Η Νέα Δημοκρατία έπαιξε «τα ρέστα της» και έχασε
Για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα
«Η Νέα Δημοκρατία, με θλιβερό ουραγό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ, έπαιξε και παίζει μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες τα “ρέστα” της, για να μπορέσει να ανατρέψει την πορεία που έχει πάρει η χώρα. Και σε αυτή τη μάχη για άλλη μια φορά έχασε», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε:
Για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα
«Η Νέα Δημοκρατία, με θλιβερό ουραγό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ, έπαιξε και παίζει μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες τα “ρέστα” της, για να μπορέσει να ανατρέψει την πορεία που έχει πάρει η χώρα. Και σε αυτή τη μάχη για άλλη μια φορά έχασε», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε:
«Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία περίμενε ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, όμως η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς. Δεύτερον, περίμενε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης και το διατυμπάνιζαν τα μέσα ενημέρωσης, τα φιλικά προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση και, εν γένει προς την Αντιπολίτευση, ότι το 2016 θα αρχίσει η περικοπή μισθών και συντάξεων, διότι δεν θα πιάναμε το πλεόνασμα του 0,5% τον Απρίλιο 2017. Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία περίμενε ότι δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όμως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει τώρα. Τέταρτον, η ΝΔ περίμενε και διατυμπάνιζε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για το χρέος. Το χρέος, όχι μόνο συζητείται -και συζητείται από όλους τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό. Πλέον, όπως όλοι δηλώνουν, είναι ζήτημα ημερών να κλείσει αυτή η υπόθεση. Άρα, η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο καταστροφολόγησε και συνεχίζει να καταστροφολογεί, αλλά διαψεύστηκε από τα πραγματικά γεγονότα.
Μας λένε ότι ψηφίζουμε σήμερα ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.
Αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, μπερδεύετε σκόπιμα τη λέξη «μνημόνιο» με τη λέξη «μεσοπρόθεσμο». Εμείς καταθέτουμε οικονομικά στοιχεία, μέτρα και αντίμετρα για μετά το 2019, 2020, 2021 και επομένως, δεν μιλάμε για μια νέα δανειακή σύμβαση που προϋποθέτει την ύπαρξη μνημονίου. Μιλάμε για το Μεσοπρόθεσμο και τους προϋπολογισμούς που κάνουμε στα μέτρα και τα αντίμετρα.
Δεύτερον, βεβαίως δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Πώς θα υπάρχει χρηματοδότηση μετά το 2018 από τους δανειστές, όταν η χώρα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές; Έχετε ξανακούσει πουθενά να υπάρχει χώρα με μνημόνιο και ταυτόχρονα να δανείζεται από τις αγορές; Από πού ξανακούστηκαν αυτά τα επιχειρήματα;
Μας λέτε, με παραλλαγές, ότι φορτώνουμε τη χώρα και την κοινωνία με νέα μέτρα, άλλοι λέτε 9,2 δισεκατομμύρια, άλλοι λέτε 14 δισεκατομμύρια, πριν από λίγους μήνες μας λέγατε 86 δισεκατομμύρια κλπ. Ξεχνάτε, όμως, ότι με τα πλεονάσματα μόνο που είχατε συμφωνήσει -mail Χαρδούβελη και όλα τα λοιπά, της αλήστου μνήμης περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου- 3% για το 2015, 4,2% για το 2016, 4,5% για το 2018, θα παίρναμε μέτρα, δηλαδή φόρους και περικοπές δαπανών, πάνω από 20 δισεκατομμύρια. Πάνω από 20 δισεκατομμύρια εξοικονομήθηκαν επειδή ακριβώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτά τα πλεονάσματα.
Και εν πάση περιπτώσει, είναι η πρώτη φορά μέσα στα επτά χρόνια των μνημονίων που καταφέραμε να πάρουμε με τη σκληρή διαπραγμάτευση συγκεκριμένα αντίμετρα. Ό,τι λέτε -και το επαναλαμβάνετε δυστυχώς ακόμα και μετά τη συζήτηση που υπήρξε στις Επιτροπές-, ότι τα αντίμετρα είναι “φερετζές” και ότι για να εφαρμοστούν χρειάζονται πλεονάσματα πάνω από 5,5%, είναι αέρας κοπανιστός. Διότι αποδείχθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα εφαρμόζονται απλώς με το πλεόνασμα του 3,5%. Μαζί με τα αντίμετρα, μαζί με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που βαθμιαία έχουν ξεκινήσει στην παιδεία και στη δημόσια υγεία, βάζουμε τις βάσεις για ένα κοινωνικό κράτος που ποτέ δεν υπήρξε σε αυτή τη χώρα, ποτέ δεν υπήρξε επί των ημερών σας, ακόμα και την εποχή των παχιών αγελάδων, τη δεκαετία του 2000-2009, όπου υπήρξαν σταθεροί αναπτυξιακοί ρυθμοί.
Επειδή η διαστρέβλωση είναι πολύ μεγάλη, θα ήθελα να ξανατονίσω. Πρώτον, η μείωση των συντάξεων θα θίξει μόνο εκείνους που έχουν προσωπική διαφορά, δηλαδή περίπου μόνο το ένα τρίτο και κατ’ ανώτατο όριο 18%. Δεν θα θίξει όλους τους συνταξιούχους. Δεύτερον, τα αντίμετρα θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα και αδύναμα στρώματα. Θα ανακουφίσουν και τους συνταξιούχους και τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους και τα αδύναμα και πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Δεν θέλω τώρα να τα απαριθμήσω, γιατί είναι αρκετά αυτά τα αντίμετρα και θα απαριθμηθούν και από τους συναδέλφους που θα ακολουθήσουν. Θέλω να πω μόνο ένα. Μαζί με τα αντίμετρα καταργούμε από αύριο το αφορολόγητο της αποζημίωσης των βουλευτών, ακριβώς επειδή έχουν γίνει σημαία για κάποιους τα προνόμια των βουλευτών, που πράγματι όλα τα περασμένα χρόνια ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχει μία σταδιακή περικοπή τους από το 2013 και μετά σιγά-σιγά, εμείς κάναμε και την περικοπή το 2015 κατά 10% και τώρα προχωράμε στην εξομοίωση του αφορολόγητου της αποζημίωσης των βουλευτών -και σωστά προχωράμε και δικαίως προχωράμε- με όλους τους άλλους πολίτες. Και θέλω να δω ποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν αυτή τη διάταξη. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον.
Περνάμε, λοιπόν, σήμερα και αύριο έναν από τους τελευταίους κάβους πριν από την έξοδο από τα μνημόνια. Στόχος μας δεν είναι η επαναφορά στο μοντέλο ανάπτυξης του 2009. Δεν είναι η επαναφορά σε μια περίοδο όπου καρπούνταν τα οφέλη μια συγκεκριμένη οικονομική ελίτ των εθνικών εργολάβων και των εθνικών καναλαρχών. Στόχος μας είναι μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη όπου θα διαχέεται ο πλούτος σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στα ασθενέστερα στρώματα.
Και στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατίας, ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα που δεν θα είναι διαπλεκόμενο, δεν θα εξαρτάται από μίζες και από διαφθορά. Θα είναι, όμως, ένα πολιτικό σύστημα μιας κανονικής χώρας όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με αξιοπρέπεια, οι συνταξιούχοι, τα μεσαία στρώματα, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι νέοι θα μπορούν να βρουν τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε μια τέτοια χώρα.
Και πραγματικά μέσα απ’ αυτήν την πορεία θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ισότιμης σχέσης της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται θετικά. Όλη η διεθνής κοινότητα μιλάει σήμερα για τη χώρα μας, χάρη και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης, με πολύ θετικό τρόπο ακόμα και αυτοκριτικά για τα πολύ σκληρά μέτρα τα οποία πήρε.
Και το ΔΝΤ επίσης είπε ότι ήταν απαισιόδοξοι από το 2015 και μετά, ενώ ήταν υπεραισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε εμάς επειδή δεν συμφωνούσαν πολιτικά μαζί μας, οι δανειστές έλεγαν ότι είναι απαισιόδοξοι. Έπεσαν έξω. Και θα πέσουν έξω όσοι μιζάρουν στην καταστροφολογία.»
βουλευτή Κυκλάδων
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου