slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες





Μονόδρομος η δημιουργία παραρτημάτων του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες



 Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής



Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να
προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών νομοσχεδίων του συγκεκριμένου υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο ότι τα νομοσχέδια αυτά εντάσσονται και υπηρετούν ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, για μια δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Με το σημερινό νομοσχέδιο αφήνουμε ένα έντονο οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα, αναδιοργανώνοντας και διευρύνοντας τον χάρτη των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο σε χερσαίες περιοχές, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές. Και μιλάω για αναδιοργάνωση, γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 200», «Natura 2000», όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχε τελματωθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε δεινή θέση. Και απορώ πραγματικά για την κριτική που γίνεται από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα -με την ένταση που γίνεται- για το θέμα των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποδέχεται πάνω από είκοσι τέσσερις μήνες παράταση των συμβάσεων, διότι θεωρεί ότι μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα.

Στα προηγούμενα χρόνια, πολλές κοινές υπουργικές αποφάσεις για προστατευόμενες περιοχές είχαν λήξει, ενώ πολλά προεδρικά διατάγματα, που θα καθόριζαν τα προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, η ασάφεια γύρω από τις χρήσεις γης, από τις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και από τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης σε κάθε περιοχή, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εντός των περιοχών NATURA στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και σε τελευταία ανάλυση, στον ίδιο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των συγκεκριμένων περιοχών».

Ο Ν. Συρμαλένιος χαιρέτισε ως πολύ θετική απόφαση τη σύσταση ως νέου φορέα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες, με αντικείμενο διαχείρισης τριάντα έξι περιοχών και πιο συγκεκριμένα: Στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης, Ανάφης, Φολεγάνδρου με έξι περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Σίφνου και Σερίφου με δέκα περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου με πέντε περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Κύθνου και Κέας με τρεις περιοχές. Και στη Σύρο, Γυάρο με άλλες τρεις περιοχές. Και τέλος στην ευρύτερη περιοχή Πάρου, Νάξου, Αμοργού, Μικρών Κυκλάδων με εννέα περιοχές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο φορέας αυτός που ξεκινάει στις Κυκλάδες από το μηδέν, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων παραρτημάτων. Γιατί, αν δεν μπορέσει να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύρος και την ποικιλότητα τριάντα έξι διαφορετικών περιοχών. Δέχομαι την παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Φάμελλου, να δημιουργηθεί πρώτα ο φορέας, να στελεχωθεί και μετά να συγκροτηθούν τα παραρτήματα. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η δημιουργία των παρατημάτων στην περίπτωση των Κυκλάδων είναι μονόδρομος.

Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει και με την προσωρινότητα της έδρας στη Σύρο, αφού, όπως είπα και προηγουμένως, η ευρύτερη περιοχή της Μήλου, αλλά και της περιφερειακής ενότητας των νησιών της Μήλου, με τις δέκα προστατευόμενες περιοχές, θα έπρεπε να κατέχει -προσωρινά έστω- την έδρα, διότι, ούτως ή άλλως, με τη δημιουργία των παραρτημάτων θα καταστεί αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικά και τέσσερις έδρες. Κι αυτό δεν το λέω για να γίνω αρεστός σε κάποιους συντοπίτες μου, αλλά γιατί το επιτάσσει η νησιωτικότητα, το διάσπαρτο των νησιωτικών συμπλεγμάτων και ιδιαίτερα των Κυκλάδων.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας, που -ας μην το ξεχνάμε- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό».



Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:






09/02/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: