slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το εφαλτήριο της προσπάθειας για μια ισχυρή κεντροαριστερά.


Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

Η ενοποίηση του κεντροαριστερού πόλου έχει ήδη ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Δεν είναι απλά θέμα ηγεσιών, όπως σας είπα. Ο ίδιος ο κόσμος μας, οι Έλληνες σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, οι κεντροαριστεροί πολίτες μας ζητούν να πορευτούμε μαζί. Οι άνθρωποι αυτοί σκόρπισαν μετά τις διπλές εκλογές του 2012. Οι περισσότεροι στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι πήγαν σε μικρότερα κόμματα και κάποιοι ακόμα και στη ΝΔ γιατί έτσι έκριναν ότι θα εμποδίσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τώρα βλέπουμε πολλούς από αυτούς να επιστρέφουν σπίτι τους. Και αυτό είναι ευχάριστο.
Θα ήταν λάθος να “διαβάσετε” τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πάντρεμα δύο κομμάτων και κάποιον κινήσεων με στόχο να αθροίσουν τα ποσοστά τους. Υπάρχει διαφορετική δυναμική στον χώρο μας. Η κεντροαριστερά απλώνεται πολύ ευρύτερα από ένα απλό άθροισμα ποσοστών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το εφαλτήριο της προσπάθειας για μια ισχυρή κεντροαριστερά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ:
Κυρία Γεννηματά, ξεκινήσατε τον προεκλογικό αγώνα έχοντας από την πρώτη μέρα εξασφαλίσει συνθήκες συμπόρευσης με την ΔΗΜΑΡ.
Με τη ΔΗΜΑΡ βρήκαμε κοινό βηματισμό για συμπόρευση και εκλογική συμπαράταξη. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου που είχε ξεκινήσει πριν και ανεξάρτητα από την προκήρυξη των εκλογών. Δεν είναι μια ευκαιριακή, αποκλειστικά εκλογική συνεργασία. Είναι το πρώτο βήμα για την ενοποίηση και μετεξέλιξη του ευρύτερου πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς, που αποτελεί στρατηγική μας επιλογή και επιδίωξη. Η ενιαία πολιτική έκφραση των κατακερματισμένων και πολυδιασπασμένων δυνάμεων του προοδευτικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι ανάγκη για τη χώρα και απαίτηση των πολιτών.
Τι εμπόδιζε όμως το ΠΑΣΟΚ, παρά το δίχρονο φλερτ, να κλειδώσει νωρίτερα την συμμαχία με την ΔΗΜΑΡ; Οι πρώην αρχηγοί, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ίσως;
Οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς δεν είχε ίσως συνειδητοποιήσει μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλοι είδαν, έπαθαν, κατάλαβαν, έμαθαν. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις που ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και εγώ με ειλικρίνεια, αξιοπιστία και επίγνωση της απαίτησης της βάσης των κομμάτων μας αξιοποιήσαμε. Γιατί καμία συνεργασία δεν έχει νόημα αν εξαντλείται σε συνεννοήσεις και διευθετήσεις κορυφής και δεν αντιστοιχείται με κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες και αιτήματα.
Πιστεύετε ότι μια καλή εμφάνιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις κάλπες θα αποτελέσει αφετηρία ενοποίησης του κεντροαριστερού πόλου;
Η ενοποίηση του κεντροαριστερού πόλου έχει ήδη ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Δεν είναι απλά θέμα ηγεσιών, όπως σας είπα. Ο ίδιος ο κόσμος μας, οι Έλληνες σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, οι κεντροαριστεροί πολίτες μας ζητούν να πορευτούμε μαζί. Οι άνθρωποι αυτοί σκόρπισαν μετά τις διπλές εκλογές του 2012. Οι περισσότεροι στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι πήγαν σε μικρότερα κόμματα και κάποιοι ακόμα και στη ΝΔ γιατί έτσι έκριναν ότι θα εμποδίσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τώρα βλέπουμε πολλούς από αυτούς να επιστρέφουν σπίτι τους. Και αυτό είναι ευχάριστο.
Θα ήταν λάθος να “διαβάσετε” τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πάντρεμα δύο κομμάτων και κάποιον κινήσεων με στόχο να αθροίσουν τα ποσοστά τους. Υπάρχει διαφορετική δυναμική στον χώρο μας. Η κεντροαριστερά απλώνεται πολύ ευρύτερα από ένα απλό άθροισμα ποσοστών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το εφαλτήριο της προσπάθειας για μια ισχυρή κεντροαριστερά.
Πού βάζετε τον πήχη; Εάν λάβετε ένα ποσοστό κοντά στο 4,7 που έλαβε το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Γενάρη θα είναι νίκη ή ήττα για σας;
Δεν το έχω κάνει και δεν θα το κάνω ούτε τώρα να μπω στη λογική της αριθμολαγνείας και των ποσοστών. Ένα μόνο σας λέω: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εκλογών
Για το “διαζύγιο” με το ΚΙΔΗΣΟ ευθύνεται αποκλειστικά ο Γ. Παπανδρέου;
Δεν θέλω να αναφερθώ σε ευθύνες. Στην πολιτική, ξέρετε, το αποτέλεσμα είναι που μετράει και όχι οι προθέσεις. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι το ρήγμα παραμονές των προηγούμενων εκλογών πλήγωσε την παράταξη και προκάλεσε ένα σοβαρό τραύμα. Η απόφαση για μη κάθοδο του κ. Παπανδρέου σε αυτές τις εκλογές, διευκολύνει στην περαιτέρω ενότητα της παράταξης σε επίπεδο στελεχών και κυρίως της βάσης του ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει ξανά στο κοινό μας σπίτι.
Θα καλέσετε τον επίσης πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη να στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ;
Με τον Κώστα Σημίτη είμαστε σε διαρκή επαφή και στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Τον τιμούμε για το έργο και την προσφορά του και μας τιμά με τον καθαρό του λόγο και τις πάντα χρήσιμες απόψεις του.
Κάποιοι λένε ότι σε αυτήν την κρίσιμη φάση θα ήταν θετική εξέλιξη η “επιστροφή” στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ κορυφαίων στελεχών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης κα. Προτίθεστε να λάβετε σχετικές πρωτοβουλίες;
Αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ ανέλαβα την πρωτοβουλία μιας ανοιχτής δημόσιας πρόσκλησης. Η πρόσκληση αυτή απευθυνόταν στη βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε στελέχη που, ανεξάρτητα από την αποστασιοποίηση τους τα τελευταία χρόνια, έχουν την θετική διαδρομή και προσφορά αλλά και έχουν τιμηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά μας που δεν σχετίζονται απαραίτητα με συμμετοχές σε λίστες και ψηφοδέλτια. Αυτό που προέχει είναι η συμμετοχή και η δημιουργική συμβολή τους στη συλλογική μας προσπάθεια για τη χώρα και την παράταξη.
Ένας ψηφοφόρος της προοδευτικής παράταξης γιατί να ψηφίσει εσάς και όχι για παράδειγμα το Ποτάμι; Υπάρχουν τεράστιες προγραμματικές διαφορές;
Όχι απλά τεράστιες, αλλά αβυσσαλέες. Λυπάμαι που θα το πω αλλά μετά από δύο χρόνια πολιτικής παρουσίας του Ποταμιού δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιο είναι το στίγμα του, ποια η ιδεολογική κοίτη του. Βλέπω στελέχη του με ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις και τρομάζω. Βλέπω άλλους αμφίθυμους «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Βλέπω ότι οι ευρωβουλευτές του εντάχτηκαν στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αλλά φλερτάρουν και με τους Φιλελεύθερους. Έχω μπερδευτεί ειλικρινά και φαντάζομαι ότι κάπως έτσι μπερδεύτηκαν και αρκετοί προοδευτικοί πολίτες που επέλεξαν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στις τελευταίες εκλογές. Ήταν το κόμμα της ήπιας διαμαρτυρίας και σε αυτό κατέφυγαν , προσωρινά .απογοητευμένοι πολίτες από την πολιτική . Αλλά χωρίς στίγμα, πρόγραμμα και κοινωνική αναφορά αυτό δεν μπορούσε να έχει διάρκεια και προοπτική. Ολοένα και περισσότεροι δημοκρατικοί πολίτες το βλέπουν αυτό.
Θα συνεργαστείτε με οποιοδήποτε κόμμα βγει πρώτο; είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία;
Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι να εκφραστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση. Κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίζεται σε δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Η χώρα χρειάζεται μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που υπερβαίνουν το νέο τριετές Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές παντού. Στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία, στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Ώστε η πατρίδα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία και να πετύχει τη βελτίωση αντιπαραγωγικών, υφεσιακών, άδικων όρων του νέου Μνημονίου. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα βάλει ξανά την οικονομία μπροστά, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.
Αυτές είναι οι ανάγκες της χώρας. Όποιος τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά ας έρθει να συζητήσουμε. Αλλά ας μην ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ τον πρόθυμο εταίρο γιατί θα διαψευστούν. Πάθαμε και μάθαμε! Δεν θα γίνουμε ουρά ή άλλοθι κανενός.

Κάποιοι δεν αποκλείουν, το αντίθετο την μετεκλογική συμφωνία για έναν μεγάλο συνασπισμό (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ). Και με το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο σχήμα;


Νομίζω ότι σας απάντησα. Όποιος και όποιοι ειλικρινά αποδέχονται το σχέδιο δράσης τις γενικές γραμμές του οποίου σας περιέγραψα, οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι.
Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτό που λέει περί αυτοδυναμίας και μην συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα, παρά μόνο με τους ΑΝΕΛ;
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Η αυτοδυναμία ως στόχος είναι η νέα προεκλογική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αυτά. Ας προσγειωθούμε. Ο κ. Τσίπρας λέει διάφορα αλλά η εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορεί να τα πάρει κανείς τοις μετρητοίς όσα λέει. Στη λογική που λέει “μόνο εμείς μπορούμε”, εμείς απαντάμε “μόνο όλοι μαζί μπορούμε”.
Υπάρχει ο κίνδυνος των διπλών εκλογών όπως έπραξε ο κ. Σαμαράς το 2012 ανεβάζοντας τα ποσοστά της ΝΔ;
Η ΝΔ του 2012 και ο Σύριζα του 2015 είναι εν πολύς οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Αν κάποιος σκέφτεται να επαναλάβει το 2012, σήμερα το 2015 σε συνθήκες σαφώς χειρότερες για τον τόπο, θα φέρει ακεραία την ευθύνη της τελικής καταστροφής. Από αυτές τις εκλογές ο λαός θέλει να βγει κυβέρνηση και θα βγει.
Ποιο είναι ο τρίπτυχο στο οποίο θα επιμείνετε;
Σχέδιο-Δουλειά -Λύσεις
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστείτε, αλλά σας κατηγορεί ότι δεν τον στηρίξατε σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Τι απαντάτε;
Για τη σοσιαλδημοκρατία ας μη μιλά ο κ. Τσίπρας. Δεν πείθει ούτε ως λαθρεπιβάτης της.
Εμείς αλλάξαμε τη γνώμη των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τους οποίους η κυβέρνηση του κ. Τσίπρας ήταν σχεδόν μηδενικής αξιοπιστίας.
Στη παραμονή της χώρας στο ευρώ αποφασιστικό , καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν, μετά από προσωπικές παρεμβάσεις μας, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Με πρωταγωνιστικό το ρόλο του Προέδρου Ολλάντ, που κανείς δεν ξεχνά πως ο κος Τσίπρα τον είχε «στολίσει».
Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα αν τον συναντούσατε κατ’ ιδίαν αυτές τις μέρες;
Να προσγειωθεί επιτέλους στην πραγματικότητα. Όχι άλλες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως απαίτηση του κόσμου για σοβαρότητα και υπευθυνότητα μακριά από την δημαγωγία και το λαϊκισμό. Να συμβάλλει στην αναγκαία πολιτική συνεννόηση μετά τις εκλογές. Την επόμενη μέρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, πρέπει να συζητήσουμε δημιουργικά για την χώρα. Μόνο όλοι μαζί θα δώσουμε λύσεις και σε αυτή τη κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει καθοριστικά.
Παραμένει ο κίνδυνος του Grexit;
Ο κίνδυνος παραμένει. Το Grexit εξακολουθεί να είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας. Μόνο με πολιτική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση, με κυβέρνηση που έχει την ευρύτερη λαϊκή δυνατή υποστήριξη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, να το αποφύγουμε οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: