"Βεβαίως είμαστε υπέρ της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Μογγολίας, όπως και μεταξύ της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που τρέχουν στον τουρισμό, η εικόνα δεν είναι τόσο ωραία όσο εμφανίζεται από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια", τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα την κύρωση μνημονίων τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ουγγαρίας και Ελλάδας-Μογγολίας.
Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ της σύγκρισης εννιαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2019 λέει 51,2% μείωση στις αφίξεις, 51,3% μείωση στις διανυκτερεύσεις, 44,1% στις πληρότητες έναντι 53,9%. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει με την επιβατική κίνηση του διεθνούς αερολιμένα, είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο τουριστικών μνημονίων που περιλαμβάνει και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε το εξής: «Μιλάμε για οικοτουρισμό. Βεβαίως είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού. Οικοτουρισμός όμως στα νησιά μας και στις ακτογραμμές μας, όταν δίνονται αφειδώς άδειες για στρατηγικές επενδύσεις πεντάστερων, που καταστρέφουν το περιβάλλον, που καταστρέφουν τη φέρουσα ικανότητα, που καταστρέφουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταστρέφουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας; Για να μην πούμε βεβαίως και για τα θέματα των εργαζομένων, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν πήραν επίδομα ανεργίας φέτος, όπως είναι οι εποχιακοί εργαζόμενοι.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τα RAFALE τα οποία έρχονται σήμερα στην Τανάγρα. Θεωρώ ντροπή πραγματικά μία συμφωνία αμυντική να μετατρέπεται σε κομματική φιέστα. Αυτό είναι απαράδεκτο από όλες τις απόψεις, όταν μάλιστα είμαστε μια χώρα της οποίας ο λαός αυτή τη στιγμή βιώνει μια ακρίβεια που καθιστά τη ζωή του όχι απλώς δύσκολη, αλλά δυσβάστακτη και όταν έχουμε μια πανδημία με υψηλούς τους σκληρούς δείκτες θανάτων, διασωληνωμένων κ.λπ.. Είμαστε οι πρώτοι απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Εμείς είμαστε υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Λέμε «ΝΑΙ» στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Λέμε «ΟΧΙ» όμως στην κούρσα των υπερεξοπλισμών. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση και γι' αυτό ακριβώς δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που γίνεται σήμερα αυτή η συμφωνία. Και με το βιντεάκι που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει μία εθνική πολιτική σε κομματική πολιτική.
Σε σχέση με τα μνημόνια συνεργασίας για τον τουρισμό, με τις δύο χώρες Μογγολία και Ουγγαρία, προφανώς είναι θετικές αυτές οι συμφωνίες για τον τουρισμό, όπως είναι θετικές οι συμφωνίες με όλες τις χώρες του κόσμου, του πλανήτη, σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική συνεργασία.
Βεβαίως είναι πάρα πολύ αδύναμες μέχρι σήμερα οι σχέσεις μας με αυτές τις δύο χώρες, ιδιαίτερα με τη Μογγολία, μια χώρα της βορειοκεντρικής Ασίας. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι σε πρωτόλεια βάση το ξεκίνημα μιας τέτοιας συμφωνίας. Όμως και με την Ουγγαρία το ίδιο. Από τη στιγμή που έχουμε γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστρία και όχι στη Βουδαπέστη, παραδείγματος χάριν, δείχνει ότι ακόμα οι σχέσεις μας είναι σε πολύ αδύνατο επίπεδο. Βεβαίως έχουμε αυξητική τάση της ροής των Ούγγρων τουριστών. Το 2014 είχαμε 109.000. Το 2019 έχουμε 327.000 Ούγγρους τουρίστες. Επίσης ο ΕΟΤ μέχρι σήμερα δεν συμμετέχει σε εκθέσεις τουρισμού στην Ουγγαρία. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα αξιόπιστο στατιστικό σύστημα σε σχέση με τον τουρισμό. Από τη δεκαετία του 2000 περιμένουμε τους δορυφόρους λογαριασμούς.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι σχέσεις μας με τις δύο χώρες -και τη Μογγολία και την Ουγγαρία- σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι αδύνατες. Ελπίζω, με την Ουγγαρία τουλάχιστον, να μην επιταχύνονται λόγω ιδεολογικής συγγένειας. Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Κυβέρνηση Όρμπαν έχουν αρχίσει και μοιάζουν σε πάρα πολλά πράγματα, δυστυχώς, υιοθετώντας μια ακροδεξιά λογική, νοοτροπία και συμπεριφορά. Και αυτό το βλέπουμε με το θέμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ελπίζω ότι σε λίγες μέρες θα συζητηθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Λίστα Πέτσα ανεξάρτητα αν η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, όλα καλά τα είδε, δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη κλπ. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε η εικοστή πρώτη χώρα, μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία, σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Επιπλέον, η Δημοκρατία χτυπιέται όταν χτυπιούνται οι δημοσιογράφοι. Αυτό το οποίο γίνεται με την περίπτωση της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη, που σήμερα καλείται στον Άρειο Πάγο να απολογηθεί, είναι πρωτοφανή πράγματα. Είναι πράγματα περιστολής της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας και πραγματικά δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν.
Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μια έρευνα πάνω σε ένα σκάνδαλο και όχι σε μια σκευωρία. Επιτέλους αναγνωρίστε ότι είναι ένα σκάνδαλο η υπόθεση NOVARTIS και όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για πολιτικά πρόσωπα. Και που είναι επιτέλους η κατάληξη; Εγώ να καταλάβω ότι θα αρχειοθετηθούν αν δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά γιατί δεν αρχειοθετούνται ακόμα για τους δύο Υπουργούς και για τον τρίτο του οποίου η ασυλία έχει αρθεί και με τη δική του σύμφωνη γνώμη μέσα στο Κοινοβούλιο Λοιπόν, ας τελειώσουν αυτές οι υποθέσεις και αφού τελειώσουν, να μας πείτε ότι δεν υπήρξε δήθεν σκάνδαλο της NOVARTIS.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που τρέχουν στον τουρισμό. Η εικόνα δεν είναι τόσο ωραία όσο εμφανίζεται από τον Υπουργό, τον κ. Κικίλια. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ της σύγκρισης εννιαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2019 λέει 51,2% μείωση στις αφίξεις, 51,3% μείωση στις διανυκτερεύσεις, 44,1% στις πληρότητες έναντι 53,9%. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει με την επιβατική κίνηση του διεθνούς αερολιμένα. Είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019.
Ως προς το θέμα με τις πληρότητες στην εορταστική περίοδο, σας το έχουν πει οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί φορείς. Αποδομούν μια ωραιοποιημένη εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση. Βεβαίως πήγε καλά ο τουρισμός το 2021 και ιδιαίτερα στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Δεν θα πούμε ότι δεν πήγε καλά. Δεν μπορούσε όμως εκ των πραγμάτων, όταν τέλος Οκτωβρίου περίπου έκλεισε η τουριστική περίοδος, να καλύψει όλο το έτος 2021.
Και βεβαίως πρέπει να ξέρουμε ότι παγκοσμίως η τουριστική τάση είναι να αυξάνονται οι ροές των τουριστών από χώρα σε χώρα και δεν έχει καμμία σχέση αυτό με το ποιος είναι κυβέρνηση. Για να είμαστε εξηγημένοι, δηλαδή. Εκτός αν κάποια κυβέρνηση πραγματικά κάνει σημαντικά πράγματα.
Και εδώ, επειδή λέμε στη συνεργασία των δύο τουριστικών μνημονίων και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εγώ θα ήθελα να σας πω το εξής: Μιλάμε για οικοτουρισμό. Βεβαίως είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού. Οικοτουρισμός όμως στα νησιά μας και στις ακτογραμμές μας, όταν δίνονται αφειδώς άδειες για στρατηγικές επενδύσεις πεντάστερων, που καταστρέφουν το περιβάλλον, που καταστρέφουν τη φέρουσα ικανότητα, που καταστρέφουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταστρέφουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας; Για ποιον οικοτουρισμό μιλάμε, για ποιον προορισμό ο οποίος σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στις διαστάσεις που πραγματικά θέλουμε για να υπάρχει ένας τουρισμός προοπτικής και όχι ένας τουρισμός ο οποίος θα υπηρετεί μόνο κάποιες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις;
Για να μην πούμε βεβαίως και για τα θέματα των εργαζομένων, όπου ξέρετε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν πήραν επίδομα ανεργίας φέτος, όπως είναι οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Τώρα έχουμε το παράδειγμα του Χίλτον, όπου κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στον δρόμο τριακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι.
Σε ό,τι αφορά δε την τουριστική εκπαίδευση ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει με τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης στη Ρόδο και στο Λασίθι. Υπάρχει απόγνωση από πλευράς των φοιτητών και για την επαγγελματική τους προοπτική, αλλά και για τη δυνατότητα να ζήσουν στις πόλεις που υπάρχουν αυτές οι σχολές. Τι θα γίνει από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού; Δεν υπάρχει καμία απάντηση ακόμα σε αυτά τα ζητήματα.
Για αυτούς όλους τους λόγους εμείς φωνάζουμε και διακηρύσσουμε ότι είναι επιτακτική άμεσα η πολιτική αλλαγή, είναι επιτακτική άμεσα να σταματήσει, να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί σ' αυτήν τη χώρα και να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα χαράξει ένα στρατηγικό ορίζοντα δημοκρατίας, κοινωνικού κράτους, ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι για τους λίγους».
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου