Κοροναϊός: Σε κατάσταση πολιορκίας τα νοσοκομεία - Τι δείχνουν οι αριθμοί της πανδημίας
Βασίλης Βενιζέλος
Οι αριθμοί και τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση πλέον στο μέτωπο της πανδημίας είναι οριακήΜε µια πολύ τολµηρή όσο και αξιοσηµείωτα γενναία δήλωση εκ µέρους του Γερµανού υπουργού Υγείας, Γιενς Σπαν, ξεκίνησε η περασµένη εβδοµάδα. Σύµφωνα µε τον Γερµανό κυβερνητικό αξιωµατούχο, «µετά τον φετινό χειµώνα, ο καθένας µας θα είναι είτε εµβολιασµένος είτε ιαθείς είτε νεκρός»...
Η ψυχραιµία όλων κλονίσθηκε από την αρχή της περασµένης εβδοµάδας, εξαιτίας του πολύ δραµατικού ύψους στο οποίο έφτασε τη ∆ευτέρα o συνολικός αριθµός των ανθρώπινων απωλειών. Ξεπέρασε τις 100, φτάνοντας τις 112, µε τους ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωµένοι στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, να ξεπερνούν επίσης τη ∆ευτέρα τους 600 και να φτάνουν τους 608.
Αρχίζει να καθίσταται οφθαλµοφανές το γεγονός ότι όχι µόνον οι πλήρως εµβολιασµένοι ανοσοκατεσταλµένοι συνάνθρωποί µας, αλλά και το σύνολο των πλήρως εµβολιασµένων συµπολιτών µας, ηλικίας άνω των 60 ετών, κυρίως, µε σοβαρά υποκείµενα νοσήµατα, απειλούνται θανάσιµα. Η απειλή προέρχεται τόσο από την ευρεία διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα µας όσο και από τα χαµηλά επίπεδα της εµβολιαστικής κάλυψης σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και ενώ µόλις το 62,3% επί του γενικού πληθυσµού της χώρας µας έχει ολοκληρώσει τον εµβολιασµό του κατά του νέου κοροναϊού, µε τον αντίστοιχο µέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει το 66,6%, περιλαµβανοµένου, όµως, του 21% επί του γενικού πληθυσµού της Βουλγαρίας.
∆εν είναι καθόλου δεδοµένο ότι τα νέα προστατευτικά για τους ανεµβολίαστους µέτρα, θα έχουν αποδώσει καθαρά αποτελέσµατα έως την Τρίτη και Τετάρτη, όταν αυτά τα µέτρα θα τεθούν στο «µικροσκόπιο» προς επαναξιολόγηση από την Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας.
Από την άλλη πλευρά, όµως, είναι προφανές ότι η επαναξιολόγηση και η ενίσχυση των υφιστάµενων µέτρων δεν µπορούν να καθυστερήσουν για πολύ, καθώς, εάν σηµειωθεί οποιαδήποτε δραµατική καθυστέρηση, η χώρα µας απειλείται να δει τους «σκληρούς» δείκτες της εξάπλωσης της επιδηµίας του νέου κοροναϊού να λαµβάνουν ακόµα πιο πρωτόγνωρες διαστάσεις.
Την ίδια στιγµή, σε «µονοθεµατικό» εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστηµα το ΕΣΥ της χώρας µας. Και στον ιδιωτικό τοµέα της Υγείας και στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας της χώρας µας θα ισχύει η έγγραφη οδηγία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σύµφωνα µε την οποία ο διοικητής ή η διοίκηση κάθε νοσοκοµείου του ΕΣΥ ή κάθε ιδιωτικής κλινικής της χώρας θα µπορεί, έπειτα από σχετική απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), να περιορίζει τη διενέργεια των προγραµµατισµένων τακτικών χειρουργείων, σε ποσοστό το οποίο θα φτάνει έως το 80%. Από τη δική του πλευρά, βεβαίως, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, διαβεβαιώνει τα «Π» ότι ο δραστικός περιορισµός των προγραµµατισµένων τακτικών χειρουργείων δεν αφορά τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ αρµοδιότητας της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ Αττικής, καθώς ο ίδιος δεν θα εκδώσει τέτοια σχετική απόφαση. Αξίζει να σηµειωθεί, µάλιστα, ότι ακόµα και ο αντιγριπικός εµβολιασµός δεν έχει επιτύχει τον αρχικό στόχο του, ο οποίος ήταν 4,2 εκατ. συµπολίτες µας να έχουν λάβει µέχρι το τέλος του τρέχοντος Νοεµβρίου το εµβόλιο κατά του ιού της γρίπης.
Συζήτηση χωρίς συμφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την παροχή κινήτρων εμβολιασμού στους άνω των 60
Το «καµπανάκι» του κινδύνου έκρουσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών και οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της εβδοµαδιαίας ενηµέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την εξέλιξη του εµβολιαστικού προγράµµατος κατά του νέου κοροναϊού. Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι µόλις 3 εκατ. αντιγριπικοί εµβολιασµοί έχουν ήδη διενεργηθεί, ενώ εκκρεµεί επίσης η χορήγηση άλλων 300.000 ήδη συνταγογραφηµένων αντιγριπικών εµβολιασµών.
Τη σηµασία του αντιγριπικού εµβολιασµού και τους µεγάλους κινδύνους τους οποίους συνεπιφέρει η αµέλεια ως προς αυτό το θέµα αναλύει διεξοδικά σε άλλη σελίδα των σηµερινών «Π», σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών και οµότιµος καθηγητής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής για τους 60+Εξάλλου, µια πολύ ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση απόψεων αναπτύχθηκε σε µια από τις πρόσφατες συνεδριάσεις των µελών της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», ορισµένα από τα µέλη της πρότειναν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση την παροχή ουσιαστικών κινήτρων, τα οποία θα παρωθήσουν τους ανεµβολίαστους συµπολίτες µας ηλικίας άνω των 60 ετών να προσέλθουν επιτέλους στα εµβολιαστικά κέντρα της χώρας µας και να λάβουν το εµβόλιο κατά του νέου κοροναϊού.
Σύµφωνα πάντα µε τις πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», η πρόταση των εν λόγω µελών της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας προέβλεπε τη δραστική µείωση της οικονοµικής συµµετοχής των πλήρως εµβολιασµένων συνταξιούχων ασφαλισµένων στην προµήθεια των φαρµάκων τους, ως ένα ουσιαστικό κίνητρο παρώθησης των ανεµβολίαστων ηλικίας άνω των 60 ετών προς τον πλήρη εµβολιασµό τους.
Η πρόταση θα είχε µετατραπεί σε εισήγηση προς την κυβέρνηση, εάν ορισµένα άλλα µέλη της Επιτροπής δεν είχαν αντιπροτείνει η Επιτροπή να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πρόταση σύµφωνα µε την οποία οι ανεµβολίαστοι νοσηλευόµενοι στο ΕΣΥ ασθενείς µε νόσο COVID-19 θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν εφεξής από την τσέπη τους τα νοσήλια για τη νοσηλεία τους.
Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κοινή συνισταµένη, καθώς κάθε πλευρά επέµεινε στη δική της πρόταση, µε αποτέλεσµα να µην υπάρξει ευρεία συνεννόηση µεταξύ των µελών της Επιτροπής σχετικά µε το θέµα. Συνεπώς, σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση δεν υπήρξε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου