Οι νησιώτες πρέπει να καταδικάσουν και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο που είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που παραχώρησαν την ενέργεια στους μονοπωλιακούς ομίλους, επεσήμαναν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σύρο κατά τη συζήτηση του θέματος της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών με ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ύψους άνω των 100 μέτρων σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συντάσσεται με τον αγώνα των νησιωτών να μην επιτραπεί η εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά. Ψηφίζοντας “παρών” εξέφρασε την επιφύλαξή της στη πρόταση της Περιφερειακής Αρχής που από τη μια αντιτίθεται στην εγκατάσταση και τη λειτουργία αυτών των ανεμογεννητριών σε κατοικημένα νησιά, αλλά ανοίγει δρόμους στην ασυδοσία τους σε ακατοίκητα και στη θάλασσα.
Είναι υποκριτική η στάση της πλειοψηφίας και των άλλων παρατάξεων, που τάσσονται κατά της εγκατάστασης των Α/Γ στα νησιά προκειμένου να μη συμβεί μόνιμη βλάβη στο τοπίο και γενικότερα στο περιβάλλον, αλλά αδιαφορούν για το αν αυτό συμβεί στα ακατοίκητα νησιά και στη θάλασσα.
Καμιά εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν ως «Ευαγγέλιο» τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι αυτή την περίοδο απαιτούν τροποποίηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, ώστε να «κουμπώνει» καλύτερα στα συμφέροντά τους. Η μεταφορά των αποφάσεων από το τοπικό στο κεντρικό επίπεδο για να προσπεράσουν τις όποιες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι κι αυτή μέσα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Ζητούν επίσης την άρση των περιορισμών και πρόσθετων ζωνών αποκλεισμού, δηλαδή ουσιαστικά συρρίκνωση των προστατευόμενων περιοχών «Natura». Είναι μία αξίωση που ενισχύεται από τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής και των άλλων παρατάξεων για πράσινες επενδύσεις σε ακατοίκητα νησιά ή τη θάλασσα, λες και τα πράσινα «αρπακτικά» θα σεβαστούν το περιβάλλον σε ακατοίκητα νησιά, όταν δεν το σεβάστηκαν σε κατοικημένα!
Καθώς το μόνο κίνητρο για τους μεγαλοεπενδυτές είναι η υψηλή κερδοφορία, η πρόφαση της «πράσινης» ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μόνο για να κρύψει την «πείνα» των μονοπωλίων για κέρδη. Στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης» δεν υπολογίζουν ούτε προστασία του περιβάλλοντος, ούτε λαϊκά και εργατικά δικαιώματα.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!
Καλούμε τους φορείς των νησιών και τους πολίτες να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, στην τοπική κοινωνία, στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος!
Να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Ο λαός των νησιών δεν πρέπει να αποδεχτεί παραπάνω Α/Γ από όσες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ίδιων των νησιών.
Απαιτούμε:
- Αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον φυσικό και δομημένο, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, την αισθητική και την υγιεινή. Σύνδεση νησιών με την ηπειρωτική χώρα για κάλυψη τυχόν κενών ή και εξολοκλήρου κάλυψη σε ηλεκτρική ενέργεια.
- Λήψη μέτρων για εξασφάλιση επαρκούς και φθηνού ρεύματος για την λαϊκή οικογένεια και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ευάλωτες ομάδες, με αντίστοιχη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές.
- Αγωνιζόμαστε γενικότερα για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, που με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό θα επιμερίζει τους ενεργειακούς φορείς και θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία του κάθε τόπου. Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση, στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες. Αυτός ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της εξουσίας του λαού θα εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια στην υπηρεσία του λαού και όχι τα κέρδη των πλουτοκρατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου