slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: «Ετοιμάζουμε γενναία μείωση εισφορών και δικαιότερες συντάξεις»

     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΝΕΑ
και στον δημοσιογράφο
Ηλία Γεωργάκη
1.      Ποια είναι η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις και για την καταγγελία σας ότι  έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και αφαίρεσαν  στον ΕΦΚΑ αυθαίρετα αιτήσεις συνταξιοδότησης;
Για το συγκεκριμένο θέμα –όπως ήδη γνωρίζετε- έχω καταθέσει επανειλημμένως ερωτήσεις στη Βουλή και μάλιστα πρόσφατα. Ωστόσο, η κυβέρνηση με αλαζονεία παραβιάζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και προσβάλει τους θεσμούς, δεν απαντά και κρύβεται, αποδεικνύοντας έτσι την ενοχή της.

Είναι παροιμιώδης οι δημόσιες υποσχέσεις της υπουργού Εργασίας, καθώς 6 φορές έχει δεσμευτεί –σε χρονοδιαγράμματα που η ίδια έθεσε- ότι οι εκκρεμείς συντάξεις θα μηδενιστούν και σε όλα διαψεύστηκε. Δυστυχώς, για τους ασφαλισμένους που περιμένουν χρόνια την σύνταξή τους, εξαπατήθηκαν για μια φορά ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ που διέρρευσε, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) προσεγγίζει τις 250.000. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις -μέχρι 28.02.2019- ήταν 94.911. Από αυτές, μόνο 3.370 αφορούν αιτήσεις πριν από την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.
Επίσης, από εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης του δημοσίου ξεπερνάει τις 30.000, ενώ ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ προσεγγίζει τις 120.000. Ενώ, την ίδια στιγμή από την 1-1-2019 καμία νέα σύνταξη -όλων των ταμείων- δεν εκδίδεται από αστοχία λογισμικού.
Συνεπώς, ο ίδιος ο νόμος Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου κατήργησε την έκδοση συντάξεων.
2.      Τρία χρόνια νόμος Κατρούγκαλου.
Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, με φιλοσοφία και δομή που ακολουθούν την κοντόφθαλμη ιδεοληπτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό και φορολογικό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό. Ένα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ο και 25ο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνει κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.
Ένα σύστημα, που ενθαρρύνει και προωθεί την ήσσονα προσπάθεια. Στερεί πόρους από τα παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού, αποθαρρύνει επενδύσεις στην εργασία και αποτελεί αφορμή για την εισφοροαποφυγή και για τη διόγκωση της "μαύρης" οικονομίας. Είναι άδικο και υπερβολικά ακριβό.
Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεσα η ανάγκη για την κατάργησή του.
3.      Το αποτέλεσμα από  την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ;
Η απάντηση είναι ΕΦΚΑ ίσον Χάος. Χιλιάδες ειδοποιητήρια λανθασμένα, αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αιτήσεων συνταξιοδότησης, πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, φάκελοι αιτήσεων συνταξιοδότησης του δημοσίου σε τσουβάλια και ράφια, λανθασμένα λογισμικά συστήματα που εμποδίζουν την έκδοση των συντάξεων. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του χάους και της αποδιοργάνωσης που σήμερα επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας. Κρίμα, γιατί ακόμη και αυτή την αυτονόητη διαρθρωτική αλλαγή την κακοποίησαν, λόγω ανικανότητας και ιδεοληψίας.
4.      Ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό;
Οι παρεμβάσεις μας στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις: Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου “Κατρούγκαλου”, όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστέου εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.
Όσο αφορά το σύστημα και τους τρεις πυλώνες του, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
Συγκεκριμένα, ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, κάτω από την αυστηρή εποπτεία του κράτους και ισχυρών κανόνων διαφάνειας με βάση το σημερινό σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, το οποίο όμως θα μεταρρυθμιστεί -με ήπιο τρόπο και χωρίς επιπτώσεις- σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.  
Και κάτι ακόμη, θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του «ΑΤΛΑΣ» -που ο ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε- ώστε οι συντάξεις να εκδίδονται αυτόματα.
5.      Σχεδιάζετε  να διορθώσετε την μεγάλη αδικία με την οποία ο νέος τρόπος υπολογισμού επηρεάζει αρνητικά την αναλογικότητα μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης δηλαδή μειώνεται αναλογικά όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης και οι καταβαλλόμενες εισφορές. 
Η άρση των αδικιών του Νόμου “Κατρούγκαλού”, σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης, θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Έτσι, κάθε πολίτης θα αισθάνεται ασφάλεια και δικαιοσύνη μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα.
6.      Η θέση σας  για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος πράγματι δεν είναι εύκολη, ενώ οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που πιθανότατα θα προκύψουν πρέπει να μας ανησυχούν. Θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο, αλλά και οικονομικά επικίνδυνο να υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να επιστραφούν ανεξέλεγκτα. Άλλωστε, τόσο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ 2019, όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό 2019 δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για επιστροφή αναδρομικών.
Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές αντοχές της χώρας. Όμως, η ανεύθυνη και δημαγωγική διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, μπορεί να κλονίσει επικίνδυνα την ασφαλιστική ισορροπία του συστήματος, βάζοντας σε νέες επώδυνες περιπέτειες τη χώρα και τους πολίτες.
7.      Η κατάσταση στην αγορά εργασίας;
Η εικόνα στην αγορά εργασίας σήμερα, σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Τα χαρακτηριστικά της είναι χαμηλοί μισθοί (317 ευρώ 1 στους 3 - σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ), απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις από το 2015 και μετά (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ) και επιπλέον διατήρηση υψηλού ποσοστού ανεργίας στο 19,2% το 2018, αντί για 15% (ΜΠΔΣ 2014-2018).
Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί πραγματική, βιώσιμη, διαρκής αύξηση των θέσεων απασχόλησης και του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος.
8.      Εκτιμάτε ότι θα γίνουν πρόωρες εθνικές  εκλογές;
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA βρίσκεται σε πανικό και σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Η λαϊκίστικη και δημαγωγική συνταγή που εφάρμοσε, μοιράζοντας επιδόματα, υποσχέσεις, διχόνοια και λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, απέτυχε παταγωδώς.
Αυτό, το βλέπει ο κ. Τσίπρας στις δημοσκοπήσεις, καθώς όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα, αλλά αντίθετα η διαφορά διευρύνεται συνεχώς. Μπροστά του, λοιπόν, έχει δυο επιλογές…..
Είτε, ήττα στις τρεις κάλπες τον Μάιο και συντριβή στην τέταρτη κάλπη του Οκτωβρίου. Είτε, τέσσερις ήττες τον Μάιο.
Νομίζω ότι το δεύτερο σενάριο, έχει αυξημένες πιθανότητες.

"ΕΦΚΑ ίσον χάος".



Δεν υπάρχουν σχόλια: