστοιχεί στο 1,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πέφτουν οι ποσότητές της. Άλλωστε, ο αγρότης έχει πλέον φύγει από το χωράφι κι ασχολείται με τον τριτογενή τομέα, όπου και θα καταλήξουμε όλοι…».

Ο Δ. Καπούνης συνέχισε: «Υπάρχουν, βέβαια και εισαγόμενα προϊόντα φθηνότερα από τα δικά μας από τρίτες και όχι ευρωπαϊκές χώρες. Αν έχουν εισαχθεί 220 χιλ. τόνοι πατάτας, οι 90-100 είναι από την Αίγυπτο. Επιπλέον, φθηνά προϊόντα, πατάτες ή άλλα οπωροκηπευτικά, έρχονται από Ουκρανία και Γεωργία».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Είναι ανεβασμένα τα κόστη του παραγωγού. Υπάρχουν, ωστόσο και ελληνοποιήσεις στην πατάτα. Εμείς, ως Ε.Α.Σ., αγοράσαμε από τον παραγωγό 89 λεπτά την πατάτα. Για να την στείλουμε στην Αθήνα χωρίς επεξεργασία θα πάει 1 ευρώ. Στη λαϊκή πωλείται στα 90 λεπτά. Πως γίνεται αυτό; Πώς γίνεται η Πατάτα Νάξου, που δεν υπάρχει στη αγορά, να πουλιέται 90 λεπτά και 1 ευρώ στη λαϊκή; Κάτι άλλο συμβαίνει. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν! Πατάτα Νάξου της Ε.Α.Σ. θα έχουμε ξανά το καλοκαίρι (Ιούνιο, Ιούλιο) και μόνο στα σούπερ μάρκετ. Η Πατάτα μας είναι προϊόν ΠΓΕ, πιστοποιημένη, ελεγμένη, στο διχτάκι και με την καρτέλα για την ιχνηλασιμότητα και βρίσκεται μόνο στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: