Ένας νέος, υπερσύγχρονος χώρος εκπαίδευσης παραδόθηκε χθες στην κοινωνία του κυκλαδίτικου "Νησιού των Ποιητών", αντάξιος της μεγάλης και μακράς παράδοσης του νησιού της Σίφνου στην εκπαίδευση και τα γράμματα.
Τα εγκαίνια του νέου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, που κατασκευάστηκε από πόρους του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, µε δηµόσια δαπάνη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, τελέστηκαν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14:30, στην περιοχή των Φυρογείων, από
τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου & Σίφνου Δωρόθεο Β', τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Σίφνου κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, παρόντων του βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Επάρχου Σίφνου κ. Νίκου Βενάκη, εκπροσώπων των φορέων του νησιού, εκπαιδευτικών, μαθητών και πλήθους κόσμου.
Το νέο σχολείο – κόσμημα για τη Σίφνο και ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει συνολικό εμβαδόν 2.370 τ.µ. και είναι δυναμικότητας 300 μαθητών. Ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης. ενσωματώνει σε ένα κτιριακό συγκρότημα όλες τις σχολικές δραστηριότητες, δίνει τη δυνατότητα να προσφερθούν αναβαθμισμένες συνθήκες εκπαίδευσης στους μικρούς μαθητές, και ενισχύει, ουσιαστικά, το αίσθημα συνοχής της μαθητικής κοινότητας.
Στην ομιλία του, στην τελετή των εγκαινίων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε στην πανέμορφη Σίφνο για να παραδώσουμε στην κοινωνία της έναν ολοκαίνουριο και σύγχρονο χώρο εκπαίδευσης, αντάξιο της μεγάλης και μακράς παράδοσης του νησιού στην εκπαίδευση και τα γράμματα. Ένα σχολικό συγκρότημα που σας διαβεβαιώ ότι δεν θα συναντήσετε σε άλλο νησί της Περιφέρειάς μας. Η ικανοποίησή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς τον Μάιο του 2014 ήμουν παρών στη θεμελίωση αυτού του έργου και σήμερα το βλέπουμε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες της πατρίδας μας.
Το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο, ιδρύθηκε εδώ από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1835. Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν και ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος. Ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα λειτουργούσε στο νησί η «Σχολή του Παναγίου Τάφου», γνωστή και ως «Παιδευτήριο του Αρχιπελάγους», που είχε χιλιάδες αποφοίτους στη διάρκεια της διαδρομής της. Στους μαθητές και αργότερα στους δασκάλους του διδασκαλείου περιλαμβάνεται ο Σιφνιός Νικόλαος Χρυσόγελος, γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Καποδίστρια και για λίγους μήνες Υπουργός Εκκλησιαστικών στην κυβέρνηση Κριεζή.
Κι όμως με τέτοια παράδοση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Σίφνος μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε ένα άρτιο δημοτικό σχολείο, καθώς οι μαθητές μοιράζονταν σε τρία κτίρια (στον Αρτεμώνα, την Απολλωνία και στο κτίριο Δραγάτση). Έτσι όχι μόνο ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά με όχημα, αλλά επιπλέον άλλαζαν διαρκώς μαθησιακό περιβάλλον.
Κε Δήμαρχε, κε Διευθυντά, σας παραδίδουμε αυτό το σχολικό συγκρότημα βέβαιοι ότι θα το αξιοποιήσετε πλήρως για τα παιδιά, αλλά και για όλη την κοινωνία του νησιού.
Να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε κάποια ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη, όπως τη δημιουργία μεγαλύτερου χώρου στάθμευσης και προσωρινής στάσης οχημάτων, αλλά και τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων της περιοχής, για τα οποία αφού εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες θα διαθέσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους".
Η ανέγερση του νέου και σύγχρονου δημοτικού σχολείου στο νησί αποτελούσε ώριμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το έργο εντάχθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τον Αύγουστο του 2013. Η κατασκευή του σχολείου είχε ξεκινήσει το 2014 και επειδή δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή του εντός της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, η περιφερειακή αρχή δεσμεύτηκε για την συνέχιση και ολοκλήρωσή του στην νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότησή του και το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ.
Το σχολείο, που κατασκευάστηκε σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, έχει δυναμικότητα 300 μαθητών και διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται στο νησί), βιβλιοθήκη, εστιατόριο – ώστε να λειτουργεί και ως ολοήμερα – και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου