Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς γεωργικών προϊόντων, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, όπου χρειάζεται, κατά οποιασδήποτε μορφής απαγορεύσεων εξαγωγών που επιβάλλονται από τα κράτη μέλη. Τέτοιες απαγορεύσεις εξαγωγών δεν θα ήταν σύμφωνες με τις Συνθήκες και θα υπονόμευαν σοβαρά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την εξαιρετική κρίση.
Αλλά πάνω από όλα, τώρα η ουσία είναι ότι πρέπει να καλλιεργούμε περισσότερα τρόφιμα από ποτέ και οι αγρότες μας πρέπει να έχουν όλες τις δυνατότητες και τα μέσα για να το κάνουν αυτό.
Η επισιτιστική ασφάλεια πρέπει να είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, η Ομάδα του ΕΛΚ, ζητήσαμε από την Επιτροπή ταχεία δράση.
Πρώτον, οι αγρότες θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τη γη στις Περιοχές Οικολογικής Εστίας για να αυξήσουν την παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και να τους επιτρέπεται προσωρινά να εφαρμόζουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα για αυτό. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε την προσωρινή αναστολή των υποχρεώσεων παύσης καλλιέργειας που προβλέπονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα τεθεί σε ισχύ το 2023.
Δεύτερον, δεν είναι τώρα η ώρα να υποβάλουμε καμία νομοθετική πρόταση που θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή, ούτε μπορούμε να έχουμε επιπλέον βάρη για τους αγρότες. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την αποκατάσταση της φύσης, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τη δέουσα επιμέλεια, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι να γίνουν πλήρως γνωστές οι επιπτώσεις της κρίσης.
Τρίτον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της ΚΑΠ για να σταθεροποιήσουμε τις αγορές που ήδη επηρεάζονται και που ενδέχεται να επηρεαστούν περαιτέρω από πιθανά ρωσικά εμπάργκο εισαγωγών.
Και τέλος, καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει, χωρίς καθυστέρηση, ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για την ΕΕ. Ολόκληρη η Ευρώπη, αγρότες και καταναλωτές, είναι εδώ μαζί. Όσο καλύτερα προστατεύουμε το μέλλον μας, τόσο καλύτερα υπηρετούμε τους συμπολίτες πέρα από τα σύνορά μας, όπου δεν θα υπάρχει συγκομιδή πάνω στα ίχνη των ρωσικών τανκς. Αυτή είναι η ώρα της σποράς, αλλά δεν θα κρατήσει πολύ.
Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών σιταριού και ο πόλεμος έχει ήδη ταρακουνήσει τις αγορές και έχει ανεβάσει τις τιμές. Είναι επίσης μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην παραγωγή αραβοσίτου, ελαιοκράμβης, ηλιόσπορων και ηλιέλαιου. Πάνω από το 50 τοις εκατό του εισαγόμενου καλαμποκιού της ΕΕ προήλθε πέρυσι από την Ουκρανία, καθώς και το 86 τοις εκατό του εισαγόμενου ηλιέλαιου. Κάποιες ελλείψεις άρχισαν ήδη να φαίνονται στα ράφια.
Πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες ταΐζουν τα ζώα τους με ουκρανική σόγια και χρησιμοποιούν λιπάσματα στα χωράφια τους με θρεπτικά συστατικά από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Τώρα, πολλές από αυτές τις πηγές έχουν σταματήσει λόγω του πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων.
Επίσης, οι υψηλότερες τιμές και οι μειώσεις στη ροή του φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή λιπασμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται. Αυτό θα μειώσει τη συγκομιδή -μια κατάσταση όπου η Ευρώπη θα πρέπει να καλλιεργεί όσο το δυνατόν περισσότερο για να αντισταθμίσει τα κενά, όχι μόνο στις αγορές μας αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Στη Βόρεια Αφρική, όπου η εισαγωγή ουκρανικού σιταριού ήταν ζωτικής σημασίας, η αύξηση των τιμών του ψωμιού μπορεί να αποτελέσει αιτία πολιτικών αναταράξεων, στη χειρότερη περίπτωση. Η ασταθής παγκόσμια αγορά μπορεί να επηρεάσει επίσης την εσωτερική μας αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου